Fördel Liverpool efter det första mötet i Tyskland och Hoffenheim måste nu resa till Anfield Road och vända på ett underläge. Hoffenheim måste framåt samtidigt som Liverpool kan kontra. Hur kommer det sluta?

Mark Uths sena reduceringsmål gav en gnutta hopp till tränare Nagelsmann och hans mannar inför returen. Man var illa ute. Vid underläge 2-0 var det inte långt ifrån att Liverpool kunde kontra in trean. Istället lyckades inhopparen Mark Uth reducera och plötsligt vände man en mardröm till att ”bara” vara ett taskigt utgångsläge. I helgen spelade Hoffenheim sin första ligamatch i Bundesliga där man besegrade Werder Bremen hemma med 1-0 efter ett sent mål av Kramaric. Nagelsmann valde att sätta en handfull spelare på bänken som startade mot Liverpool och om det berodde på att han ville vila dom eller om han helt enkelt inte tyckte att spelarna kom upp i den nivån han kräver är oklart.

Liverpool vann också i helgen. Klubben gjorde sin hemmapremiär i ligan och Mané gjorde 1-0 efter en ganska dråplig situation vilket gav Liverpool tre viktiga poäng. Även Klopp valde att ställa över en hel del spelare och frågan är vilken effekt det kan ge. Coutinho och Lallana saknas fortfarande men annars ska truppen vara intakt. Sturridge är tillbaka från skada samt att ytterbacken Robertson fick göra sin första tävlingsmatch från start.

Utgångsläget är att Hoffenheim måste göra minst två mål för att gå vidare. Detta kommer att forma matchbilden. Klopp vet att Hoffenheim måste våga lite mer offensivt och han kan utnyttja detta till att såra försvaret i snabba och raka omställningar. Nagelsmann har en svår utmaning framför sig. Han måste framåt och göra mål, men vet också om att Liverpool är som bäst när dom ställer om. För honom handlar det om att kunna bygga anfall utan att öppna upp sig för mycket till en början. Men ju längre matchen går desto mer desperata kommer Hoffenheim att bli om dom inte fått in en boll. Senast spelade Demirbey en nyckelroll för tyskarna. Han hittade ytor bakom Liverpools mittfält och kunde ofta vända upp ostört och utmana. Det är något Nagelsmann måste fortsätta utnyttja och något som Klopp måste hitta vägar att stoppa. Demirbey är en spelare som kan såra sina motståndare centralt genom sin rörelse utan boll. Han är ständigt på jakt efter fria ytor för att kunna vända upp och sätta fart rättvänd. Något han gång på gång lyckades med i första halvlek av förra mötet mellan lagen.

Hur går det då? Faran för Hoffenheim är att man vill för mycket för tidigt. Detta kan göra att man kliver ut på Anfield och vill ta kontroll på matchen direkt, får några kontringar mot sig och tappar in en tidig boll. Istället så tror jag mer att Nagelsmann måste försöka ha tålamod. Försöka att bygga upp spel och starta matchen på samma sätt som man startade matchen senast. Försöka bygga upp anfall bakifrån och hota i boxen, trycka ner Liverpools lag längre och längre i banan och jobba därifrån. Faran för Klopp är just att hans lag hamnar för långt ner defensivt. Det gäller att inte bli för feg utan våga lyfta laget och våga sätta press på bollhållare. Hamnar man för långt ner kommer Hoffenheim kunna etablera anfall och slå inlägg mot farliga ytor där anfallaren Wagner är duktig. Det är en typ av spel som Liverpool inte vill ha. Istället måste Klopps Liverpool sätta press och jobba hårt för att vinna boll lite högre upp i banan och därifrån spela rakt och snabbt på Mané och Firmino. Dock är känslan att den fördelen Liverpool tog med sig från Tyskland kommer vara betydande och Hoffenheim kommer ha en tuff kväll framför sig.

Trolig startelva Liverpool
Mignolet
Alexander-Arnold Matip Lovren Robertson
Henderson
Can Wijnaldum
Salah Firmino Mané

Alexander-Arnold, Lovren, Can och Salah vilade alla i matchen mot Crystal Palace i helgen men alla bör vara med i startelvan igen. Nyförvärvet Robertson gjorde sin första tävlingsmatch från start för Liverpool och gjorde det väldigt bra. Så pass bra att känslan är att han kommer starta igen framför Moreno och Milner. Robertson var stabil defensivt men utnyttjade sin vänsterfot till att gång på gång leverera farliga inlägg mot boxen och den känsliga vänsterfoten kan komma till väl användning i kontringsspelet för att slå en tidig djupledspassning bakom Hoffenheims backlinje.

Trolig startelva Hoffenheim
Baumann
Nordtveit Vogt Hübner
Zuber Demirbey Rupp Kaderabek
Gnabry
Kramaric Wagner

För Hoffenheim var det också en hel del spelare som saknades i helgen som bör vara tillbaka i startelvan ikväll. Gnabry hade en sämre match i första mötet i Tyskland och han behöver höja sig för att ge Hoffenheim den offensiva rörelsen som behövs. Annars bör man fortsätta försöka spela fotboll och bygga anfall med snabba passningar. Sätter ett litet frågetecken till Nordtveits form om han startar. Backlinjen kommer behöva vara felfri idag för att Hoffenheim ska ha möjlighet att vinna.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.