Brukar du spela på odds? Kanske lirar du innan matchen eller på liveodds när matchen väl är igång? Då har du kanske märkt att fler och fler spelbolag börjar erbjuda möjligheten till “Cash-Out” och “Stäng Spel”. Funktionen är start på frammarsch och inom något år är det garanterat lika vanligt förekommande hos spelbolag som det är med liveodds.

Vad betyder Cash-Out?

Uttrycket Cash-Out är ett engelskt begrepp som fritt översatt betyder att “plocka ut vinsten” eller att “hämta hem pengarna”. Uttrycket infördes först av spelbolaget Bet365 och namnet Cash-Out användes på den engelskspråkiga hemsidan och den internationella appen. För svenska spelare blev uttrycket istället känt som “Stäng Spel”.

Hur fungerar det i praktiken?

När funktionen introducerades var det som att gå från natt till dag för alla som gillar att spela på odds. Plötsligt fanns det ett alternativ som gjorde det möjligt att stänga hem ett spel – casha ut, innan samtliga matcherna på kupongen var färdigspelade! Ja, du kan ju själv tänka dig förvåningen som sköljde över miljontals spelare. Var det över huvud taget möjligt att ett spelbolag lanserade en funktion som till övervägande är till fördel för spelarna? Ja, uppenbarligen var det möjligt och bettingrevolutionen var igång på allvar.

I praktiken innebar implementeringen av Cash-Out att det numera fanns en knapp i anslutning till spelkupongen. Knappen hade texten “Stäng Spel” (för svenska Bet365) och till den hörde en summa som visade det aktuella värdet som en stängning skulle ge vid det tillfället. Ju fler spel som just då var inne på kupongen eller som hade vunnits sedan tidigare, desto högre belopp kunde kupongen stängas till. Kortfattat gällde att ju större sannolikhet det var att kupongen skulle ge maximal vinst i slutändan, desto större summa gick att hämta hem genom att stänga spelet.

Naturligtvis blev detta en dundersuccé direkt och det dröjde inte längre förrän Bet365 (pionjärer som de är) också lanserade nästa steg i denna innovation – nämligen “Delvis Stäng Spel”. På engelska går begreppet under namnet “partial cash-out”. Detta tillägg gjorde det möjligt för spelaren att själv välja om hela eller endast en del av kupongens insats och värde skulle stängas. I praktiken innebar det ännu större valfrihet och än bättre villkor för alla spelare.

Missa inte att kika in vårt stryktipsförslag till Topptipset som vi presenterar här på Fotbollsportalen varje vecka. Garderar du tipset med odds med Cash-Out så ökar du möjligheten att säkra härliga vinster när du spelar!

Finns det någon hake?

Naturligtvis sysslar inte Bet365 eller andra svenska spelbolag med någon som helst form av välgörenhet i sitt upplägg. Nej, de vill tjäna pengar på sina produkter och även om möjligheten till Cash-Out och stängning känns tvivelaktigt i den frågan så finns det faktiskt en liten hake.
För det första är det inte alltid under en match som en kupong går att stänga. Spelbolagen väljer själva när stängning ska vara tillgängligt och till vilket värde. För det andra är det inte heller alla marknader som ger möjlighet till Cash-Out. Den tredje haken är egentligen den som ger spelbolaget sin beskärda del av kakan trots allt och den består i att en majoritet av spelarna som har en vinnande kupong kommer att välja att stänga hem den innan matchen är färdigspelad. Om jag tar följande exempel så kommer du säkert att förstå vad jag menar;

Du har en kupong på tre matcher och två av dessa har redan gått din väg. Den tredje matchen spelas just nu och den befinner sig i sitt slutskede men det är ändå 20 minuter kvar och ställningen är 2-1. Du har spelat på att hemmalaget vinner och du har totalt satsat 1.000 kr. Om kupongens samtliga matcher går in blir den totala vinsten 10.000 kr. Två av dessa är redan inne och den tredje matchen är på väg att gå din väg. Bet365 erbjuder då dig att stänga spelet till ett värde av 7.800 kr. Hur skulle du göra i detta läge? Skulle du ha is i magen och vänta ut slutresultatet? Hemmalaget kanske vinner trots allt? Skulle du välja att stänga en del av summan och hoppas att hemmalaget vinner så resterande insats ger vinst? Eller skulle du göra som väldigt många andra har gjort och gör fortfarande, nämligen att stänga hem spelet och räkna hem en trots allt fin vinst ändå? 7.800 kr är trots allt fina pengar att få tillbaka på en tusenlapp? Skulle hemmalaget i exemplet ovan vinna sin match, trots att du redan har cashat ut din kupong så har spelbolaget “sparat” in att betala ut resterande vinst (i det här fallet 2.200kr).

Som en liten extra parentes i det hela så finns också ett omvänt förhållande. Låt säga att samma scenario som ovan har inträffat men med skillnaden att det står lika i matchen. Du behöver därför ett mål för att kupongen ska ge maximal vinst. Spelbolaget i fråga erbjuder då dig att stänga hem spelet till ett värde av 3.500 kr. Skulle du ta det beloppet? Du går fortfarande plus och risken finns att hemmalaget inte lyckas göra något mer mål. Om du stänger hem spelet och hemmalaget till slut lyckas få in ett segermål så har spelbolaget sparat in 6.500 kr!

Spela odds till förmånliga villkor

Som du ser så finns det fördelar för spelbolaget i detta upplägg. Dock går det inte att vifta bort att Cash-Out och möjligheten att stänga spel är otroligt förmånligt och fördelaktigt för dig som spelare. Med lite tur och is i magen kan du lyckas riktigt bra när du spelar på odds, även om de sportsliga resultaten inte alltid går din väg.

I dagsläget erbjuder Bet365 överlägset bäst villkor när det kommer till Cash-Out och Stäng Spel. Flera andra aktörer som Betsson, Betsafe, Nordicbet och Unibet utvecklar sitt koncept hela tiden och erbjuder i dagsläget Cash-out på utvalda marknader.

//Sebastian @Fotbollsportalen

Dela

Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.

Lämna en kommentar: