Denna semifinal betyder oerhört mycket för båda länderna. England har ständigt haft press och aldrig klarat av att leverera efter det vilket gett dem dåligt rykte. Kroatien har blivit fråntagna en hel sport där en korrupt ledare styr över hela den inhemska ligan.

England möter ikväll Kroatien i en match där båda länderna på så många olika sätt är i ett behov av en finalplats. England har under så många år haft en stor tyngd på sina axlar att ta hem en stor internationell turnering men de har inte lyckats sedan 1966. Englands supportrar har ständigt satt stor press på laget som inte spelarna kunnat hantera. Landslaget har gått igenom ett generationsskifte där det till en stor del består av unga spelare. Spelarna växte upp till ett landslag som hade världsstjärnor på varje position men som på något sätt aldrig kunde ta vara på kvaliteten i truppen. Istället var det bara elände med huliganer till supportrar som sökte problem var men än befann sig och en negativ bild av England när det kom till fotbollen. Detta VM skulle kunna förändra allting och ge en god bild till landet som ser sig själva som nummer 1 inom fotbollen.

Kroatien är också ett land med stora bekymmer inom fotbollen. I landets inhemska liga så är det en korrupt ledare som styr över landets fotboll. Han heter Zdravko Mamic och har länge styrt över den Kroatiska fotbollen och har helt enkelt tagit en hel liga ifrån folket. Han började i Dynamo Zagreb och har sedan dess jobbat sig in i fotbollen där. Han var tidigare administratör i Dynamo Zagreb men avgick 2016 efter skattefusk. Nu äger han en agentur där han har ensamrätt till alla Dynamo Zagreb-spelarna och har mer eller mindre skrivit slavkontrakt med alla i klubben. Med hans goda kontakter privat har han kunnat muta journalister, domare och rättsväsendet som gjort att Dynamo Zagreb tar hem ligan regelbundet. Kroatiska supportar protesterade i EM 2016 för att försöka uppmärksamma problemet. Tyvärr gav det inga resultat. Den här situationen i landet gör så att man sympatiserar extra mycket med landets supportrar.

Denna match kommer betyda oerhört mycket för respektive lag och man kommer oavsett land faktiskt lida med supportrarna som behöver gå förlorande ur kvällens match.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.