Med bara dagar kvar av transferfönstret börjar det bli ont om tid för flera klubbar i behov av förstärkningar. Förutom Chelsea är även Liverpool en klubb som med kommande Champions League-spel är i behov av nya spelare. Affären som tar RB Leipzigs Naby Keita är kanske inte helt optimal för Liverpool men ur ett större perspektiv och med långsiktighet i åtanke är det helt rätt. Senegalesen värvas in nu för att ansluta nästa sommar efter ett år på lån i Bundesliga-tvåan och vi tar en titt på varför detta är en smart transferstrategi av Jürgen Klopp och Liverpool.

Coutinhos vara eller icke vara fortsätter att vara det kanske hetaste Silly Season-snacket kring Melwood och för dem med röda sympatier från Merseyside. Kommer brassen stanna och hjälpa Liverpool i både Champions League och möjligen även en titelstrid i Premier League, för att eventuellt lämna för Barcelona nästa sommar, eller blir det till slut en affär dessa sista dagar av transferfönstret? Att tappa en spelare av Coutinhos kaliber är aldrig tacksamt för en klubb som Liverpool och skulle det ske nu efter en lång sommar av rykten, transferbegäran och dementier från klubbhåll sätter det The Reds i en svår sits. Inte bara blir det svårt att hitta en lämplig ersättare i tid både vad gäller kvalitet men även tillgänglighet utan även till ett betydligt högre pris än för bara ett par veckor sedan. Det var därför Liverpool tvingades betala 35 miljoner pund för Andy Carroll i januari 2011 med färska Fernando Torres-till-Chelsea miljoner på banken. Inte en optimal situation direkt för en klubb som inom kort ska spela gruppspel i Champions League och bygga vidare på bl a 4-0 krossen av Arsenal i ligan – där det gick alldeles utmärkt utan Coutinho vilket både Roberto Firmino, Sadio Mané och nye Mohamed Salah visade alldeles ypperligt.

Att engelska klubbar har ett annat utgångsläge på transfermarknaden är allmänt känt, med alla de tv-pengar som trillar in till klubbarna varje säsong en stor faktor i priset engelska klubbar tvingas betala för såväl etablerade som mindre kända spelare. Att Liverpool skulle lyckas ersätta Coutinho förefaller därför omöjligt varpå jag och säkerligen alla andra som följer Premier League slaviskt hoppas att brassen blir kvar om än så bara för ett år. Det ger Liverpool gott om tid att identifiera en ersättare och kanske också göra klart med denne tidigt, precis som Manchester City gjorde när de plockade in Ilkay Gündogan och Gabriel Jesús (som anslöt i januari i år) inför förra säsongen för att nämna några men även Liverpools egna Divock Origi som lånades ut en säsong till Lille. Nästan på samma sätt som man nu alltså lyckats säkra signaturen av ett av deras främsta transfermål denna sommar.

Den hett eftertraktade Naby Keita kommer alltså fortsätta en säsong till i Bundesliga och RB Leipzig och ansluta nästa sommar. Liverpool betalar förutom sengalesens utköpsklausul som träder i kraft nästa år en för tillfället okänd summa för att göra klart med mittfältaren. En bra affär för Leipzig som får behålla en nyckelspelare en säsong till, då de precis som Liverpool också har Champions League framför sig, men ändå får bra betalt när de väl ”tvingas” släppa honom. Liverpool slipper å sin sida konkurrens nästa vår då vem som helst annars skulle kunnat erbjuda utköpsklausulen för att öppna kontraktsförhandlingar samt förutom det en ”försäkring” ifall Emre Can väljer att inte förnya kontraktet och lämna klubben på fri transfer nästa sommar. Manager Jürgen Klopp skulle såklart ha föredragit att värva Keita till denna säsong men har sett sina flertalet försök att öppna förhandlingar med Leipzig, utan att betala ett enormt överpris, misslyckas. Att de nu fått honom ändå tyder på bra business men också målmedvetenhet och en känsla av att de verkligen vet vad de vill ha och behöver.

Att värva spelare på det här sättet är inte särskilt vanligt utanför Tyskland och Italien men det är kanske något vi kommer få se mer av i framtiden. Jag tycker dock att det är en oerhört klyftig strategi att använda sig av och en som klubbarna bör använda sig av oftare med tanke på den mängd scouting som ändå görs – och så många gånger vi tv-tittare beklagar oss över mängden dålig scouting klubbarna i framförallt Premier League gör då alltför många medelmåttor värvats in för dyra pengar (vilket tyder på dålig scouting). Att värva en spelare för nästa säsong, och således ge den säljande klubben ett år till med sin nyckelspelare, är en bra affär för båda om man har en tydlig plan där man identifierat lagets styrkor och svagheter i nuläget men också framtida händelser. Tar man Arsenal som exempel visste de redan ifjol att Alexis Sanchez, Mesut Özil och Alex Oxlade-Chamberlain den här säsongen sitter på utgående kontrakt och att truppen saknar både ledartyper och vinnarmentalitet. De visste det även när Arséne Wenger valde att förlänga i våras men ändå är det bara Alexandre Lacazette och Sead Kolasinac som värvats in.

Vad det här innebär för Liverpool är att de förutom att ha lyckats värva en oerhört vass box-till-box mittfältare till nästa säsong, som är en lika bra bollvinnare som han är framspelare och chansskapare, sänder ett budskap till övriga spelare i truppen att man faktiskt gör en riktig satsning mot toppen – något som exempelvis Coutinho med flera uppges ha beklagat sig över och som sett ur de senaste säsongernas perspektiv de gjort med all rätt. Naby Keita kommer dock inte lösa klubbens defensiva brister, där finns fortfarande stort utrymme till förbättring och definitivt ett stort behov av förstärkningar varpå nya rykten gällande Southamptons Virgil Van Dijk tagit fart. Skulle Liverpool även få in holländaren har inte Coutinho mycket att klaga på och klubben bör således kunna göra en kanonsäsong både i Europa men också inhemskt.

Vad Liverpool borde göra nu eller i januari är att värva en tydlig ersättare för Coutinho som, i ”värsta fall”, får konkurrera på samma sätt som Daniel Sturridge gör för tillfället. Jag tror inte att Sturridge blir kvar efter den här säsongen i Liverpool och det vore därför inte dumt att redan nu hitta den spelare som skulle kunna ta Sturridges plats eller rakt av ersätta Coutinho. Det kan även vara idé att titta på förstärkningar på mittfältet eftersom det med Champions League, där Liverpool förhoppningsvis är för att stanna på Arsenals bekostnad, spelas många matcher per säsong och truppen redan som den är nu är något skadebenägen (se exempelvis Adam Lallana vars betydelse inte går att nog understryka) – kanske med Monacos Tomas Lemar som man ryktas buda på? Att defensiven måste göras något åt har stått klart i flera säsonger och kanske att The Reds kan klara sig hyfsat denna säsong, men ska det utmanas om titlar på allvar och gås längre än gruppspelet i Champions League behöver klubben förstärka. För att slippa betala överpris och få konkurrens av andra klubbar som också behöver defensiv förstärkning vore det klokt att även se över det med denna värvningsstrategi i beredskap.

/Olle @ Fotbollsportalen

 

Dela