Efter 11 spelade omgångar börjar bilden klara något kring vilka lag som kommer vara med i toppen av tabellen och utmana om titeln och Europa-platser. Det är antagligen någon från dessa klubbar som också kommer ta hem titeln som Premier League:s skyttekung säsongen 2016-2017, en titel som blev ytterst jämn ifjol då det stod mellan Jamie Vardy, Sergio Agüero och Harry Kane där den senare vann med sina 25 fullträffar.

Vilka står det mellan den här säsongen och kommer det krävas 25 mål för att vinna även i år? Nedan listas Premier Leagues 5 bästa anfallare!

1Diego Costa, Chelsea

9 mål hittills där spanjoren stått för 35% av Chelseas ligamål såhär långt. Chelsea har gjort näst flest mål efter Liverpool och är tillsammans med Eden Hazard The Blues främsta offensiva vapen som nu också verkar vara kvitt sina skadeproblem.

2Zlatan Ibrahimovic, Manchester United

Efter ett par mållösa matcher klev Zlatan fram mot Swansea och gjorde sitt femte och sjätte ligamål för säsongen. Är den självklare målgöraren och given i Uniteds startelva där 38% av lagets mål kommer från svenskens fötter (eller huvud) och om inget drastiskt inträffar har jag svårt att se Mourinho peta Zlatan.

3Sergio Agüero, Manchester City

En av de stora favoriterna säsong efter säsong att göra mest mål i Premier League och med det målfacit argentinaren har är det inte svårt att hålla med. 8 mål hittills under Pep Guardiola vars City är på gång igen efter några veckors dystra resultat, och anfallaren har förmånen att spela i ett offensivt skickligt och präglat lag jämfört med exempelvis Zlatan.

4Romelu Lukaku, Everton

Bara Jermain Defoe (60%) har stått för en större del av sitt lags mål än belgaren Lukaku som med sina 7 fullträffar ansvarar för 47% av The Toffees ligamål. Blir aningen isolerad och hämmas av spelet och spelarna runt omkring honom, vilket också påverkar hans pålitlighet framför mål.

5Alexis Sanchez, Arsenal

Åkte förvisso på en skada nyligen som kan påverka hans medverkan framöver och som vanligt vilades chilenaren lite extra under försäsongen och ligastarten. Platsbytet från kanten till central forward har dock gjort både honom och Arsenal gott, och med 6 ligamål hittills är han en av The Gunners allra viktigaste spelare.

6Harry Kane, Tottenam

Det har förvisso inte gått lika bra för Tottenham rent spel- och målmässigt nu som i fjol och Spurs lagkapten har också missat ett par veckor pga en fotskada, men det går ändå aldrig att räkna bort Harry Kane. 25 ligamål i fjol vilket följde en redan magisk debutsäsong året innan, och se vilken skillnad hans närvaro gjorde för Spurs i hans comeback mot Arsenal före uppehållet!

Utöver dessa sex finns det, i mina ögon, ingen självklar kandidat med potential att göra 20+ ligamål. Liverpool sprider ut sina mål, även om de är många, på sina offensiva mittfältare först och främst vilket håller Daniel Sturridge på bänken samtidigt som det inte är så viktigt och tydligt vem som ska göra målen hos målglada Liverpool i nuläget – en lyx som det bara är att gotta sig åt om man är en Kopite. Sunderlands Jermain Defoe (6 mål) och Crystal Palaces Christian Benteke (4 mål) spelar i ett alldeles för dåligt lag för att vara med i skytteligatoppen och Eden Hazard (7 mål), även om hans prestationer är jämna, räcker inte ända fram över 38 matcher för att vinna över de sex förstnämnda kandidaterna. Theo Walcott (5 mål) är, ja Theo Walcott medan Charlie Austin (5 mål) och Islam Slimani (3 mål) inte spelar tillräckligt många matcher sett över säsongen. Jamie Vardy får det jobbigt att visa att han inte bara var en one-season-man vilket knappast hjälpts av att hans två enda mål såhär långt varit rena bjudningar.

Vad tror du? Har jag missat någon? Räcker det med 22 ligamål eller måste det pressas ut 25 som i fjol?

//Ohlsson @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!