Liverpoolresa – Upplev Anfield och LFC

LFC LiverpoolresaLiverpool är mitt andra hem. Det är så jag ser det. Jag älskar allt med staden. Arkitekturen, kulturen, musiken, människorna – men framförallt älskar jag Liverpool Football Club. Som många redan vet bodde jag i England under fyra år och hade nöjet att följa LFC på plats varje helg, hemma som borta. Med över 150 matcher i bagaget och stor erfarenhet av vad fotbollen samt staden har att erbjuda vill jag via Fotbollsportalen.com ge några tips men samtidigt försöka berätta vad som gör en matchdag och Liverpool så speciellt ur mitt perspektiv.

Vad ska jag göra för att få ut så mycket som möjligt av matchdagen? Vilka pubar ska man besöka kring Anfield? Hur reser jag enklast och billigast till Liverpool? Finns det något som man inte får missa när man besöker staden bortsett från fotbollen? Vilka restauranger, pubar, krogar eller nattklubbar är värda ett besök?

Frågor likt dessa ser jag ofta när jag besöker olika forum eller Facebook-grupper med fokus på Liverpool FC. Inte sällan är det förstagångsresenärer som ställer frågorna och hoppas på svar från de med mer erfarenhet. Även om flera väljer att svara, ge sina tips och råd – vilket såklart är uppskattat – så följer de i majoritet samma mönster, vilket det såklart inte är något fel med. Oftast är det inte svårare än så heller. Det finns till exempel bara ett visst antal pubar kring Anfield att besöka. Vilken som passar en bäst beror på vilken typ av person man är. Självklart äter man på de restauranger med gott rykte och visst är ett besök på Matthew Street och The Cavern nästintill ett måste. Men det finns så mycket mer att uppleva i Liverpool och inte minst en matchdag går att göra mer speciell än vad den redan är för många. Att ta vara på dagen är mitt tips.

Låt oss börja med själva resan till England. Huruvida den blir smidig och enkel beror mycket på ens förutsättningar och vilka pengar man har att röra sig med. Personligen vill jag inte betala dyrt för flyg längre utan lägger hellre mer pengar på nöjen väl i Liverpool, vem gör inte det? Efter mina år i England har jag även egna biljetter på Anfield varje säsong, vilket såklart förenklar situationen. Har man kontakter eller möjlighet till att få loss matchbiljetter utan att de ingår i ett hotellpaket är det mer värt att baka ihop sin egen resa enligt mig. Är man ute i god tid kan man hitta billiga flyg från flera flygplatser i Sverige, oftast med Ryan Air, till London eller med andra flygbolag till Manchester. Tåg från London är också relativt billigt om man har framförhållning. Från Manchester är det dock aldrig direkt dyrt då städerna ligger så pass nära varandra. De senaste gångerna jag flugit över har jag tagit rutten via London. Det har varit billigast. Till exempel flög jag från Landvetter till London Stansted för 128 kr tur och retur. Därifrån tog jag sedan flygtåget till tunnelbanestationen Tottenham Hale, för att sedan åka tunnelbana en kort tid till London Euston. Där klev jag på snabbtåget till Liverpool. Tågbiljetten från London Stansted hela vägen till Liverpool med återresa kostade cirka 600 kr, alltså hamnade totalkostnaden för flyg och tåg under 1 000 kr. Nu kan jag inte lova att en resa blir så billig, men möjligheten finns om man tittar runt lite – ett tips bara. Givetvis bokar man vid en sådan här resa även sitt eget hotell.

Har man dock svårt att hitta endast matchbiljetter är paketresor antagligen det enda alternativet. Ta i beaktning att om en paketresa som inkluderar matchbiljett och hotell kostar cirka 4 000 kr per person, så ska man ju också ha en del pengar till nöjen eller shopping. En resa blir då ganska dyr, särskilt om man är en familj som önskar åka. Alltså är det värt att planera sin resa och spara pengar om så krävs.

