Old Firm – Celtic mot Rangers

Våld. Hat. Mordhot. Det är tre oerhört mörka men vanliga ingredienser som läggs i den kokande gryta som är ”The Old Firm”, mötet mellan Celtic och Rangers. När det vankas derby i Glasgow går ingen säker, varken spelare eller supportrar. Här slåss man, både på fotbollsplanen och på gatorna, och allt har en historisk koppling till religion, politik och kultur som sorgligt nog också skördat dödsoffer genom åren.

”The Old Firm” är det gemensamma namnet på derbyt mellan de två skotska och Glasgow-baserade fotbollslagen Celtic och Rangers. Termens ursprung är oklar, men länkas ofta samman med det allra första mötet mellan klubbarna, den 28 maj 1888, där kommentatorerna refererade till lagen som ”like two old, firm friends”. Derbyt har beskrivits som en av världens hetaste och mest hatiska fotbollsmatch där över 100 år av religionspolitisk kamp, som även sträcker sig till Nordirland, tar sig uttryck på Celtic Park eller Ibrox Stadium. Klubbarna är de två mest framgångsrika i Skottland och de har sedan det första mötet spelat mot varandra över 400 gånger. ”The Old Firm” beräknas vara värd £120 miljoner för den skotska ekonomin.

Det sägs att under veckan fram till derbyt är det inte många av lagens supportrar som går ut på stan. Stämningen vibrerar nämligen likt elektricitet i luften och laddar upp inför det som komma skall. Då gör man bäst i att hålla sig inne för att inte explodera för tidigt.

Glasgow är en arbetarstad och majoriteten av dess fotbollstokiga invånare har den där karaktären som man enbart hittar i Storbritanniens norra delar. Kompakta män med tjurnackar, tatueringar, rakade huvuden och kortärmade skjortor. Det här är män som gärna låter knytnävarna tala. För att citera Erik Niva, som i sin tur citerade Ian Stewart – turnépianist i Rolling Stones – som redan på 1960-talet beskrev Glasgow.
– Det är den tuffaste staden i världen. Människorna där skulle ta sig an USA:s marinkår och slå ner den utan minsta svårighet. De lever bara för att slåss, och en kille kan utmana tre andra utan att tveka en sekund.

Ett ord beskriver Old Firm: HAT
Den walesiska före detta anfallaren John Hartson hade äran att spela i flera av Englands hetaste derbyn under sin aktiva karriär, bland andra Tottenham-Arsenal och Wolves-West Brom, samt spelat för Wales mot England, men inget av dessa möten kommer ens i närheten av ”The Old Firm”. Enligt John Hartson kan du lägga ihop alla de derbyn han spelat men ändå är det lång väg kvar till den intensitet och aggressivitet som råder kring mötet mellan Celtic och Rangers. Vidare säger John Hartson att endast ett ord beskriver matchen bättre än något annat: hat. Ett totalt, fullständigt hat mellan båda supporterskarorna – och fotbollen i Glasgow lever av det.

Henke Larsson i Old FirmFrån 1997, och under sju framgångsrika år framåt, var Glasgow Henrik Larssons stad. Celtics vitgröna färger var hans tröja. I Celtic blev han oerhört populär och uppnådde legendstatus bland klubbens fans genom sina otroliga 174 mål på 221 matcher. Besöker du Glasgow idag och av händelse råkar befinna dig på en pub med Celtic-anknytningar, så finns det en stor chans att du blir bjuden på en öl eller två om du säger att du är svensk och nämner Henrik Larsson. Hur som helst. När Henke spelade i Barcelona fick han frågan om det gick att jämföra El Clásico med Old Firm, men han skakade bara på huvudet och svarade att Celtic mot Rangers är den största match som finns. Att intensiteten är så mycket större och att ljudnivån under matchen är högre än något annat han upplevt.

Misshandlad och mordhotad
Som spelare i ett Glasgow-derby finns det inte en chans att komma undan den kokande gryta som arenan, Celtic Park eller Ibrox Stadium, förvandlas till. Det går inte gömma sig. Man kan bara svälja hårt, gå ut på planen och genom att spela fotboll – i alla fall försöka – slåss för sitt liv. Supportrarna däremot slåss på riktigt. Fotbollen i Glasgow både föder har och lever av hat. Det sägs att under det dygn som omger ett Old Firm-derby ökar akutsamtalen till ambulanssjukvården normalt med 30 procent.

En gång, för inte så längesedan, hämtade ambulansen en medvetslös man på Ashton Lane i West End. Mannens namn är Neil Lennon, före detta lagkapten och manager för Celtic. Det visade sig att han blivit grovt misshandlad av två kriminella Rangers-supportrar. Anledningen? Jo, han var ju Neil Lennon, nordirländsk katolik och Celtic-profil. Inte nog med det fick Lennon under sin tid som manager för Celtic även sin bil bränd och huset vandaliserat. Men det tog inte stopp där. Mordhot blev vardagsmat för nordirländaren och han fick personligt skydd. Det är helt absurt att det överhuvudtaget ska behövas, men så fungerar det tyvärr i Glasgow.

År 2005 involverades både Celtic och Rangers i ett projekt vars syfte var att ta itu med trångsynthet och sektarianism inom sportens värld, men det blev en ytterst liten förändring av beteende bland fansen. Från den 1 mars 2012 fick polisen i Glasgow större makt att agera mot sektarianism under fotbollsmatcher. Lagen utformades speciellt för Old Firm-derbyt för att minska rivaliteten och det religionshat som finns bland lagens supporterskaror. Den nya lagen fick två åtalspunkter; en som täcker supportrarnas uppförande före, under och efter en fotbollsmatch, samt en som relaterar till inlägg eller texter skickade via elektroniska metoder eller post. Personer som blir åtalade under någon av de båda åtalspunkterna riskerar upp till fem års fängelse, vilket är ett mycket högre straff än tidigare.

Att straffen skärpts är ett steg framåt för att på något sätt försöka främja hatet mellan Celtic och Rangers supportrar, men hur man än vrider och vänder på det, hur man än försöker att lösa den religionspolitiska rivaliteten, så kommer vi nog alltid få höra rapporter där negativa händelser bland fansen står i fokus. Vi får istället sätta vårt hopp till att fotbollen, och matchen i sig, istället kan erbjuda mindre våld, även om det ska ”smälla” i ett Old Firm.

//Kristian Andersson @Fotbollsportalen