Januari närmar sig med stormsteg och som vanligt när det vankas transferfönster så dyker det upp rykten om att spelare från Southampton ska lämna. Virgil Van Dijk rykts för hisnande summor till Manchester City och Sam McQueen uppges uppvaktas av Liverpool. Gång på gång blir Southampton av med sina spelare, men gång på gång drar man in stora mängder pengar.

Southampton är kända för att ha en stark akademi. Unga spelare produceras i löpande takt för att antingen göra det bra i klubben eller lämna för en annan klubb för en dyr summa. 03/04 hade en 23-årig Wayne Bridge gjort ett stort avtryck på den engelska scenen. Vänsterbacken jagades av många klubbar och tillslut blev det Chelsea som drog det längsta strået. Sju miljoner pund betalade Londonklubben och det blev startskottet för ett antal lyckade ekonomiska affärer för Southampton.

Sedan dess är det många egna produkter som har lämnat. 05/06 gick Theo Walcott till Arsenal för fem miljoner pund, 07/08 gick Gareth Bale till Tottenham för ungefär samma summa. 11/12 var det Chamberlains tur att lämna för 12 miljoner pund. Tre år senare gick Adam Lallana, Luke Shaw och Calum Chambers till andra klubbar för totalt 61 miljoner pund. På loppet av 10 år så hade sex egna produkter lämnat för totalt 83 miljoner pund. I den räkningen får man lägga in inflation och tänka att fem miljoner pund som Walcott kostade 2005, är betydligt mer idag.

Förutom att sälja egna produkter dyrt så har Southampton även lyckas göra några riktiga vinstaffärer när man köper och sedan säljer vidare spelare. Nedan följer en lista på spelare vars värde har ökat markant under deras tid i klubben.

Spelare Köpt för Såld för Antal år i klubben
Kevin Davies 750 tusen puns 7,5 miljoner pund 1 år
Dean Richards Gratis 8,1 miljoner pund 2 år
James Beattie 1 miljon pund 6 miljoner pund 7 år
Peter Crouch 2 miljoner pund 7 miljoner pund 1 år
Dejan Lovren 12 miljoner pund 20 miljoner pund 1 år
Morgan Schneiderlin 1,2 miljoner pund 24 miljoner pund 7 år
Nathaniel Clyne 2,5 miljoner pund 12,5 miljoner pund 3 år
Saido Mané 10 miljoner pund 35 miljoner pund 3 år

På dessa exempel så har klubben tjänat ungefär 85 miljoner pund på att sälja spelare vidare till andra klubbar. Men även här får man tänka på att pengarnas värde har förändras. De 7,5 miljonerna som Kevin Davies såldes för 1998 var då enormt i ligan och klubbrekord för Southampton.

Inför januarifönstrets öppning placeras Virgil Van Dijk till Manchester City för ungefär 50 miljoner pund (köptes för 11 miljoner pund) och Sam McQueen till Liverpool för ca 13 miljoner pund (egen produkt). Förutom dessa spelare så finns Josh Sims, Harrison Reed, James Ward-Prowse och Matthew Targett som spännande egna produkter samt Nathan Redmond, Jordy Claise, Emil Höjbjerg och Oriol Romeu som spelare som kan lämna så småningom. Southampton har länge tappat sina bästa spelare för dyra summor och det verkar inte förändras inom den närmsta framtiden.

Silly Season-fönstret öppnar den 1:e januari. Kika in Sillybloggen hos Sportbladet för uppdaterad info om senaste nytt under transferfönstret!

//Fredrik Liverpoolstories för Fotbollsportalen.com

Publicerat av Sebastian Lilja.

Dela