Ta vara på dagen och njut av matchdagen

En matchdag för mig ser antagligen annorlunda ut jämfört med andra som reser över till Liverpool. Det på grund av mina erfarenhet och rutiner, men vissa saker tycker jag är viktigare än andra. Sedan är det givetvis upp till var och en att skapa sin egen upplevelse. Att ta vara på dagen tycker jag är nyckeln till själva helhetsupplevelsen. Varför inte stiga upp tidigt på morgonen matchdagen? Ställ klockan och ät frukost på hotellet kring 07.30. Det låter tidigt, men tro mig – att vara ute i god tid lämnar så mycket utrymme för annat. Du får sedan även tid att göra i ordning dig utan stress. Alternativt gör man sig klar först och hittar sedan en pub som serverar tidig frukost, och då givetvis ”full English breakfast”. Serverar de mat så serverar de också öl. Enligt mig är det helt naturligt att dricka en pint till frukosten även om dagen precis börjat. Jag säger inte att man ska eller måste det men på något sätt hör det till. Det ger en oerhört härlig känsla att med goda vänner skåla med en ”pint” och inleda matchdagen på ett festlig sätt då de höga förväntningarna redan ligger i luften. Givetvis ansvarar var och en för att dricka ansvarsfullt och visa respekt mot varandra och lokalbefolkningen.

Efter en god frukost och med mätta magar tipsar jag om en upplyftande promenad genom staden. Passa på att andas in den friska morgonluften som blåser in från havet och ”river Mersey” samtidigt som ni upplever hur Liverpool med sina vackra byggnader sakta vaknar till liv. Hitta därefter en klassisk, engelsk pub där ni kan sitta ner och dricka en ”pint”. Helst ska puben vara gammal och fylld av lokala människor. Det ger en äkta och genuin känsla. Det finns en uppsjö av pubar i Liverpool för alla olika smaker. Det enklaste är helt enkelt att söka efter pubar i Liverpool på Google. Men på rak arm kan jag tipsa om The Ship & Mitre, Ye Cracke och Ye Hole in Ye Wall.

Anfield – klassisk fotbollsmark

När ni besökt en eller flera charmerande pubar börjar det bli dags att ta sig ut till Anfield och fortsätta uppladdningen inför matchen där. Hitta en taxiramp i stan, de finns lite varstans, och sätt er i en taxi. Det är både smidigt och billigt. Stadens taxichaufförer är oftast trevliga och har humor. Ibland har de även någon trevlig fotbollshistoria att berätta. På vägen får ni se modern stadskärna förvandlas till nergången förort, vilket påminner om stadens rötter som en klassisk arbetarstad. Har ni inte bett om att bli avsläppta vid en specifik plats tar majoriteten av taxichaufförerna för givet att ni ska till arenan och släpper av er där. Har man inte varit vid Anfield tidigare borde man ändå åka dit direkt och ta sig tid att se sig omkring – man befinner ju sig på klassisk fotbollsmark.

De tre mest kända LFC-pubarna ligger bara ett stenkast från stadion – The Park, The Albert och platsen där Liverpool Football Club bildades 1892, The Sandon. Alla tre brukar vara fyllda med en blandning av ”locals” och turister timmar innan matchstart. Ska man gå på match för första gången är det väl värt ett besök i trängseln på vardera pub då stämningen brukar vara fantastisk. Är det så att man ”been there, done that” råder jag att hitta en mindre pub på någon bakgata lite längre ifrån stadion. Där brukar det vara lugnare, det går snabbare att beställa vid baren och man kan ofta snacka fotboll med trevliga ”Liverpudlians”. I mångt och mycket kanske det ger mer än att trängas på The Park, även om det är där det sjungs upp.

The Kop på AnfieldMånga väljer att gå in på Anfield någon timme före matchstart. Själv intar jag min plats på ”The Kop” cirka tio minuter innan avspark, men är man själv – eller någon i sällskapet – där för första gången, tycker jag att cirka 30-40 minuter räcker gott och väl. Även om det kan vara kul att se spelarna värma upp kan det också ta udden av spänningen i luften om man får stå eller sitta för länge i väntan på att matchen sparkas igång. Den obeskrivligt härliga känslan som infinner sig när ”You’ll Never Walk Alone” ekar ut över Anfields gröna gräs lämnar jag faktiskt till er besökare att själva uppleva och senare beskriva för dem som vill veta. Upplevelsen är säkerligen olika för alla – men för supporten som nästintill älskar Liverpool Football Club över allt annat är det antagligen en av de bästa stunderna i livet någonsin. Det har hänt att man fällt en tår och sett andra göra detsamma.

