Premier Leagues bästa spelare hittills – lag för lag

0
926

Knappa 10 matcher kvar av säsongen och ett ofrivilligt uppehåll som kan pågå ett tag. Vi tar en statistisk titt på ligans bästa spelare såhär långt i vardera lag för möjligen närma oss en ’säsongens elva’.

Listor av alla dess slag är alltid roande och framförallt när det handlar om att ta fram de bästa respektive sämsta prestationerna eller spelare. Varför? För att det skapar det som själva fotbollen i grund och botten står på – nämligen diskussioner och debatter mellan fans. På kontoret, tunnelbanan, på puben, i halvtid eller var man nu än vill. Vi tycker alla olika, ibland kan vi enas eller kompromissa men ibland är det bara att enas om att man inte kan enas. Som t ex vem som är världens bäste genom tiderna; Leo Messi eller Cristiano Ronaldo? Eller Pelé? Maradona? Med rådande omständigheter håller vi oss till Premier League och vi tittar närmare på vardera lags bäste spelare den här säsongen, enligt statistiken från WhoScored. För att kunna kvalificera sig måste spelaren ha fått ihop 1000 minuters ligaspel, vilket motsvarar drygt 11 matcher, och kommer bara bedömas efter vad som uträttats i Premier League.

Arsenal: Nicolas Pepé
Betyg : 7.19

Rekordförvärvet inför säsongen tog lång tid på sig innan han var redo för spel och har varvat prestationerna ganska friskt sedan han fått mer speltid. En ojämn nivå förvisso och ’bara’ bidragande till 10 ligamål (fyra mål, sex assist) men höjden finns där och så även gott om potential till nästa säsong under Arteta som säkerligen har stora planer för sin kreativa ytter som trots allt kommer före bäste målskytten Aubameyang (17 ligamål) vars 6.99 i betyg drogs ner av sitt röda kort och efterföljande avstängning.

Aston Villa: Jack Grealish
Betyg: 7.33

Vem annars är lagkaptenen Grealish som burit sitt lag och varit den klart starkaste faktorn att nykomlingen inte är jumbo i tabellen och redan avsågade. Hade haft större konkurrens av John McGinn (7.26) om det inte vore för ytterns långtidsskada, som säkerligen kunnat utmana Grealish fina poängskörd om sju mål och sex assist – liksom en hel del matchavgörande mål och prestationer.

Bournemouth: Phillip Billing
Betyg: 7.00

Jämfört med vad Bournemouth fått för ungefär samma pengar i Jordon Ibe och Dominic Solanke har årets nyförvärv på mittfältet levererat i klart större utsträckning. Sett till Bournemouths svaga säsong har Billing dominerat på många sätt och varit egentligen den enda av ljusglimtar i klubben, och sanningen är att utan honom hade man legat än värre till än den 18:e plats man har för tillfället – med stor risk att trilla ur.

Burnley: James Tarkowski
Betyg: 7.11

Hade pigge ynglingen Dwight McNeill (7.09) kunnat hålla uppe sin fina höst hade försvararen Tarkowski nog fått stå tillbaka. Men trots att Burnley inte är den defensiva kraft man varit tidigare har man ändå spelat upp sig mot slutet vilket lyft betyget tillsammans med fem man-of-the-match utmärkelser. Sju raka utan förlust har säkrat kontraktet och kanske också kan sluta med en plats på den övre halvan om man fortsätter på den inslagna vägen ’tillbaka till grunderna’.

Chelsea: Willian
Betyg: 7.25

Chelsea har blandat och gett under säsongen under Lampard vilket fått honom att nyligen erkänna att hans offensiva spelare bakom Tammy Abraham bidrar för lite till målproduktionen. Det stämmer såklart men till skillnad från de flesta andra har i alla fall Willian rent prestationsmässigt, i kamp med Mason Mount, hållt en jämn nivå om än inte fått den utdelning som behövts. Däri ligger också nånting varpå det är osäkert om Willian får nytt kontrakt eller inte med tanke på att Hakim Ziyech är på väg in.

Crystal Palace: Wilfried Zaha
Betyg: 7.06

Den stora stjärnan som också var den man skulle tippat på inför säsongen skulle bli den bästa spelaren i Palace. En av få kreatörer och även en av då med störst frihet offensivt sett, men, som ändå stått för en ganska svag säsong. Inblandad i åtta mål förvisso men långt ifrån så avgörande som man trott eller som han kan, och borde kanske egentligen snuvats på förstaplatsen av Jordan Ayew (7.01) som varit väldigt bra från sin ensamma forwards-roll.

