Premier League byter tillbaka transferfönstret

0
80

Två säsonger fick experimentet men nu är det bekräftat att från och med nästa säsong återgår den deadline för transferfönstret i England som det var förut.

Förhoppningen att övriga ligor i Europa skulle följa efter Premier League vid införandet av en tidigarelagd deadline för sommarens transferfönster för två säsonger sedan förblir fruktlös. Tanken att man skulle haft sina trupper redo och veta vem som stannar och tillkommer när säsongspremiären väl inleds visade sig till slut bara vara en god idé. Men eftersom övriga ligor valt att inte följa efter Premier League har det istället, naturligt, skapat en obalans som klubbarna i Premier League nu insett kommer fortsätta om man inte gör något.

Klubbarna har därför nu röstat igenom en förändring tillbaka till hur det var förut, och som det ser ut i övriga Europa, då transferfönstret stänger i månadsskiftet augusti/september. Det ger samma förutsättningar som det var förut och kapar den obalans som rått de två senaste säsongerna, och frågan är om det är såhär det kommer fortsätta från och med nu – eller om experimentet återuppstår i framtiden med större konsensus inom den europeiska toppfotbollen.

Klart är i alla fall att från och med säsongen 2020-2021, som nu också bekräftats inleds lördagen 8 augusti, kommer transferfönstret stänga den 1 september kl. 17.00 BST (British Standard Time) eftersom den 31:a augusti är en röd dag (bank holiday). Det betyder att vi kommer ha tre game weeks innan fönstret stänger i Premier League och ge klubbarna mer tid att förbättra och omstrukturera sina trupper än vad de haft de två senaste åren.

Försöket att införa förändringar som, i tanken, borde göra det mer balanserat och rättvist för alla var hedervärt och ett experiment vars grundtanke är fog för fortsatta diskussioner. Men, en sådan idé fungerar bara om alla ställer upp på den och det är en faktor som beslutsfattarna och även klubbarna i Premier League borde varit lite mer realistiska och ödmjuka inför. Var de säkra på att övriga ligor skulle följa efter? Eller räknade man bara kallt med det? Vilka diskussioner fördes och vad är övriga ligors reaktioner och funderingar under tiden liksom nu när experimentet är ’över’?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!