Det som varit mer eller mindre klart ända sedan Sergio Agüero fick tas till sjukhus efter Barcelonas match mot Alavés i slutet av oktober pga bröstsmärtor, men nu står det klart att den 33-årige argentinaren tvingas avsluta karriären i förtid bara drygt sex månader sedan han anslöt till Barcelona. Han lämnar fotbollens stora scen som en av de bästa Premier League någonsin skådat och en av världens mest fruktade anfallare.

En sann Premier League-legend

Trots att Sergio Kun Agüero firade framgångar i Spaniens La Liga med Atlético Madrid är det framförallt för hans tid i Manchester City som han främst kommer bli ihågkommen. Han har exempelvis i särklass högst målsnitt av alla som någonsin spelat i Premier League och som gjort minst 20 mål; 108 minuter per mål vilket också innebär att han skulle kunna spela ytterligare 28 matcher utan att göra mål och ändå toppa listan som inkluderar några av de allra bästa anfallare som engelsk fotboll någonsin skådat. Med 260 mål för Manchester City, ett klubbrekord, och 16 hattricks varav 12 i ligan, ett ligarekord, på 390 matcher lämnade Agüero Etihad och den ljusblå sidan av Mancehster i somras för att ta chansen att spela med sin nära vän Leo Messi på klubblagsnivå i Barcelona. Med allt som sedan hänt under sensommaren och hösten är det knappast en underdrift att det inte alls blev som någon av dem tänkt sig. Såhär säger han själv under presskonferensen när han tillkännagav sitt beslut:

”This conference is to communicate that I have decided to stop playing football. It’s a very difficult moment.

When they did the first physical test on me in the clinic, the medical staff called me to tell me there was a very big possibility that I wouldn’t be able to keep playing. From that point I was processing it all but it wasn’t easy. One of the doctors told me straight up, ’that’s enough’.

I want to tell everyone that I did everything possible. I dreamt about playing football since I was five years old and I first touched a ball. I never thought I would get to Europe, so I want to show my gratitude to everyone regardless of where I trained.

I’m proud of the career I’ve had and am fortunate it is happening to me now rather than before. I don’t know what awaits me in the next life but I know there are a lot of people who love me and want the best for me.”

13 Maj 2012 – Agüerooooooooooooooooooooo

Det är klassiska scener vid det här laget och kanske det ögonblick som är det allra mest dramatiska och bästa från ett utomstående perspektiv i Premier League-historien. Inför den sista omgången säsongen 2011-2012 behövde Manchester City vinna hemma mot QPR för att säkra en historisk titel och göra så på målskillnad före stadsrivalen Manchester United; den första under Sheikh Mansour-eran och klubbens första sedan 1968 i högstadivisionen. Det såg dock länge ut som att det inte skulle gå vägen då QPR lyckats skaffa sig en 2-1 ledning när matchklockan tickade förbi 90 minuter. Ett hörnmål i 92:a gav fansen anledning att hoppas på ett mirakel. Med ställningen 2-2 och bara sekunder kvar av matchen lyckades så Mario Balotelli få fram bollen till Sergio Agüero som kyligt höll i innan han skickade bollen otagbart förbi målvakten, något som föranledde ett av de mest klassiska engelska referaten och en hel arena att explodera i extas.

En målskytt av rang

Med 427 mål på 768 matcher går Sergio Agüero till historien som en av de allra mest effektiva målskyttarna. Han är den som gjort fjärde flest mål i Premier League efter Andy Cole, Wayne Rooney och Alan Shearer och är således den utomengelske spelare som gjort allra flest mål med sina 184 mål – 9 före exempelvis Thierry Henry. Mellan säsongerna 2007-2008 och 2019-2020 gjorde han 20+ mål i 11 av 12 säsonger och vid inte mindre än fem tillfällen lyckades han göra 30+ i City-tröjan. En pålitlig målskytt i alla sammanhang således vilket exemplifieras av att han gjort mål mot 128 olika motståndare, däribland Barcelona, Real Madrid, Bayern Munich, Chelsea, Liverpool och Manchester Unitedi klubbsammanhang och Brasilien, Uruguay, Chile och Frankrike i landslaget. Under karriären hann Agüero dessutom med att med sina 101 mål på 234 matcher för Atlético Madrid vinna Europa League, fem ligatitlar med Manchester City och dessutom göra tredje flest mål i det argentinska landslaget – med endast Gabriel Batistuta och Leo Messi före. Och även om han inte riktigt fick vara en del av det Argentina som vann Copa América i somras och aldrig heller var särskilt framgångsrik i VM-sammanhang var Sergio Agüero högst delaktig i de båda gulden i U20-VM 2005 och 2007 – liksom OS-guldet 2008.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!