Efter idel klagan och påtryckningr från klubbar och framförallt managers har Premier League nu röstat fram att transferfönstret för ingående transfers ska stänga innan säsongen startar från och med nästa säsong 2018-2019. Detta träder i kraft nästa år och fönstret kommer således att stänga 17.00 BST torsdagen före matchdag 1, den 9:e augusti. Vad gäller transfers ut står nuvarande deadline fast vilket tillåter klubbarna att låna ut och sälja spelare som vanligt.

Eftersom Premier League själva bestämmer över hur och när saker och ting ska hända, som t ex detta med transferfönster eller vad gäller exempelvis Hawkeye-systemet, är det inte konstigt att de med nuvarande inflation (starkt påverkat av PSG:s köp av Neymar) i åtanke röstat fram förslaget. Detta kommer från och med nästa säsong tvinga klubbarna att göra klart med sina nyförvärv tidigare genom att planera både bättre och mer effektivt, liksom även som jag tror tvinga köpande klubbar att också vara lite mer aktiva tidigt under fönstret – kanske till och med tidigare än så likt Man City innan Pep Guardiola tog över eller med affärer som den Liverpool nu gjort klart med RB Leipzig om Naby Keita.

Detta beslut kommer troligen också att få en slags domino-effekt, om inte på en gång så inom kort i alla fall, längre ner i det engelska ligasystemet och då kanske framförallt Championship. Övriga klubbar i English Football League, EFL, har ytterligare några veckor att fundera innan de tar ställning för samma eller liknande åtgärder och ska enligt uppgifter ta en ordentlig diskussion med aktieägarna innan omröstning. Det ska dock inte uteslutas att detta kommer påverka även övriga länders regler vad gäller transferfönstret eftersom det finns många fördelar med att ha sin spelartrupp klar innan säsongen drar igång. Att det redan nu skiljer så pass mycket mellan Spaniens La Liga, Italiens Serie A, Tysklands Bundesliga och Frankrikes Ligue 1 för att nämna några (även Allsvenskan som spelar vår-höst) bidrar till den obalans som råder och vi kommer allra troligast få se förändringar framöver efter Premier Leagues beslut. Vilka klubbar som röstat för respektive emot har ännu inte klargjorts men Manchester United är i alla fall en av dem som röstade emot. Minst 14 av ligans 20 klubbar, en betydande majoritet, måste dock ha röstat för förslaget för att det överhuvudtaget skulle antas vilket innebär att det ändå råder någon form av konsensus.

Detta innebär också att det blir mindre hets kring Deadline Day och att t ex klubbar som Tottenham behöver se över sin transferpolicy då de haft en vana att göra klart med en stor andel nyförvärv just transferfönstrets sista dag(ar). Det återstår såklart att se exakt vilken effekt detta har men det är ett vettigt initiativ och eftersom minst 14 klubbar röstat för ligger det också någonting i det. Att fönstret för att sälja spelare fortsatt är öppet till 31:a augusti, i alla fall nästa säsong också (det kan också ändras), borde innebära svårigheter även för lag som Barcelona att sno åt sig spelare då de engelska klubbarna inte kan värva någon ersättare, alltså kommer även det kräva bättre planering och tidigare inledda samtal om även de bättre lagen ska kunna värva nyckelspelare från Premier League.

Hur som helst blir det intressant att se framåt våren och sommaren, utöver att vi har ett VM-slutspel att se fram emot, hur klubbarna i Europas toppligor kommer agera – och hur prisnivån ser ut. Neymars övergång till PSG satte någon slags ribba och även om exempelvis Kylian Mbappé är värd stora pengar liksom Ousmane Dembele är de långt ifrån värda priset som betalats. Men det är väl så fotbollen kommer vara nu framöver och så läget ser ut? Fast å andra sidan, med tanke på hur mycket pengar Premier League har och omsätter varje säsong borde det finnas gott om anledningar att tacka nej till även megastora bud från de allra största lagen (som Liverpool vad gäller Coutinho till Barca). De har råd att tacka nej. Men om en spelare vill iväg, så kommer man behöva sälja till slut. För Liverpools del handlar det nu om att scouta fram en ersättare till Coutinho som håller samma nivå som Mohamed Salah, och göra det tidigt för att inte gå i fällan som när man sålde Fernando Torres till Chelsea och tvingades betala överpris för Andy Carroll..

Hur mycket Premier League-klubbarna spenderat sommaren 2017?
Klart mer än säsongen före, och säsongen före, och säsongen före… Ja, ni ser själva. And there’s only one way this is gonna go…

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!