Är man i Liverpool och ska se LFC för första gången tycker jag det är värt att gå Stadium & Museum Tour. Man får då ta del av Liverpools unika historia, se omklädningsrummen för både hemma- och bortalag, uppleva spelartunneln och den klassiska skylten ”This is Anfield” samt se alla pokaler som klubben vunnit genom åren. Jag antar att det är något som varje LFC-supporter ändå har starkt intresse av att uppleva, men helt ärligt tycker jag det räcker med en gång. När man väl gått rundvandringen finns det annat kopplat till LFC som skapar upplevelser och härliga minnen. Det kan till exempel vara väl värt att besöka området kring Anfield dagen innan eller efter matchdag, sätta sig på en pub och kanske inleda samtal med stamgästerna som hänger där när ställena inte är fullproppade med supportrar.

Så mycket mer än bara fotboll

Liverpool som stad har oerhört mycket intressant att erbjuda sina besökare. Allt från musik, historiska museum till toppmodern shopping, samt högklassiga restauranger och krogar. Många frågar mig om maten i England eftersom det råder förutfattade meningar om deras matkultur. Jag svarar alltid att majoriteten av alla restauranger håller en mycket hög nivå, även många pubar om man inte sätter sig på de mest ”sjaskiga” såklart. Visst kan man stöta på ställen där maten är rent av kass, men det kan man i Sverige också. Oavsett vilken sorts mat man föredrar finns det verkligen något för alla. Återigen tipsar jag om att Googla fram en lista på de bästa restaurangerna i Liverpool men jag, som personligen älskar kött, kan tipsa om Meet, Fazenda samt The Smoke House för att nämna tre snabba. När det gäller krogar, barer och nattklubbar är Liverpool faktiskt en av de bästa städerna i England gällande utbud. Här hittar du allt från lugna loungebarer till fartfyllda dansgolv där man spelar den senaste musiken. Återigen, Googla efter just det du söker. Det är enklast. Dock slår jag ett slag för Pop World. Det kanske inte passar alla men jag lovar att det blir en kväll eller natt att minnas. På Pop World spelar man 70- 80- och 90-talsmusik blandat med modern house. Går en klassisk ”dänga” igång stämmer hela nattklubben ut i allsång och det dansas hej vilt, både i ”conga lines” eller varför inte ”Macarena”? Är du inställd på en grymt bra utekväll räcker det ofta att gå runt ett gatuhörn för att hitta en pub med karaoke, en bar med goda drinkar eller en nattklubb som pumpar musik.

Här nedan följer några tips på annat du kan passa på att ta del av när du besöker Liverpool:

The Beatles kommer från staden och deras musikkarriär började på The Cavern Club, belägen på berömda Mathew Street. Här spelar många band och flera The Beatles-coverband live oftast varje kväll – väl värt ett besök för den musikintresserade. I Liverpool finns även flera Beatles-museum. På Mathew Street finns ett stort antal olika krogar och pubar där det spelas livemusik eller sjungs karaoke.

Albert Dock, de gamla skeppsvarven nere i Liverpools hamn, har rustats upp och bjuder nu på flertalet restauranger, krogar, pubar eller museer. Ett historiskt och mysigt område att besöka för att umgås, äta god mat eller bara gå omkring i.

Pier Head med Three Graces ligger intill Albert Dock och består av Port of Liverpool Building, Curnard Building och Royal Liver Building. Byggnaderna ligger utmed vattnet och tillsammans utgör de stadens kanske mest berömda kännetecken. Byggnaderna är historiska och finns med på Liverpools lista över världsarv.

Liverpool One, Liverpools moderna shoppingområde med cirka 170 butiker och restauranger, öppnade i maj 2008 när staden var Europas kulturhuvudstad. För den shoppingtokiga är Liverpool One rena drömmen. Här finns allt plus LFC:s och EFC:s supportershoppar som ligger vägg i vägg med varandra.

Liverpools China Town är det äldsta kinesiska samhället i Europa. De första kineser som slog sig till ro här var sjömän som kom till staden under 1800-talet. Här finns både vackra byggnader och trädgårdar samt flertalet kinesiska restauranger.

//Kristian Andersson @Fotbollsportalen