Pellegrinis dagar i West Ham är räknade

0
100

Ny förlust, den fjärde på fem matcher i ligan, drog åt snaran för Manuel Pellegrini i West Ham. Med David Moyes lurandes i kulisserna var förlusten mot Leicester svaret på frågan hur mycket längre Pellegrini skulle få som huvudansvarig i West Ham.

Everton, Watford och Tottenham, med utdelning mer eller mindre direkt, liksom Arsenal har redan gjort det. Nu är det också nära att West Ham gör en förändring på manager-fronten för att lyckas rädda vad som räddas kan av en säsong som lovande en hel till en början men som nu ser ut att sluta i en nedflyttningsstrid. Detta trots ett stort förtroende i Manuel Pellegrini som gavs gott om pengar att spendera under sommaren (totalt 155 miljoner pund sedan han tog över), men som varken fått till något vidare anfallsspel eller, vilket blivit mest kännbart den senaste tiden, någon större intensitet eller självförtroende. Sedan The Hammers slogs ut ur Ligacupen i september av Oxford från League One har klubben förlorat 10 av 14 matcher i vilka man släppt in 26 mål, orande i sig men såklart inte lika illavarslande som de alltjämt intetsägande prestationerna i mångt och mycket i samma stil som i premiärförlusten mot Man City (0-5).

Så vad väntar härnäst för West Ham? Något måste göras åt 17:e platsen som man för tillfället befinner sig på i Premier League, och med ett inkommande januarifönster finns det möjlighet att såväl förstärka som att göra sig av med spelare som inte tillför tillräckligt – liksom att plocka in nya idéer att jobba vidare med på träningsanläggningen i form av en ny manager. David Moyes är det hetaste namnet i diskussionerna, samme Moyes som såg till att säkra deras status för 1,5 år sedan innan Pellegrini tog över. Ryktet säger dock att om Moyes ska komma tillbaka vill han ha managerposten tillsvidare snarare än som en tillfällig lösning som senast – något West Hams styrelse kan vända sig emot. Men, med tanke på den utväxling som övriga lag fått av ett tränarbyte hittills lockar det säkerligen med en förändring samtidigt som de vet vad de får med David Moyes. Frågan är bara om de grämer sig att de inte gjorde något tidigare och själva lyckades sno åt sig Carlo Ancelotti som nu tagit två raka segrar med Everton? West Ham är ändå i liknande sits som Everton med ungefär samma storlek och förväntningar, egen arena och hyfsade ekonomiska förutsättningar dessutom.

Vad West Ham inte har i nuläget som exempelvis Everton och Watford har är aggressivitet och beslutsamhet, och när laget dessutom saknar intensitet blir kvalitén också lidande vilket resulterar i alltför många misstag, oförmåga att skapa chanser liksom oförmåga att hålla ledningar eller komma tillbaka i matcher man ligger under i – något som ändå Arsenal med sina nio kryss (flest) och blott fem förluster (färst) är bäst på av lagen på den undre halvan av tabellen.

Ägarduon David Gold och David Sullivan har således en del att fundera över och förs det inte redan diskussioner med exempelvis David Moyes, eller Christ Houghton för den delen som skulle vara en excellent värvning i det här läget, behöver det arbetet påbörjas. Att göra sig av med Pellegrini var i alla fall ett första steg. Fansen har med all förståelse tappat tålamodet och det är därför inte konstigt att bloggar, krönikor och diverse tweets av denna kaliber går att hitta på nätet:

”Hopeless, clueless thinking from a man who has to go – he simply has to go – none of us can take anymore of this. It’s a cruel way to treat the paying customers.

There are no more words to be said. This is as poor a West Ham United team as you will ever see simply because they have no fight and no plan – at times I simply gave up trying to work out what they were trying to do.”

Så vad tror du? Görs det någon förändring och i så fall vilketn? Vem är intresserad av att ta över och vad skulle denna i så fall vara tvungen att göra för att få klubben att prestera igen? Det är en utmaning på många sätt större än både Arteta i Arsenal eller Ancelotti i Everton, för att inte glömma övriga nedflyttningskandidater Dean Smith i Aston Villa och Daniel Farke i Norwich, så vem är modig och kapabel nog att ta på sig ansvaret att håla West Ham kvar i Premier League – och få dem tillbaka till Europa?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!