Manchester City stängs av från Champions League till och med 2022

0
271

Efter granskning av Financial Fair Play för säsongerna 2012-2016 har UEFA beslutat att, utöver böter på 25 miljoner pund, stänga av Manchester City från Champions League i två säsonger från och med nästa säsong.

Det kom inte som någon överraskning meddelade Manchester City själva när beslutet slog ner som en bomb i fotbollsvärlden. Manchester City ska, enligt granskningen, medvetet och felaktigt deklarerat sponsorintäkter mellan 2012-2016. Nya uppgifter gör också gällande att man kan komma att granskas ytterligare för åren efter 2016 gällande deras sponsring från Abu Dhabi, något som såklart också skulle ge ytterligare hårda straff. Värsta tänkbara scenario, om än väldigt osannolikt, är att Man City tvångsdegraderas till League Two, blir av med minst en ligatitel (2014 som i så fall går till Liverpool) och dryga böter i mångmiljonbelopp. City har redan lämnat in en överklagan till CAS, Court of Arbitration of Sports, och säger sig inte ha gjort något fel – vilket man har bevis på.

Att City kommer slängas ut ur Champions League återstår att se och det allra troligaste är att om de nu straffas så blir det inte ”värre” än så – och möjligen också bara avstängning en säsong. Hur det sedan kommer yttra sig vad gäller en möjlig spelarflykt och om Pep Guardiola stannar kvar lär vi inte få veta säkert förrän det sista ordet är sagt i den här storyn. Klart är i alla fall att OM Man City inte får spela i Champions League nästa säsong kommer, efter ligans beslut, deras plats via ligaplacering att tillfalla det lag som slutar 5:a i Premier League. I nuläget är det således nykomlingen Sheffield United som har en chans, om än liten, att gå från att spela i The Championship till att möta de största europeiska mästarklubbarna i Champions League på två år.

Utöver Sheffield United är det här också goda nyheter för övriga lag som kämpar om platserna till Europa. Arsenal, Man United (som dock knappade in något via segern mot Chelsea) och Wolves spelar alla Europa League-fotboll den här säsongen men hade både ifjol som denna säsong förhoppningar om att utmana om en topp-4 placering. Bortsett överlägsna Liverpool har Leicesters fina form och Chelseas överraskande uppsving under Frank Lampard minskat ner marginalerna rejält – varpå det är en handfull hoppfulla lag som ska slåss om en åtråvärd 4:e plats. Om inte Man Citys plats som sagt ger ytterligare en att fightas om, varpå toppstriden lever och kommer leva i allra högsta grad under säsongsavslutningen.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!