Everton: Richarlison
Betyg: 7.32

En svag säsong för Evertons del som dock ser ut att räddas upp av Carlo Ancelotti. Frågan är bara om han lyckas hålla kvar Richarlison, lagets bäste spelare för andra säsongen i rad, efter sommaren. 10 mål och tre assist hittills och ett stort jobb även i det tysta, en hårt jobbande något defensiv striker, talar sitt tydliga språk till Europas toppklubbar. Borde haft större konkurrens från lagkamraterna men ett gott betyg ändock.

Leicester: Ricardo Pereira
Betyg: 7.50

Med Liverpools ytterbackar långt ifrån fjolårets poängmaskiner har portugisen Pereira tagit över platsen i rampljuset som ligans bästa ytterback, i alla fall offensivt sett med tre mål och två assist, också med bäst betyg av alla backar. En jämn hög nivå, jämnare än någon annan startspelare, har starkt bidragit till att ge Leicester chansen att Champions League nästa säsong. Därför extra synd att Pereira precis dragit av korsbandet…

Liverpool: Sadio Mané
Betyg: 7.50

Precis som ifjol finns det många i Liverpool, som såklart kommer vinna titeln i år, som hade kunnat komma upp i 7.50 i snittbetyg. Men då man som lag inte är lika offensivt effektiva som ifjol och kanske inte heller lika formtoppade på individnivå som ifjol finns det samtidigt ingen självklar nummer ett. Mané eller Salah med 20+ poäng vardera står dock något högre än övriga och där trumfar Mané som utsetts till man-of-the-match sju gånger mot Salahs fem.

Manchester City: Kevin De Bruyne
Betyg: 7.92

I ett City som efter säsongens 10 första matcher mer eller mindre tappat stinget har en spelare varit mer betydelsefull för dem än någon annan. De Bruynes 8 mål och 16 assists är ett tydligt bevis på belgarens inflytande som kreativt nav där Citys offensiv lider oerhört om han inte är med. Högst snittbetyg av alla i hela ligan och således också den bästa mittfältaren som dominerar lagets man-of-the-match utmärkelser med sina sju.

Manchester United: Marcus Rashford
Betyg: 7.34

Förstaplatsen i United hade antagligen sett väldigt annorlunda ut om man ställt första halvan mot säsongens andra halva. Men, långtidsskadade Marcus Rashford hade nog ändå varit i toppen då han nästintill på egen hand bar klubben i början med bl a 14 ligamål och sex utmärkelser som man-of-the-match. Engelsmannen hade säkerligen kunnat dra stor nytta av Bruno Fernandes breda register liksom lagets klart förbättrade defensiv den senaste tiden och 20+ mål hade inte varit omöjligt.

Newcastle: Allan Saint-Maximin
Betyg: 7.18

Trots att man mer eller mindre säkrat kontraktet och tagit ett par skalper under säsongen har varken Newcastle som lag eller egentligen någon i truppen överraskat positivt. En hel del tur och marginaler har spelat in för Steve Bruce som inte fått ut mycket av sina offensiva spelare. Fransmannen Saint-Maximin står dock för flärd och bryter av en annars ganska intetsägande trupp vilket nog är det som avgör till slut.

Norwich: Emiliano Buendía
Betyg: 7.24

Inledningsvis var det enda på någons läppar ostoppbare Teemu Pukki men alltsedan anfallarens målskörd stannat av har det blivit än mer uppenbart hur viktig Buendía är för Norwichs anfallsspel. Daniel Farke vet vad han får ut av sin unge argentinare som fortsätter på den inslagna vägen från fjolåret i The Championship och är ohotad i toppen av snittbetygen i Norwich med sex gånger man-of-the-match, sju assist i ligan och en av dem med högst Expeced Assist (xA) av alla.

