När någon idag nämner Romelu Lukaku känns det precis på samma sätt som när man var yngre och någon sade Michael Owen. Det jag menar är att de båda, trots ung ålder, fått en att känna som om de spelat på högsta nivå i evigheter, som om de inte åldras. Tiden kommer dock ikapp oss alla, men för Romelu Lukaku verkar tiden, just i detta nu, vara perfekt sett till hans fotbollskarriär. Den storväxte belgaren, som för tillfället sprutar in mål för Everton i Premier League, har efter flera år som supertalang äntligen tagit steget till att etablera sig som en av de bästa anfallarna i Europa. Nu är frågan; vad blir nästa steg?

Romelu Lukaku, född den 13 maj 1993 i Belgiska Antwerpen till kongolesiska föräldrar, beskrevs i tidig ålder som en av de största talanger som fotbollsvärlden skådat i modern tid. Han var storväxt redan som tonåring, vilket gav honom den fysiska egenskapen, men han hade också tekniken, farten, genombrottskraften och målsinnet. Kombinationen resulterade i att stämpeln ”supertalang” sattes på honom innan han ens hunnit gå ur skolan. Hans första klubb var det lokala laget Rupel Boom, som han började spela för vid sex års ålder. Därefter följde spel i ungdomslag hos klubbarna KFC Wintam och Lierse. Det var i den senare som han gjorde ett så pass stort avtryck att Anderlecht värvade en då 13-årig Lukaku till sin akademi 2006.

I Anderlechts ungdomslag slog Lukaku alla med häpnad med 131 mål på 93 matcher. Var den här spelaren på riktigt? Det var frågan som ställdes bland akademins personal. Man insåg snabbt att den här oslipade diamanten, vars far också varit fotbollsproffs, var något alldeles extra och redan var råmaterial för A-laget. Romelu Lukaku hade alla attribut för att lyckas.

Den 24 maj 2009 gjorde en 16-årig Lukaku sin debut för Anderlecht i Jupiler Pro League och etablerade sig direkt i A-laget. Samma säsong, säsongen 2009/2010, vann Anderlecht den belgiska ligan – gissa vem som kammade hem skytteligan och var en högt bidragande orsak till guldet? Just det, Romelu Lukaku. Han gjorde 15 mål och ytterligare fyra i Europa League, där Anderlecht nådde kvartsfinal. Lukaku hade nu fått ögonen riktade mot sig från Europas storklubbar. Följande säsong noterades han för 20 mål, men Anderlecht lyckades ändå inte försvara titeln. Däremot stod nu många klubbar i kö för att köpa Lukaku.

DROGBAS ERSÄTTARE
I augusti 2011 kunde engelsk media rapportera att Lukaku skrivit på ett femårigt kontrakt för Chelsea. Övergångssumman rapporterades ligga på cirka £10 miljoner, men med möjlighet att stiga till £17 miljoner på grund av olika ”add-ons” inskrivna i kontraktet. I Chelsea såg man den unge men storvuxne Lukaku som den perfekta ersättaren till ivorianen Didier Drogba, vars framgångsrika karriär i klubben började gå mot sitt slut. Belgaren hade precis samma egenskaper som Drogba och framtiden för sig på grund av sin ringa ålder. Chelsea slickade sig om munnen eftersom man lyckats knyta till sig den nya ”Drogba”, men tyvärr skulle det visa sig bli en bitter eftersmak.

Under sin första säsong i London-klubben spelade Lukaku till stor del i reservlaget och figurerade bara i A-laget då och då. I slutet av säsongen, när Chelsea vann Champions League, vägrade en missnöjd Lukaku att lyfta CL-bucklan eftersom han inte känt sig involverad i bedriften och heller inte kände sig som en av vinnarna.

För att ge den unge belgaren garanterad speltid i Premier League valde Chelsea att säsongen 2012/2013 att låna ut Lukaku till West Bromwich Albion. Där skulle det bli succé direkt. I den första matchen för säsongen, mot Liverpool, kom Lukaku in i den 77:e minuten och nätade direkt, vilket betydde 3-0 till WBA, som också blev slutresultatet. Därefter såg Lukaku inte bakåt utan fortsatte under säsongen att både assistera till mål och panga i dem själv. När säsongen summerades hade han gjort 17 mål i Premier League, vilket var fler än vad någon i Chelsea mäktade med. Romelu Lukaku hade lämnat ett ”statment”.

SUCCÈ I EN ANNAN BLÅ TRÖJA
När nästa säsong drog igång ville Lukaku bevisa sig i den blå tröjan och etablera sig som lagets förstaval i anfallet. Han verkade inte intresserad av ytterligare en säsong på lån i en annan klubb. Men så visade det sig ändå bli. Everton kom med en förfrågan om ett säsongslångt lån, Chelsea accepterade och Lukaku valde, om än motvilligt, att dra på sig en annan klubbs blå tröja i en annan stad, nämligen Liverpool. Än en gång målade han i sin debut när Everton bortaslog West Ham med 3-2 och när säsongen var slut noterades han för 15 mål, vilket hjälpte ”The Toffees” till en femteplats i Premier League och ett nytt klubbrekord på 72 poäng.

