Saudiarabiska Public Investment Fund, med starka kopplingar till den saudiska kronprinsen, har säkrat köpet av Newcastle United för dryga 300 miljoner pund vilket innebär att impopuläre Mike Ashley snart är ett minne blott på Tyneside.

Mike Ashley har ägt Newcastle sedan 2007 efter att ha förvärvat klubben för 135 miljoner pund, och har av olika anledningar genom åren sett sin pupularitet sjunka som en sten. Fansen har protesterat högt med diverse aktioner och det har sedan länge varit känt att de velat ha bort Ahsley, som de tycker saknar ambitioner och passion för klubben och endast tänker på att tjäna pengar i egen ficka. Newcastle har flera gånger varit nära att säljas och sedan 2015 har Ashley själv också öppet sagt att han är redo att sälja klubben. Tills nu har alla affärer gått i stöpet men nu är slutet nära då alla relevanta dokument för att köpet ska gå igenom är inskickade.

Det innebär att Public Investment Fund, som backas av den saudiska kronprinsen, kommer äga 80% av klubben och styras av Yasir Al-Rumayyan som utöver ordförandeskapet i PIF även är ordförande för världens största oljebolag Saudi Aramco. Amanda Steveley kommer äga 10% av klubben för sin del i avtalet medan fastighetsmagnaterna David och Simon Reuben också kommer ha 10% ägarandel. Köpet, som är så långt gånget att det enligt uppgifter är för sent för någon part att backa ur, kommer att ha gått igenom alla processer om dryga tre veckor där bl a Premier League ska godkänna de nya ägarna, något som dock ses som en formalitet i det här fallet och handpenningen för köpet har redan inkommit till Premier League. Det ska även ha inkommit ett 250 sidor stort dokument vad gäller de nya ägarnas finansiella planer för klubben, ett krav för att godkännas i Premier Leagues ”fit ownership- test”. Det spekuleras också i att man kommer pumpa in 200 miljoner pund i Newcastle United för rekryteringar och infrastruktur gällande att utveckla och ta klubben framåt – med ambitiösa planer att åter se Newcastle i Champions League.

Att det kommer finnas pengar i klubben att tillgå när köpet väl gått igenom är ingen hemlighet, även om det finansiella regelverket såklart innebär begränsningar vad gäller hur mycket ägarna får stoppa in i klubben. Public Investment Fund värderas till 320 miljarder pund och är med det också utan hot de rikaste ägarna i Premier League. Manchester Citys Sheikh Mansour är tvåa på listan med dryga 23,5 miljarder pund medan Chelseas Roman Abramovich värderas till 9,5 miljarder pund.

Newcastle-ikonen Alan Shearer är försiktigt optimistisk, helt förståeligt efter de många tidigare besvikelserna, och uttalar sig såhär:

“I refuse to get excited until the sale of the club actually goes through. I’m reluctant to get my hopes up – we’ve been here before, so what is the point? So until the deal is done, I remain cautious.”

Hans skepsis delas såklart av många om inte alla Newcastle-fans:

”Hard to believe, after so many false dawns, that Mike Ashley is finally set to cash out of Newcastle. Deal done subject to the owners’ and directors’ test. Hope, at last. #nufc”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!