Det kommer knappast som någon nyhet att engelska klubbar i Premier League har helt andra ekonomiska förutsättningar än övriga världen. Jämfört med tidigare fönster sticker dock sommaren 2021 ut sett till att det är värvningarna i sig snarare än den totala summan som spenderats, både av klubbarna men också totalt av ligan, som dragit blickarna till sig då några av de mest eftertraktade spelarna flyttat till Premier League.

Profilvärvningarna duggar tätt

Leicester och Aston Villa må ha fått en del att lyfta på ögonbrynen när de inledde sommaren tämligen aktivt, men ingenting skulle ens komma i närheten med de senaste veckorna där klassiska ’Big Six’ växlat upp ordentligt. Romelu Lukaku till Chelsea, Jack Grealish till Man City och bomben som briserade när det stod klart att Cristiano Ronaldo återvänder till Manchester United – samma sommar som fjolårstvåan hämtat in Jadon Sancho och Raphael Varane utan att sälja av en enda spelare hittills. Tottenham har hittills varit inaktiva vad gäller spelare in men lyckades hålla kvar Harry Kane och Liverpool har, utöver en ny mittback, egentligen inte behövt värva någon utan snarare bara varit i behov av ett mentalt break. Alla dessa profilvärvningar gör dock titelstriden och kampen om Champions League-platserna oerhört intressant och spännande – och som säkerligen kan växla en del under säsongen när andra tävlingars slutskeden också ska pressas in i bilden.

Premier League åter i topp

Men det är inte bara i toppen som det värvats friskt det har i sedvanlig stil plockats in en hel del spelare även i lagen med ambitioner att utmana om Europa-platserna liksom nykomlingar som gärna vill hänga kvar. Med ett par dagar kvar av transferfönstret, som stänger den 31 augusti, har endast fem klubbar ett negativt ’net spend’ det vill säga att de har sålt för mer än de köpt. Av Tottenham, Brighton, Wolves, Southampton och Aston Villa är det nog dock bara de sistnämnda som kan uteslutas titta på ytterligare förstärkningar eller spelaromsättning men oavsett vilket har klubbarnas totala värvningar i Premier League närmat sig 1 miljard pund totalt sett. Det är inte helt oväntat långt mer än övriga av europas toppligor och mer än dubbelt så mycket som Serie A på andra plats vilket är häpnadsväckande sett till att efterdyningarna av Covic-19 fortfarande sätter sina spår världen över. Eller ja, överallt utom i Premier League som spelar i en egen ekonomisk liten bubbla.

Valuta för pengarna?

Manchester United har med sina tre profilvärvningar passerat 100 miljoner pund men de är inte ensamma om att komma upp i den siffran. Arsenal må ha inlett ligaspelet med tre raka förluster och bottnar Premier League-tabellen men sett till spenderande såväl totalt som netto toppar The Gunners alltjämt. Frågan är bara vad man får för pengarna jämfört med vad konkurrenterna värvat ihop, liksom hur Arsenal tänkte när man inte genomförde exakt de värvningar som exempelvis Aston Villa plockade fram? Ben White (50), Albert Sambi Lokonga (16), Nuno Tavares (7), Aaron Ramsdale (25) och Martin Ødegaard (32) har alla hämtats in för dryga 132 miljoner pund men efter att ha sett Arsenal hittills är det svårt att se det räcka för att förbättra det som redan finns. För inte är det samma glitter och glamour runt Arsenals värvningar som något av lagen som är tänkta att utmana om topp-8 (här inräknat Tottenhams ’förlängning’ med Harry Kane och Evertons och West Hams fjolårsförvärv eftersom de ännu inte gjort något betydande förvärv). Manager Mikel Arteta har ligans kanske tuffaste utmaning med detta Arsenal som alltjämt har ligans femte största lönebudget och en av dem som spenderar över 100 miljoner pund på löner totalt sett. Fortsätter det på den här inslagna vägen kan det mycket väl bli spanjoren, snarare än Nottinghams Chris Hughton som vi skrev om förra veckan, som får packa sina saker först av alla.

För att hänga med i de sista dagarnas transferrykten och bekräftade värvningar i Premier League, se till att uppdatera hemsidan kontinuerligt då mycket fortfarande kan hända. Viktigt såklart också för ditt framtida taktiska upplägg i Fantasy Premier League och kanske mest intressant om du är supporter till någon av klubbarna som fram tills nu egentligen inte genomfört några värvningar.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!