Det finns alltid åsikter att skönja och debattera när olika utmärkelser ska delas ut efter en lång och händelserik säsong. Premier League är inget undantag där det mesta allt som oftast är subjektivt eller mer eller mindre odiskutabelt. Tittar man rent objektivt på siffrorna blir det dock intressant på riktigt och här presenteras således Team of the Season för Premier League 2021-2022 enligt statistik från Opta Joe.

Liverpool och Man City fortsatta dominans

Eftersom Manchester City tog hem titeln för fjärde gången på de fem senaste säsongerna, och Liverpool samtidigt passade på att säkra den näst högsta poängsumman någonsin utan att vinna titeln, är det inte konstigt att det är spelare från dessa klubbar som också dominerar denna lista över årets lag. Sju av elva spelare representerar de två toppklubbarna i Premier League som alltså tog hem samtliga inhemska tävlingar; Liverpool de båda cuperna och Man City ligan.

Plats för Son

PÅ den allra sista matchdagen fick Tottenhams Son Heung-Min finna sig i att dela skytteligatiteln med Liverpools Mohamed Salah. När det vankades utnämning av årets spelare fanns dock inte sydkoreanen med trots att inget av hans 23 ligamål kom från straffpunkten. Nu hade han nog inte kunnat hindra Kevin De Bruyne att för andra året i rad ta hem utmärkelsen ’Player of the Year’, men att inte ens vara nominerad var onekligen något som fick många att höja på ögonbrynen – särskilt då exempelvis Sadio Mané var en av de fem som till slut gjorde upp om priset. I den här listan över årets lag baserat på Opta Joe’s statistik finns dock sydkoreanen Son med som en av de fyra som inte till vardags tillhör Man City eller Liverpool. En sanning som inte kan bortses i debatten om ’Team of the Season’?

Laget som helhet

Att de både ’Golden Boot’-vinnarna Mohamed Salah och Son Heung-Min finns med i elvan kommer givetvis inte som någon överraskning sett till listans natur. Den är baserad helt på siffrorna under säsongen 2021-2022 och då båda spelarna gjort minst 30 poäng totalt, där Salah även slog flest assists, är deras platser längst fram mer eller mindre odiskutabla i sammanhanget. Så är även Kevin De Bruyne’s plats självklar och att såväl Liverpool och Manchester City skulle ha minst en spelare vardera med i elvan. Nedan följer elvan som enligt Opta Joe är de 11 bästa spelarna i Premier League 2021-2022 per position i ett 4-3-3 som blivit ett så populärt spelsystem runt om i Europa:

Målvakt – Jose Sá (Wolves)

Högerback – Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Mittback – Virgil Van Dijk (Liverpool)
Mittback – Thiago Silva (Chelsea)
Vänsterback – João Cancelo (Manchester City)

Sittande mittfält – Rodri (Manchester City)
Sittande mittfält – Declan Rice (West Ham)
Offensivt mittfält – Kevin De Bruyne (Manchester City)

Högerytter – Bernardo Silva (Manchester City)
Central anfallare – Mohamed Salah (Liverpool)
Vänsterytter – Son Heung-Min (Tottenham)

Vad tycker du, förtjänar samtliga en plats i den officiella upplagan av ’Team of the Season’? Vem borde fått plats och i så fall, på vilka grunder?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!