White Hart Lane är på väg att bli pånyttfödd som en Fenixfågel och kommer från och med säsongen 2018-2019 vara hem åt Tottenham Hotspur FC. Arenan är den senaste i raden av ultramoderna arenor och borde kunna ge klubben ett rejält lyft – och kanske invigas av en mästarklubb?

Tottenham spelar som bekant sina hemmamatcher den här säsongen på nationalarenan Wembley, såväl i Premier League som Champions League. Detta tills dess att deras supermoderna arena står klar, och herregud vilken mäktig arena det är – se i klippet själva. Det är en arkitektonisk våt dröm och verkligen något särskilt, men med tanke på Arsenals Emirates och inte minst Juventus nya Juventus Stadium är det fint att se var utvecklingen tagit oss. En NFL-matta med konstgräs under och en utdragbar Premier League-gräsmatta ovanpå är ett smart drag och fansen kommer även fortsättningsvis att vara nära planen -och nära all action.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det såklart kostsamt men en ny arena erbjuder också intäkter i form av större publik och högre biljettpris, mer och dyrare plats åt sponsorer samt att klubbens varumärke förstärks på den globala marknaden (och även kan tillhandahålla andra sporter utöver fotboll helt sömlöst). Nu gäller det för Spurs del att fylla den nya arenan såklart, vilket underlättar om klubben når framgångar rent sportsligt eller i alla fall fortsätter att spela sin underhållande fotboll med klubbikoner som Harry Kane i spetsen.

Att arenan spelar stor roll både vad gäller klubbens egna kultur och identitet, liksom vad gäller att locka nya spelare till klubben, är så nära en sanning man kan komma och i just Tottenhams fall går det inte att se förbi vad gamla White Hart Lane betytt för klubben – och hur bra Tottenham spelat där framför hemmafansen de två senaste säsongerna då de varit titelutmanare. Förra säsongens spel i Champions League, där nuvarande tillfälliga hemmaarenan Wembley stod värd, visade också på just White Hart Lanes betydelse än mer och är otvetydigt en faktor som kommer spela in vad gäller Spurs chanser till framgångar 2017-2018. Att den nya arenan byggs på exakt samma plats, runt den gamla, är en fin gest och en ovanlig sådan då ett nytt arenabygge allt som oftast innebär en helt ny plats.

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela