Det blev bara tio matcher som ansvarig för det svenska U21-landslaget för Poya Ashbagi som nu lämnar för engelska Barnsley i The Championship. En vågad satsning på många sätt men som samtidigt bevisar vad exempelvis det svenska fotbollsförbundet såg trots den tuffa tiden i IFK Göteborg; moderna idéer, hårt arbete och stor potential.

Sejouren i Göteborg snart glömd

När Poya Ashbagi klev in i anrika IFK Göteborg gjorde han det med samma pondus och förtroende som SvFF gjorde när de gav honom jobbet som förbundskapten för U21-landslaget. Tiden i Göteborg blev dock ingen höjdare när man summerar det hela men sett till problemen som både Roland Nilsson och Mikael Stahre haft därefter, och hur långt ifrån SM-guldet Göteborg varit egentligen sedan senaste titeln 2007, var det kanske snarare andra omständigheter än förmåga och erfarenhet som innebar att projektet vad dömt att misslyckas redan från början. Samtidigt tog han cupguldet 2020 med Blåvitt kommer av allt att döma senare bli ihågkommen som en av de många tränarna under Blåvitts dystra period under 2010-talet och framåt när klubben inte mådde särskilt bra. Kan han rädda kvar Barnsley i The Championship har han redan gjort två positiva hopp uppåt på karriärstegen vilket kanske vore det allra tydligaste tecknet på att det var Göteborg som inte passade Poya Ashbagi snarare än tvärtom. Ashbagi blir den femte permanente tränaren i Barnsley på strax över två år och lämnar därmed U21-landslaget som toppar sin kvalgrupp efter blott 10 matcher som ansvarig.

Nya Svennis?

Än så länge har Poya Ashbagi uträttat alldeles för lite i sin tränarkarriär för att det ska gå att slå fast att han är det nya stora namnet i svensk fotboll som exempelvis Julian Nagelsmann, Gerardo Seoane eller Ruben Amorim blivit för sina respektive länder. Inte heller går det riktigt att förutse samma givna och snabba utvecklingskurva för Ashbagi som exempelvis Sverige-bekante Graham Potter haft de senaste åren. Det är dock väldigt positivt för svensk elitfotboll att vi får ut våra unga, hungriga och moderna tränare till större klubbar som vinner titlar eller i alla fall utmanar om dem även om det inte är på den absolut högsta nivån. Att Sverige ska kunna vaska fram en ny Sven-Göran Eriksson som krönte stora framgångar i Italien och Europa med Lazio exempelvis är på tiden och kanske att detta är en början mot att närma sig det målet. Om inte annat så har Poya Ashbagi möjligheten att öppna upp dörrar för andra genom att få europeiska klubbar att blicka mot Sverige snarare än att återbruka samma gamla vanliga namn som Sam Allardyce, Paul Lambert, Neil Warnock med flera (även om det kanske är lite mer utbrett på de brittiska öarna).

Från playoff-utmanare till nedflyttningshot

Första matchen som ansvarig för Barnsley blir nästkommande helg för Poya Ashbagi och med klubben näst sist i ligan med blott två segrar, minst av alla, har han en oerhört tuff men spännande uppgift framför sig. I truppen finns dock potential för något större då Barnsley tog sig till playoff-semifinalen i våras, då under ledning av Valérien Ismaël som senare handplockades till hårdsatsande West Brom. Att det inte riktigt passade med Markus Schopp stod klart relativt tidigt då det rent spelmässigt sett tungt ut hela säsongen vilket gjorde det tidiga tränarbytet motiverat. Med rätt förutsättningar och tid att bygga upp klubbens självförtroende igen är förhoppningen att Ashbagi ska kunna ta sin press-orienterade och offensiva fotboll och göra något liknande som Ismaël gjorde. Ordföranden för Barnsley Khaled El-Ahmad är övertygad om detta och att Ashbagi är rätt man att vända säsongen under de två tredjedelar som återstår. Även Andy Giddings, sportkrönikör och analytiker på BBC, ser positivt på situationen:

”Certainly the appointment of Poya Asbaghi is intriguing. Highly rated in Sweden, but an unknown in England; he’ll have his work cut out to win over the doubters. It became clear the Reds players were not enamoured with Markus Schopp’s direction, leadership, and style of play so if Asbaghi is to stave off relegation to League One with 29 games remaining clarity will be vital. The Swede is known for playing the high-pressing style Barnsley want, but getting the players to do it is another matter.”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!