Efter Aston Villa, Birmingham, Wolves, Reading och West Brom är Southampton den senaste engelska klubben i raden att få kinesiska ägare. Affärsmannen Jisheng Gao, som står bakom företaget Lander Sports Development, har köpt upp klubben som en personlig investering. Vi tar en titt på vad det kan komma att betyda för Southampton de kommande åren.

2010 spelade Southampton FC i League One. Två raka uppflyttningar senare och klubben tillhör numera Premier League, den allra högsta toppen av engelsk fotboll och i topp av näringskedjan sett till intäkter i fotbollsvärlden. För en klubb som sedan uppflyttningen investerat sparsamt men sålt desto mer och dyrare är det med en redan sund ekonomi som klubben nu i augusti förvärvats av Jisheng Gao, vars uppdrag är att ta klubben vidare till nästa nivå – förhoppningsvis utan att sälja av lagets bästa spelare och med klubbens långsiktiga välmående i åtanke. Katharina Liebherr, som fortsatt äger 20%, säger såhär efter det att övertagandet blev officiellt:

”Today is the start of a new and exciting chapter for our club. As a team, we will strive to build upon the strong foundation that is in place towards sustainable long-term success.”

Nye ägaren Gao fortsätter:

”I am honoured and humbled to become a partner of Southampton Football Club alongside Katharina Liebherr, who, together with her father, has been such a great steward of the club, its growth and success. Together, we have the passion and motivation to build on Southampton’s excellent progress in recent years as we look forward to an exciting next chapter for the club.”

De senaste åren har spelare som Sadio Mané, Adam Lallana, José Fonte, Morgan Schneiderlin, Jay Rodriguez, Nathaniel Clyne, Alex Oxlade-Chamberlain, Dejan Lovren, Victor Wanyama, Luke Shaw, Graziano Pellé och Calum Chambers för att nämna några sålts till största delen till konkurrenter. Liebherr är tydligt med att understryka att både hon och de nya ägarna delar samma ambitioner och att leda klubben framåt ”the Southampton way”, under en form av partnerskap trots att hennes andel bara uppgår till 20%. Detta samtidigt som de har fullt förtroende både för ordföranden Ralph Krueger och nuvarande ledarstab, som bekant nyligen inplockade Mauricio Pellegrino som ersätter Claude Puel från fjolåret. Att Southampton kommer fortsätta sälja av sina allra bästa spelare kommer nog inte gå att undvika, det finns trots allt många andra större klubbar runt omkring både i England men även i Tyskland, Spanien och Italien och tills dess att Southampton spelar i Europa regelbundet och utmanat om titlar som FA-cupen är det alltjämt en språngbräda för många. För rätt bud är alla tillgängliga men av ovan nämnda spelare är det kanske inte fler än Lallana, Mané och Pellé i mina ögon som hade varit omöjliga att behålla även om det för närvarande råder hysteri kring transfersummor där engelska klubbar är inblandade och på så vis det nog varit oförsvarbart att stå emot 50-100 miljoner pund även för en spelare som Wanyama. Det är också detta som är ”the Southampton way”, att hitta fynd och förädla för att sedan sälja vidare. För att nå framgång på sikt är det dock viktigt att få behålla större delen av sin trupp och förstärka, inte minst om The Saints ska kunna bli en regelbunden deltagare av Europa League som är det mest realistiska målet att nå ut i Europa för klubbens del. En seger i FA-cupen skulle dock också ge en plats där vilket inte är en omöjlighet för en klubb som Southampton att satsa på då de flesta större klubbarna lägger större vikt vid en topp-7 placering i ligan och det kontinentala cupspelet.

Med en hälsosam transferpolicy men även en något högre lönestruktur har klubben nu möjlighet och riktigt bra förutsättningar för att skapa något bra, en stark och stabil klubb att på sikt utmana topp-7. Det blir således intressant att följa klubben framöver och då framförallt manager Pellegrino, speciellt om det kanske inte går riktigt lika bra som man tänkt sig eller som fjolårssäsongen då det blev en 8:e plats i Premier League och finalförlust i Ligacupen. De tror sig ha hittat rätt manager och då bör han således också få tid på sig att göra vad han kan för att fortsätta progressionen framåt med detta projekt. Av de spelare som finns i truppen i nuläget har jag också svårt att se någon utöver Virgil Van Dijk och Ryan Bertrand snappas upp av ligakonkurrenterna där den förstnämnde lämnat in en transferbegäran och den senare kan tänkas fundera över sina alternativ som 28-åring landslagsman utan titlar. Närmast till hands i den tunna truppen Pellegrino har att tillgå skulle väl annars vara unge James Ward-Prowse som dock behöver göra en monstersäsong för att locka till sig intresse från lagen ovanför The Saints, vilket även gäller för Nathan Redmond som anslöt inför fjolåret från Norwich och ännu inte presterat på en tillräckligt stabil och hög nivå för att försvara en troligtvis hög prislapp (eftersom han också är ung och inhemsk).

Det verkar således som att Southampton har tid på sig att få fram en ny generation spelare som lyfter klubben uppåt i tabellen, både från de egna leden men såklart också fortsättningsvis genom smart scouting. Pierre-Emilie Höjbjerg och Sofiane Boufal som anslöt ifjol liksom Manolo Gabbiadini som värvades i januari är tre intressanta namn för framtiden som de är säkrast att hålla utkik efter. Nye Mario Lemina som precis värvats från Juventus har gott om potential och mittbacken Jan Bednarek, lagets andra värvning denna sommar, är ett oskrivet kort. Av truppens 25 spelare, där inräknad Van Dijk, finns det gott om bredd men kort om spets. Varken Shane Long eller Charlie Austin har 15+ mål i Premier League i sig medan deras tre mest kreativa spelare på mittfältet Dusan Tadic, Redmond och Boufal är alltför ojämna. I mittförsvaret är Jack Stephens och troligen även Bednarek nivån under Van Dijk vilket även måste sägas om Florin Gardos och i viss mån även Maya Yoshida. Med endast två veckor kvar av transferfönstret tvivlar jag på att fler nyförvärv kommer plockas in men framåt januari kan det mycket väl hända grejer framförallt i defensiven men även kanske en bättre passningsspelare på mittfältet än Jordie Clasie och lagkaptenen Steven Davis. Hur som helst är, för de närmsta två-tre åren i alla fall, Southamptons sönderköpta lagbygge inför varje säsong ett minne blott vilket ger tid och arbetsro för klubben att strukturera upp framtiden – som ser ljus ut.

/Olle @ Fotbollsportalen

 

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!