För tredje gången på de fem senaste säsongerna toppar Liverpools Mohamed Salah skytteligan efter 38 spelade omgångar. Med 23 mål tar han tillbaka titeln som Harry Kane och Jamie Vardy haft till låns de två senaste säsongerna, men frågan är om inte Tottenhams Son Heung-Min är den egentliga Golden Boot-vinnaren för säsongen 2021-2022?

Delad skytteliga

Självklart är det så att Mohamed Salah och Son Heung-Min delar på priset som ligans bäste målskytt den här säsongen då båda nätat 23 mål vardera. Det intressanta i sammanhanget är, utöver att det återigen är just Salah som krönts till skytteligavinnare, att Son inte har gjort ett enda av sina mål från straffpunkten. Således en ”renare” målskörd vilket man verkligen kan hävda gör honom till den ”egentliga” vinnaren av priset som ligans bäste målskytt.

Sydkoreanen har också sett en högre andel av sina mål bidra till lagets totala målskörd, 33% jämfört med Salah’s 24%, vilket också är en faktor som man kan peka på just vad gäller vem som faktiskt är den bäste målskytten av dem båda (bortsett den faktiska målproduktionen). Han har också gjort sina 23 mål från endast 15,9 ’expected goals’ (XG) jämfört med Salah som faktiskt borde gjort ytterligare ett sett till sina förväntade mål (24,5). En annan intressant faktor är att Son, som gjorde fler mål än förväntade vad gäller XG även förra säsongen märkligt nog, gjort i princip lika många mål med båda fötter medan Salah gjort i princip samtliga med sin vänsterfot. Son är dock ödmjuk när han tilldelades utmärkelsen och den trofé som han blivit den förste asiatiske spelaren att vinna någonsin:

”It’s incredible to have this award. I can’t believe it. I got really emotional. I dreamed of it as a child. Literally it’s my in hands. I can’t believe it. Until my goal I was really frustrated that I missed big chances. I told the players I missed the easiest chances and scored one of the toughest tones. I didn’t give up. I wanted to score today. The team helped me a lot at half-time. They wanted to help me, you could see it today.”

Dramatisk avslutning

Med tanke på den form och målproduktion som Son visat upp under våren är det inte konstigt att han tog ikapp det stora försprång som Mohamed Salah skaffat sig under säsongens första halva. Fram till de två sista matchdagarna var marginalen dem emellan endast ett mål. När det visade sig att Salah inte skulle komma till spel mot Southampton i omgång 37 hade nog många Spurs-supportrar räknat med att Son skulle komma ikapp och kanske till och med passera Salah i hemmamötet med Burnley. Inget mål där, eftersom Harry Kane satte den avgörande straffen, innebar samma utgångsläge inför den sista matchdagen.

Måstematch för titeln på Anfield där Liverpool tog sig an Wolves. Utan Salah från start då han dragits med en lättare skadekänning från helgen före, med förhoppningen från Jürgen Klopp att slippa spela honom med tanke på att Champions League-finalen med Real Madrid väntar. Ett drömläge för Son vars Tottenham behövde säkra sin fjärdeplats mot redan nedflyttade och lika hopplösa Norwich. Son gjorde som bekant sitt med två mål från sju avslut i 5-0 segern vilket såg ut att räcka, bara för att se Liverpools titelchanser behöva ett segermål med tanke på deras likaläge samtidigt som Manchester City var på god väg att tappa poäng. In kom Mohamed Salah som såklart löste ett mål och tre poäng till Liverpool som visserligen inte räckte till mer än en andraplats i ligan och en delad plats i skytteligan.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!