Premier League

Det är måhända inte världens bästa liga rent kvalitetsmässigt eller för den delen publikmässigt, men dragningskraften och exponeringen av Premier League gör den likväl till den största i fotbollsvärlden. Det enorma tv-avtalet som tagits fram garanterar en gigantisk inkomstkälla för de 20 deltagande lagen vilket gjort Premier League, och många av klubbarna däri, till världens rikaste.

Sedan ligan ”re-brandade” sig 1992 och formades till FA Premier League, från att ha hetat Football League First Division, har kurvan alltjämt pekat spikrakt uppåt för den engelska toppfotbollen. Under 1990-talet fram till slutet av 2010-talet skördades stora framgångar i de europeiska cuperna och ligans intäkter fortsatte att stiga i rask takt, med allt bättre spelare (som både stannade kvar och värvades in) och konkurrenskraft även i tabellens nedre regioner. De senaste åren har dock kvalitén droppat något jämfört med andra europeiska ligor och topplag vilket främst syns på antalet lag som går långt i Champions League och Europa League. Men, i och med Manchester Uniteds seger i Europa League 2016-2017 kanske även denna trend är på väg att vända? Klart är i alla fall att skillnaderna mellan toppen och botten av The Premier League inte längre är så stora i och med tv-avtalets enorma ekonomiska intäkter vilket för ligans supportrar såklart gör saker och ting än mer intressant – och kampen om både titel och att undvika nedflyttning blir allt jämnare.

Historia och nutid

Engelsk fotboll är grunden till all världens modern fotboll och har existerat sedan 1888 som The Football League. I och med att intäkterna från tv-rättigheter och intresset för tv-sända matcher från England ökade lavinartat bestämde sig ligan att re-branda sig för att ta del av denna enorma kaka – och formade FA Premier League 1992 (sedan 2007 har man slopat FA i namnet) vilket samtidigt bröt loss landets högsta division från resterande proffsligor. Ligan drivs idag som ett företag där alla 20 deltagande klubbar är delägare med sir Dave Richards som ordförande och Richard Scudamore som VD (bägge utsågs 1999). I England kallas Premier League rent allmänt för The Premiership men sedan början av 1990-talet har PL blivit ett allt starkare begrepp och ett som många andra toppligor världen över anammat, inte minst i Afrika.

Säsongen spelas mellan augusti och maj över 38 omgångar med totalt 380 matcher, där alla lag möts en gång hemma och en gång borta, oftast under lördag och söndag (vissa omgångar spelas även matcher mitt i veckan). De tre sämst placerade klubbarna varje säsong degraderas till underdivisionen till högstaligan – Championship medan de, för tillfället, fyra bästa kvalificerar sig till Champions League. Hur många platser som ges till Europa League beror på det inhemska cupspelet i FA-cupen och Ligacupen då England i nuläget endast får skicka sju lag till det europeiska cupspelet. Sedan ligan, som 1995 gick från 22 till 20 deltagande lag, ombildades 1992 har 47 klubbar deltagit men endast sex stycken har vunnit Premier League-titeln; Arsenal (3), Manchester City (2), Chelsea (5), Manchester United (13), Blackburn (1) och så såklart superskrällen 2015-2016 Leicester City (1). Chelsea tog sin femte och senaste titel 2016-2017, där de dessutom slog rekord i antalet segrar under en säsong (30), och är i och med det titelhållare inför säsongen 2017-2018. Även lag från Wales som ingår i det engelska seriesystemet kan delta och Swansea blev 2011-2012 det första laget utanför England i Premier League. Även lag från Irland och framförallt Skottland (Celtic och Rangers i första hand) diskuteras emellanåt om de ska få och om de vill delta, men än så länge utan resultat.