Sheffield United: Chris Basham
Betyg: 7.00

Det finns många som utmanar mittlåset Basham om årets spelare i nykomlingen Sheffield United, som mycket väl kan nå Champions League efter en rent makalös säsong. Chris Wilder har fått sitt Sheffield att spela fin offensiv fotboll utan att tumma för mycket på defensiven, vilket lett till att man efter snart 30 omgångar har ligans näst bästa defensiva facit. Basham är en av orsakerna men förstaplatsen kunde lika gärna gått till Enda Stevens, John Fleck eller Jack O’Connell.

Southampton: James Ward-Prowse
Betyg: 7.09

Det finns egentligen bara två spelare som stått ut i sorlet hos Southampton som inte tagit de kliv man förväntats den här säsongen; Danny Ings och Ward-Prowse. Ings må ha fått de flesta rubrikerna för sina 15 ligamål men vad gäller kontinuitet är det ingen som kommer upp Ward-Prowses jämna nivå. Den nyttige mittfältaren med den känsliga högerfoten har varit inblandad i sju ligamål hittills och även om han inte har samma toppar som några av lagkamraterna vore mittfältet klart svagare utan hans länkspel.

Tottenham: Harry Kane
Betyg: 7.30

Det går inte att säga annat än att det var väntat att lagkaptenen och lagets store målskytt och självklara stjärna skulle ta förstaplatsen även den här säsongen. Men, Harry Kane har inte varit lika klinisk som ifjol men har samtidigt inte haft ett lika fungerande lag bakom sig som de tre senaste åren – vilket blivit smärtsamt tydligt sedan hans skada då Spurs i princip har kollapsat.

Watford: Troy Deeney
Betyg: 7.14

Om Harry Kane är viktig för Spurs gäller detsamma för Troy Deeney och Watford. Det märktes tydligt när engelsmannen kom tillbaka från sin skada som höll honom borta från större delen av första halvan av säsongen, och hans betydelse går inte att överdriva sedan dess. Sex mål på 14 matcher är kanske något blygsamt men sedan han kom tillbaka, med allt han kräver av sig själv och sina lagkamrater liksom vad han bidrar med, och Nigel Pearson tog över ser inte längre Watford ut som en given nedflyttningskandidat.

West Ham: Sebastian Haller
Betyg: 7.21

Han köptes in för dyra pengar i somras och har kanske inte levt upp helt till förväntningarna, men det har inte heller West Ham överlag så helt otippat är det inte att tysken ’bara’ mäktat med sju fullträffar. Konkurrensen om lagets bäste är inte lika hård som i många andra klubbar och framförallt inte med detta spelarmaterial att tillgå, men få kan argumentera att inte Haller varit en av ligans bästa target-spelare eller renodlade ’nummer 9’.

Wolves: Adama Traoré
Betyg: 7.61

Traoré har utan tvekan fått sitt stora genombrott den här säsongen där hans blixtrande snabbhet och fina dribblingsnummer terroriserat många försvar, med inblandning i totalt 11 mål för Wolves i ligan. Han är kanske inte lika pålitlig som Raúl Jimenez, näst på listan med sina 7.29 och bidragande till 19 mål, men hans toppar är svåra att mäta sig med för någon i ligan den här säsongen – som av flera däribland Jürgen Klopp och Pep Guardiola uttalats vara ostoppbar.

Sammanfattar man listan får man ut en nästan intakt elva men den måste kompletteras såklart får att få ihop en målvakt och tillräckligt många försvarare osv. Den elva som WhoScored fått ihop för säsongen hittills ser ut som följer, och alltså antagligen inte är samma som senare kommer bli säsongens bästa elva rent officiellt:

PREMIER LEAGUE BEST ELEVEN enligt WhoScored

Bernd Leno – Arsenal

Ricardo Pereira – Leicester
Harry Maguire – Manchester United
Virgil Van Dijk – Liverpool
Andy Robertson – Liverpool

Adama Traoré – Wolves
Kevin De Bruyne – Manchester City
James Maddison – Leicester
Sadio Mané – Liverpool

Richarlison – Everton
Raúl Jimenez – Wolves

Beroende på vilket spelsystem man ’väljer’ kan man argumentera för olika spelare sett till olika faktorer över säsongen, och det går att komma fram till ett par olika elvor som alla skulle kunna utses med rätta till säsongens bästa också officiellt – men en sak står i alla fall helt klart och det är att det bara är en spelare som kommer vara given på alla listor; Kevin De Bruyne. Vem eller vilka tycker du förtjänar en garanterad plats den här säsongen?

Dela