Mitt under brinnande EM-slutspel släpper Premier League det inledande spelschemat för säsongen 2021-2022 som inleds lördagen den 14 augusti och pågår till och med den 22 maj. Av den uppflyttade trion Norwich, Brentford och Watford är det den förstnämnde som fått tuffast schema medan titelhållarna Manchester City har den på pappret svåraste uppgiften inledningsvis vad gäller toppklubbarna.

Arenakapaciteten i fokus

Den stora frågan som är på allas läppar inför den nya säsongen är huruvida fansen tillåts att återigen ockupera läktarna på de brittiska arenorna. Mot slutet av vårsäsongen tilläts det på flera platser begränsad kapacitet och under EM-slutspelet har också publik i varierande grad varit tillåten. När utslagsrundorna inleds kommer också maxkapaciteten öka bl a på Wembley där det engelska landslaget spelar merparten av sina matcher och eventuella utslagsmatcher. Annars är tennisens ATP-turnering i Wimbledon det första utomhuseventet i Storbritannien att tillåta full kapacitet på läktarna vilket såklart får ses som ett riktmärke. Premier League har meddelat sina ambitioner att ha så nära full kapacitet som möjligt inklusive bortasupportrar när säsongen inleds, och om inget oförutsett inträffar bör den stigande trenden vad gäller tillåten kapacitet fortsätta.

Norwich och Man City sticker ut

Uppflyttade Championship-vinnaren Norwich och mästarna Manchester City har en på pappret tämligen svårlöst säsongsinledning. Nykomlingen tvingas möta både Liverpool, Man City, Leicester och Arsenal innan schemat lättar något medan Pep Guardiolas mästarlag tar sig an samma ensemble liksom Chelsea och Tottenham inledningsvis. Everton har, jämförelsevis, en betydligt lättare uppgift där de under sina sex omgångar inte behöver möta något av fjolårets topp-8 och bör kunna få en positiv start precis som under förra sensommaren. Hur säsongen sedan kommer att spelas kan komma att ändras varpå viss reservation måste vara närvarande under rådande omständigheter. Nedan följer samtliga matcher i Premier League under premiäromgången säsongen 2021-2022:

Brentford – Arsenal
Burnley – Brighton
Chelsea – Crystal Palace
Everton – Southampton
Leicester – Wolves
Manchester United – Leeds
Newcastle – West Ham
Norwich – Liverpool
Tottenham – Manchester City
Watford – Aston Villa

Kan Liverpool och Chelsea utmana?

Ser man till oddssättningen i skrivande stund är Manchester City solklara favoriter till dryga 1,62 gånger pengarna. Närmast att utmana till oddset 6,00 är Liverpool och Chelsea där mästarna från 2019-2020 har samtliga nyckelspelare tillbaka till kommande säsong och Champions League-vinnaren Chelsea är en helt annan kraft under Thomas Tuchel än förra sommaren när klubblegendaren Frank Lampard rattade klubben. Strax där bakom finns Manchester United som en outsider till 9,00 i odds men sett till det spelmässiga, tidigare vinnarmentalitet och erfarenhet liksom slagstyrka under sina bästa stunder är det nog ändå Chelsea och Liverpool som är de enda realistiska att hålla Guardiola för att vinna fjärde titeln på fem säsonger. Chelsea är mer eller mindre komplett redan och kommer bara bli bättre ju längre tid Tuchel får, inte minst under försäsongen, och när Virgil Van Dijk återvänder till Liverpools backlinje finns det ett element som Jürgen Klopps mannar tydligt saknade ifjol. Ett skadedrabbat och tungt år år är Liverpool nog mer än redo att lämna bakom sig och det återstår att se om de kan hitta tillbaka till sin höga nivå från tidigare säsonger. City hade som bekant ett mellanår säsongen före och inledde utan att övertyga ifjol där Liverpool, som vi ska minnas, toppade tabellen vid julhelgen. Nog blir det en betydligt tätare titelstrid kommande säsong?

Vad tror du om kommande säsong? Blir det Manchester City som återigen är den starkaste och mest stabila i slutändan? Kan West Ham hålla sig kvar i topp-6 och kommer Leicester äntligen nå den där efterlängtade Champions League-platsen? Vem blir bäst av nykomlingarna och har Norwich verkligen något att hämta från sina öppningsmatcher eller blir det jumboplatsen i princip omgående?

Dela