Orosmoln i Newcastle

0
75

Med blott 4 veckor kvar innan den engelska ligasäsongen sätter igång är det oroligt i Newcastle som för tillfället står utan manager, utan nyförvärv och ett högst osäkert ägarskap som fått fansen att rasa.

Ägaren Mike Ashley är inte den populäraste på St James Park i Newcastle efter att under flera år, enligt fansen, misskött klubben som relativt nyligen varit nere i The Championship och vänt bl a. Rafa Benitez, är ute ur bilden efter att ha stabiliserat laget i mitten av tabellen under två säsonger i Premier League – till en följd av att inte ha känt förtroende för klubbens ambitioner sett till hans egna. Med klubben också ute till försäljning är det fortfarande oklart hur mycket som kommer investeras i truppen, såklart också beroende på vem som kommer in som manager. Än så länge har inga nya spelare köpts in samtidigt som två av förra säsongens bästa spelare lämnat klubben – Ayoze Pérez (såld till Leicester) och Salomón Rondón (tillbaka till WBA efter lån).

Det har gått så långt att en del av supportrarna kallat till mobiliserat samlat uppror för att bojkotta allt som har med klubben att göra till det att Ashley faktiskt säljer. Det ska inledas redan i premiären mot Arsenal där supportrar som en gemensam aktion uppmanas att inte gå på matchen i enlighet med hashtaggarna ”Boycott Arsenal” och ”Boycott St James Park” efter att grupperna the Magpie Group, the Ashley Out group, If Rafa Goes We Go och hemsidorna NUFC360 och Empty For Ashley gått samman med ett gemensamt uttalande med intentionen att sända ett kraftfullt meddelande till både Ashley men även till ligan:

”supporters will no longer stand idly by against disrespect towards the city and an obsessed fanbase.”

Det finns således en del att reda i för vem som nu tar över klubben som manager, och såklart också för den nya ägaren (eller ägarkonstellationen). The Bin Zayed Group från Dubai är nära att köpa upp klubben vilket kan tyckas potentiellt svara på en del frågor och lösa vissa problem, men tills det är helt klart kommer antagligen väldigt lite ändras – varpå säsongen både kan hinna börja och spelas under hösten och tidiga vintern innan investeringar kan strömma in. Och vem vet om det inte redan då är ”förstent” med klubben fast i tabellens bottenskikt på väg ur?

Ett annat, större problem för tillfället är det faktum att Steve Bruce (tidigare misslyckad sejour i Aston Villa, numera i Sheffield Wednesday) pekas ut som näste att komma in som manager. Ett beslut som fått fansen att än en gång bli upprörda då ytterst få tror Bruce har vad som krävs för att hantera en klubb i Premier League eller av Newcastles storlek och anrika historia, något han heller inte gjort de senaste 10 åren. Bruce´s facit de senaste åren lämnar också mycket att önska varpå man kan förstå supportrarna. Vad The Bin Zayed Group tycker återstår att se, kanske är det dem som förespråkat Bruce? Kanske har de ingen åsikt eller ingen aning, och kanske kommer de rent av lyssna på supportrarna? Helt klart är i alla fall att gruppen är på god väg att göra klart uppköpet då de nyligen uttalat sig såhär:

”In consideration of the numerous speculations in regards to the timelines of the acquisition of Newcastle United Football Club by Bin Zayed Group, we feel the need to issue this statement.

”Terms have been agreed between us and Mike Ashley; these terms have been reflected in a document, signed by both parties, which has been forwarded to the Premier League. The proof of funds statement was forwarded to Mike Ashley’s lawyers on 17 April 2019.

”The so called fit-and-proper Premier League process is a standard procedure which will take time, and we are doing all we can to assist the Premier League during this process. We feel the need to clarify this point in order for the fans and the general public to understand the timelines.”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!