Säsongen 2014/2015 återvände inte Romelu Lukaku till London och Chelsea utan valde istället att signera ett kontrakt på fem år med Everton. Övergångssumman landade på £28 miljoner, vilket också gjorde honom till klubben dyraste värvning någonsin. Lukaku tilldelades tröja nummer tio, vilket var ett tydligt bevis på hur högt Everton rankade sin nya superstjärna.

Bortser man från säsongen då Lukaku var på lån hos Everton, har han egentligen bara fortsatt på den inslagna vägen sedan han permanent blev deras spelare. 2015/2016 blev han den femte spelaren under 23 år att nå 50 mål i Premier Leagues historia tillsammans med Robbie Fowler, Michael Owen, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney. Han lyckades även återigen göra 17 mål i ligan.

Under rådande säsong har Lukaku dundrat in mål på löpande band, vilket resulterat i att han slagit Duncan Fergusons rekord som Evertons bästa målgörare i Premier League. I skrivandets stund leder han även skytteligan med sina 21 mål, vilket inte lär stanna där sett till den form han har. Värt att nämna är också att Lukaku inte tagit en enda straff för Everton.

TILLHÖR IDAG VÄRLDSELITEN
Jag inledde den här krönikan med att beskriva hur det känns som om Romelu Lukaku spelat fotboll på elitnivå under hela ens egna liv. Han är endast 23 år gammal (fyller 24 i maj) och har fortsatt en lång karriär framför sig, om inget oväntat sker. Ändå har sedan ankomsten till Premier League varit en stabil målskytt, särskilt under sin lånesejour i WBA och senare i Everton. Det vore oerhört konstigt om inte Chelsea förbannar sig själva för att de lät Lukaku gå, trots att de idag har Diego Costa i anfallet. För i mina ögon är Lukaku idag den perfekta ersättaren till Drogba, precis det som Chelsea såg i honom när de valde att köpa belgaren från Anderlecht. Lukaku gör mål på alla vis och har ett brett register. Precis som när han var tonåring är fysiken där, genombrottsfarten har han också. Men det som han förbättrat avsevärt är spelsinnet och just målskyttet. Visst, han gjorde många mål som 16- 17- och 18-åring i den belgiska ligan, men det är inte detsamma som att göra det i Premier League vecka ut och vecka in – men det har han nu bevisat att han klarar av.

Personligen anser jag att Romelu Lukaku den här säsongen verkligen tagit stegen från att ha varit den där supertalangen alla pratat om sedan han vann skytteligan i Belgien som 16-åring till att bli en fullbordad anfallsstjärna tillhörande den absoluta toppen i fotbollseuropa. Han har bara behövt lite extra tid och klubbar på vägen som litat på honom och hans målskytte. Idag finns det ingen som kan säga något om Lukakus egenskaper eller att han skulle vara ”den där evige talangen”. Och det verkar vara något han själv tänkt på det senaste eftersom det i veckan uppdagades att Lukaku inte tänker skriva på ett nytt kontrakt med Everton. Anledningen sägs enligt rykten vara att han vill testa sina vingar i Champions League. Och med handen på hjärtat så lär inte chansen till det dyka upp i Everton, även om laget går utmärkt i Premier League just nu – och det mycket på grund av just Lukaku.

FRAMTIDEN
Frågan många ställer sig är; vart hamnar Lukaku om han nu väljer att lämna Everton? Det har pratats om en återkomst till Chelsea, men är han själv beredd på att gå tillbaka till den klubb som ratade honom? Manchester United är i behov av en ny, ung anfallare då Zlatan, trots succén i sin debutsäsong i Premier League, inte blir yngre. Liverpool hade också behövt en riktig målskytt längst upp i sitt tremannaanfall, en spelare som garanterar kring 20 mål per säsong. Men eftersom Lukaku spenderat sånär fyra säsonger i Everton skulle en sådan övergång vara en riktig ögonbrynshöjdare. Jag som LFC-supporter hade dock inte tackat nej. Finns det intresse utomlands? Själv har jag inte läst något sanningsenligt rykte, men det vore konstigt om klubbar i Spanien, Italien och Tyskland inte följer Lukakus framfart.

Hur som helst. Vart än Lukaku spelar nästa säsong, om det blir i Everton eller någon annan klubb i England så vill jag absolut att han stannar i Premier League. Det är profiler som honom vilket gör den engelska ligan till den bästa i världen enligt mig. Och jag tror att Lukaku från och med nu bara kommer bli ännu bättre. Inom kort lär han tillhöra skiktet världen absolut bästa anfallare.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!