I lördags, den 4 februari, tog Chelsea ett stort steg mot Premier League-titeln genom att besegra Arsenal med 3-1 på Stamford Bridge. Dagen efter tog Leicester emot Manchester United på King Power Stadium. De regerande mästarna förlorade med 3-0 och ligger nu en poäng från nedflyttningsplats. Skillnaden mellan toppen och botten för de båda lagen stavas helt enkelt följande; N’Golo Kanté.

Enligt mig, och jag tror att de flesta håller med mig, var N’Golo Kanté en av de största anledningarna till att Leicester vann Premier League förra säsongen. Lagets prestationer gick ingen obemärkt förbi. Spelare som Jamie Vardy och Riyad Mahrez var tillsammans en offensiv frisk fläkt som inget försvar klarade av att hantera, medan mittbacksgeneralen Wes Morgan, tillsammans med Chelsea-bekanta Robert Huth, stängde igen bakåt med hjälp av Kasper Schmeichel. Givetvis bidrog andra tongivande spelare till succén, men ingen gav laget en sådan balans som den centrala, defensivt inriktade mittfältaren N’Golo Kanté. Han gav offensiven möjlighet att med fria tyglar anfalla, och han skapade utrymme åt försvarslinjen att hitta rätt positioner i defensiven. Inte nog med det var han själv oftast det första hindret för motståndarna att ta sig förbi, vilket de för det mesta misslyckades med. Nu utför han precis samma arbete på det centrala mittfältet hos Chelsea, vilket utan tvekan är en vital anledning till att de ser ut att få lyfta Premier League-pokalen i maj.

N’Golo Kanté föddes den 29 mars 1991 i Paris av föräldrar med Maliskt ursprung och började sin fotbollskarriär i JS Suresnes vid åtta års ålder. Efter elva år med moderklubben flyttade han 2010 till Boulogne i franska Ligue 2, där han gjorde sin professionella debut 2012. Under säsongen som följde var han en nyckelspelare i laget och sedans dess har Kantés karriär gått snabbt framåt. Efter sina fina insatser för Boulogne gick flyttlasset till Caen. Under sin första säsong hjälpte han laget att ta steget upp i Ligue 1, för att följande säsong se till att de stannade där. Formen som Kanté visade upp fångade Leicesters intresse och de genomförde övergången den 3 augusti 2015 för en summa som enligt rapporter låg på £5,6 miljoner. Hur det gick för N’Golo Kanté hos The Foxes vet alla som är intresserade av fotboll i allmänhet och av Premier League i synnerhet. Han ansågs av de flesta experter vara den bästa – inte minst viktigaste – spelaren i ligan över hela säsongen och nyckeln till att Leicester tillslut kunder koras som mästare. Det var bara en tidsfråga innan de ”stora” klubbarna skulle börja dra i honom.

DEN FÖRSTA PUSSELBITEN
Det blev bara en säsong i Leicester för N’Golo Kante, men mittfältaren hann ändå skaffa sig legendstatus bland klubbens supportrar, av logiska själ. Den 16 juli bekräftades det att Chelsea köpt Kanté för cirka £32 miljoner, när London-klubben sökte nyckelspelare att bygga sitt lag kring under nya managern Antonio Conte. Säsongen som precis avslutats var den sämsta som Chelsea upplevt sedan Abramovich tog över klubben 2003. I december 2015 bröt man kontraktet med dåvarande, nygamla managern José Mourinho och klubben hamnade tillslut på en bedrövande tionde plats. En radikal förändring krävdes, det visste Conte, och den första pusselbiten för att få allt att falla på plats var N’Golo Kante.

Den 25-åriga fransmannen, som endast mäter cirka 170 centimeter, har en fysisk och aggressiv spelstil samt ett taktiskt kunnande som kombineras perfekt med hans speluppfattning. Han är en balansspelare av yttersta världsklass, något han utvecklats till på oerhört kort tid. I hemlandet jämfördes han i tidig ålder med Claude Makélélé och visst finns det många likheter. Precis som Makélélé gör Kanté sina medspelare bättre, helt enkelt genom att ge dem utrymme att göra det som de är bäst på. Till exempel Hazard, Pedro och Willian, som inte är de mest hårt defensivt arbetande spelarna, får genom Kanté frihet att ösa på framåt med sina offensiva kvalitéer och behöver inte direkt oroa sig för defensiven. De vet att Kanté finns bakom dem, tillsammans med Matic, och att han redan ligger rätt i sin position, stöter och vinner tillbaka bollen nio gånger av tio om de skulle tappa den under anfall. Till och med Alonso och Moses, ”wing backs” i Contes nya spelsystem, som har ett balanserat offensivt samt defensivt ansvar, kan känna sig lugna i sina räder framåt eftersom Kanté ser till att finnas i ytan som skapas bakom dem och ofta ”saves the day” när det krävs. Enligt mig är Chelseas framfart och starka form i Premier League i mångt och mycket N’Golo Kantés förtjänst. Utan honom tror inte jag att deras spel fungerat lika bra.

EN MAN MER
Personligen visste jag att Kanté var bra. Det hade han redan bevisat för mig under sin tid i Leicester. Men likt de flesta supportrar granskar man oftast sitt eget lags spelare mer än andras. Det gäller även mig. Hur bra N’Golo Kanté faktiskt är gick verkligen upp för mig nyligen, när mitt lag Liverpool FC tog emot Chelsea på Anfield. I en match där LFC hade mycket bollinnehav och möjligen kunde kommit vinnande ur striden i slutändan (trotts straffen), men där det oavgjorda resultatet ändå var rättvist enligt mig, såg jag en mittfältare som nästintill jämt vann boll från spelarna i rött. Inte bara en gång, utan två och tre gånger i rad. Kanté var likt två spelare. Känslan var att Chelsea hade en spelare mer på mittfältet, att de spelade med tolv man istället för elva. Mycket frustrerande – inte bara för mig som LFC-supporter – utan man märkte att även LFC-spelarna var irriterade. Kanté var en vägg de fann fruktansvärd svår att ta sig runt, för igenom den yta han bemästrar är praktiskt taget omöjligt. Vilken spelare. Så grattis Chelsea, till Premier Leagues bästa balansspelare. Han är orsaken till att ni den här säsongen vinner ligan, tämligen enkelt ser det ut som.

Avslutningsvis vill jag nämna något som Anders Bjuhr skrev på Twitter för inte så längesedan.
”Skulle jag starta ett fotbollslag hade jag börjat och slutat med Kanté”.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!