TV-avtalet

Åren strax innan Premier League formades och bröt sig loss från The Football League, och bildade The Football Association Premier League Ltd (FAPL), var tv-avtalet värt dryga 11 miljoner pund per säsong, en markant ökning från bara ett par år innan då det endast var värt dryga 3,1 – även om fotboll från England rent kvalitetsmässigt kan sägas var nära botten. Dryga 25 år senare har siffran stigit till 1 miljard pund och intäkterna till ligan för tv-rättigheterna uppe i 2,2 miljarder med en möjlig tv-publik på närmare 4,7 miljarder människor världen över vilket såklart gör den till världens mest sedda liga och sport. Säsongen 2016-2017 delades 2,4 miljarder pund ut till de 20 deltagande lagen, en hiskelig summa inte ens i närheten av varken Serie A, La Liga eller Bundesliga. Bakgrunden till detta var såklart att framförallt toppklubbarna ville förhandla fram ett eget tv- och sponsoravtal och kommersiella rättigheter utan The Football Leagues inblandning. Det är heller inte så konstigt då uppståndelsen för vissa matcher från PremierLeague, exempelvis Merseysidederbyt Liverpool – Everton drar storpublik och medieintresse utan dess like.

Avtalet innehåller också ett skydd för de klubbar som flyttas ner till Championship att omstrukturera och anpassa sig till mindre intäkter genom att under två år från nedflyttning betala ut så kallade fallskärms-belopp, vilka såklart ger dem en ekonomisk fördel i Championship jämfört med andra lag.

Rekord och utmärkelser

Förutom att Sir Alex Ferguson och Manchester United håller rekordet, förmodligen under en lång tid framöver, på 13 ligatitlar totalt sett är såklart Arsenals säsong 2003-2004 då de vann utan att förlora på 38 matcher ett annat noterbart rekord värt att uppmärksammas. Den upplagan, som belönades med en speciellt dekorerad pokal, kallas rättmätigt för ”The Invincibles” och är senaste gången The Gunners tog hem titeln i Premier League. I och med Arséne Wengers kontraktsförnyelse sommaren 2017 då han skrev på för två år till finns chansen, om än ytterst liten, för att han blir historisk återigen – eller i alla fall bygger på sitt arv. Ingen annan manager har suttit lika länge på sin post som Wenger (21 år i oktober 2017) och han är även den som efter Ferguson (tillsammans med José Mourinho) vunnit flest ligatitlar (3). Säsongen 1999-2000 är den som hittills haft den största segermarginalen då Man United slutade 18 poäng före Arsenal. Säsongen 2011-2012 däremot hade den minsta då Manchester City vann derbyt mot Man United i sista omgången och därmed lyckades vinna ligan på samma poäng men åtta måls bättre målskillnad – i en av de mest ikoniska säsongsavslutningarna någonsin när Sergio Agüero satte det titelvinnande målet på stopptid.

Ryan Giggs (632) har spelat flest matcher i Premier League men lär bli passerad säsongen 2017-2018 av Gareth Barry (628). Alan Shearer är fortfarande den spelare som gjort flest mål med sina 260 mellan 1992-2006 och lär så förbli då han inför säsongen 2016-2017 har 62 måls försprång på Wayne Rooney (198) som 2016-2017 blev Manchester Uniteds meste målgörare genom tiderna. Shearer håller dessutom tillsammans med Andy Cole rekordet för flest mål under en och samma säsong i ligaspelet med 34. Tottenhams Harry Kane, som vunnit skytteligatiteln två år i rad, ska försöka försvara sin titel 2017-2018. För fler rekord och annan statistik går det utmärkt att kika närmare på den engelska högstaligans Wikipedia-sida.

De dyraste spelarna att komma och lämna PL är inte helt oväntat från de senaste åren. Paul Pogba blev världens dyraste spelare när han sommaren 2016 skrev på för Manchester United i en deal värd 89 miljoner pund från Juventus. Tidigare hade Gareth Bale rekordet på 85 miljoner pund när han lämnade Tottenham för Real Madrid, och Cristiano Ronaldo dessförinnan med 80 miljoner pund i övergången från United till Real Madrid.

För mer information om utmärkelser och nyheter med mera kring ligan överlag, se The Premier Leagues officiella hemsida.