Arsenal och Manchester United har förstärkt sin offensiv med varsin målfarlig anfallare. Spelare som har ett gott rykte och kostar en del pengar. Är det förstärkningar som kommer göra en markant skillnad för toppklubbarna?

För Arsenal har mycket i sommar handlat om Alexis Sanchez vara eller inte vara i klubben. Det har och kommer vara en följetong som Arsenalfansen kommer få dras med resten av sommaren också. Men sommaren ska inte bara handla om oroligheter. Lyons Alexandre Lacazette har presenterats som klubbens nya anfallare och det är en spelare som man bara har väntat på ska ta nästa steg i sin karriär. Lacazette har varit Lyons offensiva nyckelspelare flera år men ändå känns det inte riktigt som att man vet var man har honom. Kommer han kunna prestera i Arsenal när förväntningarna skruvas upp? Är han god för 20 mål i Premier League? Det man vet är att Lacazette är ett rörligare alternativ än Giroud som kan skapa större ytor för övriga offensiva spelare, det är en spelare som är giftig i boxen och har ett bra målfacit de senaste säsongerna. Det är nog också den bästa anfallaren som dagens Arsenal kan köpa. På det sättet är det en bra värvning, men det känns fortfarande som att det hägrar ett frågetecken över Lacazettes förmåga. Hur bra är han, egentligen?

För Manchester Uniteds del handlar det om Romelu Lukaku från Everton. Fler och fler tidningar rapporterar om att affären ska vara så gott som klar och att det ska röra sig kring ca 75 miljoner pund. Länge såg det ut som att det var Real Madrids anfallare Alvaro Morata som skulle ersätta Zlatan Ibrahimovic men nu verkar det ha vänt och Lukaku är ersättaren. Liksom Lacazette så har Lukaku några bra år bakom sig med hög målproduktion. På ett sätt känns det som en logisk värvning samtidigt som det inte känns helt vettigt. Förra året gjorde Zlatan stor nytta som en fysisk offensiv punkt men det bidrog också till att United tappade en hel del offensiv rörelse och fart. I många matcher blev det otroligt stillastående där ingenting hände och United tvingades slå långt för att kunna skapa farligheter. Med Lukaku riskerar det att bli likadant. Han gillar att söka upp sin försvarare, skapa en tight närkamp för att med sin fysik krångla sig ur den och in i en farlig situation. Liksom Zlatan så är Lukaku riktigt bra i boxen, men liksom Zlatan så löper han ogärna i onödan. Den här sommaren kändes det som att Griezmann var Uniteds förstahandsalternativ. Ett alternativ som skulle erbjuda något annat till klubbens offensiv, en rörlighet som man saknat. Men på grund av Atleticos transferban så kunde inte den affären gå genom. Istället blev det Lukaku som känns som en spelare med ungefär samma spelstil som Zlatan och då är frågan, är det verkligen en förstärkning? Kommer Lukaku vara bättre än Zlatan?

Sammanfattningsvis så är det två bra värvningar som kommer göra sina mål. Jag har svårt att se att det kommer bli några floppar samtidigt som någon utav Lacazette eller Lukaku mycket väl kan sprattla till och vinna skytteligan. Men skulle jag få gissa så tror jag att båda stannar på mellan 15-18 mål var i ligan om de får vara skadefria. Jag tror att Lacazette kan erbjuda en ny dimension till Arsenals anfallsspel som ska vara intressant att följa medan jag tror att United kommer ha samma problem som förra året med Lukaku på topp.

Vad tror ni?

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.