Det har knappast undgått någon att Cristiano Ronaldo är tillbaka i Manchester United, klubben han lämnade för Real Madrid efter att ha säkrat Champions League-titeln 2008-2009. Men precis som under hans tid i Juventus är Ronaldos prestationer på planen och hans agerande utanför något som man som supporter och fotbollskonsument måste förhålla sig till.

Viktigt att belysa frågan

Det råder delade meningar runt om internet huruvida man både kan och ska prata om det som skett i samband med fotbollsspelaren Ronaldo. Men som Premier League-studion belyste inför hans debut mot Newcastle i helgen och som de flesta som inte är emotionellt full-investerade i just fotbollsspelare Ronaldo också inser; det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt och att belysa frågan och problematiken runt det som skett alltid kommer vara viktigt oavsett om det rör sig om en av världens bästa spelare genom tiderna. Inte bara för sportens skull utan även för samhällets där kampen för kvinnors rättigheter och kampen gentemot mäns våld mot kvinnor är för viktig för att sopas under mattan i en form av ’sports-washing’. Att Ronaldo är anklagad, om än inte dömd vilket Premier League-studion med Bojan Djordjic och Therese Strömberg också underströk, och har satt sig i den här situationen helt på egen hand är något man måste förhålla sig till – alldeles oavsett vad man tycker om fotbollsspelaren Ronaldo eller den klubb han representerar. För att få ett stopp på de problem som finns i samhället, liksom inom idrotten där fotbollen är långt ifrån ensam, runt ämnen som kvinnovåld, sexuella trakasserier och öppenhet kring HBTQ-rörelsen måste det pratas om och diskuteras öppet även om det är jobbiga samtalsämnen. Och detta även om man riskerar att trampa folk på tårna och ställa jobbiga frågor eller för den delen tvinga folk att på något sätt ta ställning, eller i minsta fall förhålla sig till frågan.

Inte sista gången

Organisationen Level Up, som driver feministiska frågor på samhällsnivå, tog på sig ansvaret för den banner som flögs över Old Trafford inför Manchester Uniteds match mot Newcastle som Ronaldo skulle inleda från start. De gjorde det enligt egen utsago för att påminna folk om vad som faktiskt skett genom att flyga texten ”#Believe Kathryn Mayorga” tydligt sett från samtliga läktare, i ett försök att starta den debatt som inte tycktes finnas i media sedan Ronaldos återkomst blivit ett faktum. De ville belysa problematiken och skicka ett budskap till fotbollsvärlden att ”rape allegations can’t be kicked off the pitch” vilket som det verkar också fått effekt. Hur stor effekt och vad som kommer bli av det hela återstår att se men det går nog att räkna med att detta inte var sista gången något liknande händer i anslutning till att Ronaldo ska spela för Manchester United. För att läsa in sig ytterligare på denna viktiga fråga går det att läsa Therese Strömbergs utmärkta text i Expressen ”Sviker kvinnor världen över – gång på gång”. Alla fotbollsfans måste inte stå längst fram på barrikaderna men det minsta samtliga kan göra är att ta in fler perspektiv, våga hålla flera tankar i huvudet samtidigt och framförallt försöka förstå ’den andra sidan’ även om man inte själv är berörd på ett direkt plan. För den som hellre vill ha ämnen som dessa i podd-sammanhang finns Kick and Rush med just Therese Strömberg och Petter Landén vilket varmt kan rekommenderas.

Ronaldo inte den enda

Den senaste tiden är det inte bara Ronaldo som varit i blickfånget vad gäller frågor som rör mäns våld mot kvinnor. Island har inte bara en utan två skandaler på sitt bord då både Gylfi Sigurðsson, lagkapten och landslagets bäste spelare, liksom Göteborgs Kolbeinn Sigþórsson har hamnat i ordentligt blåsväder. Även förre Bayern München-försvararen Jérôme Boateng och Manchester Citys Benjamin Mendy har satt sig i en sits som mycket väl kan innebära en lång tid bortanför fotbollsplanen och ju fler av dessa situationer som uppdagas, desto fler kan följa efter när ljuset riktas även mot de största profilerna som i dagens medieklimat får svårt att ’komma undan’ i alla fall folkets dom. Intressant ur det perspektivet blir såklart också det faktum att Manchester United-ikonen Ryan Giggs, anklagad för kvinnomisshandel, syntes på hedersläktaren i Uniteds 4-1 seger över Newcastle vilket blir ytterligare en detalj att ta hänsyn till när banderoller flygs över Old Trafford – eller när affischer görs om utanför arenan för att kapitalisera ytterligare på och lyfta fram Ronaldos ställning i fotbollsvärlden vilket lämnar en lustig eftersmak.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!