Marco Silva och Everton går skilda vägar

0
89

Spekulationerna har pågått i flera veckor efter Evertons svaga inledning på säsongen. Efter 2-5 förlusten mot Liverpool i Merseyside-derbyt står det nu klart att Everton sparkar Marco Silva och nu påbörjar sökandet efter en ny manager.

18 månader och totalt 60 matcher blev det för portugisen Marco Silva som tillsvidare ersätts av f.d klubbikonen Duncan Ferguson tills en permanent manager tillsatts. Nästa man in kommer bli Evertons fjärde permanenta lösning sedan man gjorde sig av med Roberto Martinez 2016. Orsakerna till att Silva nu får lämna, utöver de dåliga resultaten, är såklart flera men man kan i alla fall inte klandra det stöd han tidigare fått vad gäller investeringar och förtroende av majoritetsägaren Farhad Moshiri. Men att under 18 månader förlora fler Premier League-matcher än man vunnit, trots den inledande 8:e platsen hans första säsong, är långt ifrån godkänt. Inte minst då man trots en hel försäsong med laget inte få till det bättre den här säsongen, med de investeringar som gjorts – nästan en miljard per sommarfönster under hans tid som ansvarig. Kritiken har också funnits där under en längre tid varpå tre raka förluster och en överkörning i derbyt till slut blev droppen för ledningen. Så vad väntar Everton nu?

Av de lediga mer etablerade namnen som t ex Massimilliano Allegri, Mauricio Pochettino, Unai Emery med flera har Everton nog troligen för lite att erbjuda och man gör troligen bäst i att sikta på någon mer realistisk. Det har redan talats om en återkomst för David Moyes, som spenderade 11 år med klubben och etablerade den på den övre halvan, vilket supportrarna inte verkar särskilt sugna på. Med tanke på Evertons kommande spelschema kan det också dröja innan man får tag i någon som ser potentialen och möjligheterna att vända på trenden hos The Toffees som den kommande månaden ställs mot såväl Chelsea, Manchester United, Arsenal och Manchester City utöver Leicester i Carabao Cup. Men, Moyes har varit utan jobb sedan han lämnade West Ham efter säsongsslutet 2018 och skulle möjligen kunna samla ihop truppen inför vad som komma skall – och rädda upp resterande del av den här säsongen. Varför inte på ett korttidskontrakt fram till säsongens slut?

Någon som också skulle kunna göra det, liksom få ordning på försvarsspelet som var under all kritik mot Liverpool, är Rafa Benitez som också skulle fungera som ett bättre långsiktigt alternativ än Moyes. Spanjoren är för tillfället i Kina efter att ha lämnat Newcastle förra säsongen och kan säkerligen lockas tillbaka till Premier League med rätt erbjudande. Av de alternativ som finns tillgängliga är Benitez sannerligen det som ligger bäst till hands och är mest troligt sett från bägge parters synvinkel då Evertons styrelse (och fans) på ett långsiktigt plan knappast vill återgå till Sam Allardyce´s anti-fotboll och bara överleva – utan göra mycket av lite för att med smarthet och effektivitet utmana om en topp-6 placering. Med det i åtanke är just Moyes ett sämre och mindre troligt alternativ liksom Mark Hughes som spelbolaget också har som ett av alternativen.

Övriga alternativ, som säkerligen skulle kunna tänka sig jobbet men inte mitt i säsongen, är Bournemouths Eddie Howe. Han har gjort underverk med Bournemouth med små medel men har sett den här säsongen stagnera en aning, varpå han skulle kunna lockas av en ny utmaning – med en stor budget. Marcelo Gallardo, just nu i River Plate, talas det oerhört gott om och han kan mycket väl lockas till Europa med rätt erbjudande och plattform för att sedan kunna ta ytterligare kliv. Detsamma gäller för Erik ten Hag (Ajax), Jorge Jesus (Flamenco) och Leonardo Jardim (Monaco) där det framförallt är de två senare som skulle kunna tänka sig en klubb som Everton då ten Hag troligen har siktet inställt på Barcelona när de bestämmer sig för att göra sig av med Ernesto Valverde.

Så vad tror du? Vem lockas att ta över Everton? Blir det någon tillfällig lösning till sommaren eller får de tag på någon redan nu? Vem är bäst lämpad?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!