Blott två omgångar in på säsongen men det pratas redan om vem som kommer få lämna sitt uppdrag först, och i Premier League är det framförallt två kandidater som sticker ut lite extra i sammanhanget. West Hams Slaven Bilic och Newcastles Rafa Benitez har bägge inlett med dubbla förluster och ryktas sitta löst redan så vi tar oss en titt på vem av dem som troligen kommer få sparken först.

Newcastle spenderade friskt under januari 2016 och även sommaren inför återkomsten till Championship, värvningar och en satsning som räckte hela vägen till serieseger och uppflyttning till Premier League igen. Manager Rafa Benitez har dock under en längre tid beklagat sig offentligt över bristen på nyförvärv och vad han anser vara bristande ambition från ägare Mike Ashley och sa så sent som i måndags att han tvivlar på att Newcastle är redo för Premier League efter förlusten mot nykomlingskollegan Huddersfield:

“My experience in the Premier League is that you have to take your chances because, if you make mistakes you will pay for that. It’s maybe because it’s a learning process so we have to learn quickly, maybe it’s too soon for us. Obviously we are working behind the scenes trying to do things [transfers] but I don’t know which is our position at the moment. We will need time, but I am sure we can improve. Does the team have goals in it? Yes, I think so. I think we will improve, and we will create more chances and score goals, for sure.”

Jamie Carragher, som är expert och kolumnist hos Sky Sports, tror inte att Benitez negativa attityd är rätt väg att gå för att lyfta Newcastle och hålla dem kvar i Premier League, utan att det snarare smittar av sig på lagets prestation på planen. Han kritiserar klubben som han anser saknar det där lilla extra en nykomling ska ha och hävdar, vilket jag än så länge är beredd att hålla med om, att The Magpies ser ut och beter sig som ett Championship-lag som tagit ett för stort kliv lite för fort:

”There’s a buzz about Huddersfield and almost every team that comes into the Premier League. You can see that from what they’ve produced in the first two games, getting six points. It’s in complete contrast to Newcastle. You wouldn’t think they’ve just come up because there’s no buzz or energy about them. What’s happening off the pitch looked it transferred itself onto the pitch on Sunday. Looking at Newcastle, I said in commentary they still look like a Championship team, and they do.”

Två förluster, noll mål gjorda och lågmälda transfers in gör Newcastles säsongsupptakt något dyster läsning. Jag tvivlar att klubben fått in ett enda av Rafas transfermål varpå det mycket väl kan vara så att hans relation till ledningen till slut blir ohållbar – och han lämnar. Men det kan såklart också vara så att, oavsett om fler spelare kommer in eller inte, han får sparken innan dess om resultaten fortsätter utebli och spelet inte blir bättre med det material som finns att tillgå. Newcastle är trots allt till skillnad från både Huddersfield och Brighton precis färska från att ha varit en Premier League-klubb under ett par år och även en stabil sådan under lång tid dessförinnan varpå förväntningarna såklart är högre på dem. Högre än t ex de senaste säsongernas nykomlingar såsom Burnley, Watford och Bournemouth bl a.

Så vad är det som behövs i truppen för att de ska få den där kvalitén som får laget att klicka? Är det en ledartyp, en försvarsgeneral eller en pålitlig målskytt? En hemvändare i form av Andy Carroll eller en chansning som Jack Wilshere? Jag skulle nog säga ’all of the above’ men framförallt spelare av kvalitet som kan Premier League och som först och främst kan bidra med rutin och erfarenhet – och gärna en hel del ledaregenskaper. En och annan vinnartyp vore inte dumt det heller och kanske att man snarare ska bygga bakifrån och satsa på en sådan typ antingen i defensiven eller på mittfältet? Det absolut sämsta, i mina ögon, vore att de spenderar en stor summa på en anfallare som exempelvis Leicester gjorde ifjol med Ahmed Musa och Islam Slimani. Rafa Benitez och Newcastles transfermål är ’to be continued…’.

Går vi så över till West Ham och Slaven Bilic är det inte svårt att se att just han kan bli den förste att få lämna sitt uppdrag av ligans 20 managers. Mycket pengar har spenderats under sommaren men likväl står de med 2-7 i målskillnad och 0 inspelade poäng efter två omgångar. Ett läckande försvar och en bristande spelidé kommer få svårt att inbringa tillräckligt mycket poäng och det ser redan nu ut som att The Hammers återigen kommer få rikta in sig på en bottenstrid – vilket gör att jag inte tror att Bilic får fortsatt förtroende särskilt länge till om inte resultaten vänder snart. Frågan för dem är bara hur och mot vem?

Senast mot Southampton ådrog man sig ett rött kort och två straffar varav den sista framförallt var i rampljuset då det endast återstod två minuter vid ställningen 2-2. Nye Pablo Zabaleta borde med sin erfarenhet agerat smartare i det läget, men misstag som det har varit en vanlig syn i West Ham de senaste 12 månaderna. José Fonte, som anslöt i januari från Southampton, har varit en skugga av sitt forna jag under hela sin tid i West Ham-tröjan och gav i sin tur bort en billig och lika onödig straff tidigare i matchen. Han bildar alltså ett försvar med James Collins, också han 34, och Zabaleta (32), vilket inte är det snabbaste av försvar direkt – eller det pålitligaste. Lagets två bästa backar är ofta skadade eller avstängda i form av Winston Reid och Angelo Ogbonna vilket delvis förklarar klubbens miserabla defensiva facit under Bilics ledning. 92 insläppta mål på 50 ligamatcher är inte gott nog och det är till stor del upp till Bilic att fixa, kanske genom att byta formation?

Går man tillbaka till fjolåret fram tills nu har West Ham spelat med en fyrbackslinje vid 24 tillfällen med fem vinster, fem oavgjorda och 12 förluster. När de spelat med en trebackslinje, som de gjorde mycket mot slutet i våras, har de på 16 matcher spelat in fler poäng (25 mot 20) på åtta matcher färre med raden 7-4-5. Detta sänder ett för mig tydligt budskap: återgå till trebackslinje, gör laget svårare att penetrera och besegra samt spela bättre på lagets styrkor för att vända den negativa trenden man befinner sig i – och rädda jobbet. Backlinjens avsaknad av speed gör dem i mina ögon bättre lämpade att spela tre där bak eftersom de då lättare kan täcka upp för varandra och även täcka större ytor bättre, vilket är något Bilic bör fundera på om han inte vill vara först ut. Tyvärr tvivlar jag på att han kommer göra det med tanke på de offensiva spelarna han tagit in under sommaren, och vill säkerligen spela mer offensivt än vad laget egentligen är kapabelt till. Blir det hans fall månntro?

Vem tror du ryker först, Bilic eller Benitez? Eller blir det kanske Antonio Conte som säger upp sig från Chelsea före det (som vi skrivit om tidigare), trots 2-1 segern mot Tottenham där de visade enorm styrka och karaktär med små medel?

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela