Salah och Aguero

Kampen om bucklan i PL under 2019 är en het fajt mellan Liverpool och Manchester City. Lagen har hakat av allt motstånd med Tottenham sexton poäng bakom tvåan City. Desto tätare är kampen om att bli ligans skyttekung.

Föga förvånande är Liverpools egyptiske anfallsstjärna Mohamed Salah åter i täten av tävlingen. The Reds fixstjärna är kanske mest känd för att tangerat ett Premier League-rekord under 2018, vilket bland annat ledde till att han blev framröstad till årets spelare. Han har nätat 21 mål den här säsongen vilket är ett mer än Mané (också från Liverpool) och Man Citys Sergio Agüero gjort. Manchesterlaget har två imponerande säsonger bakom sig i PL och skuggar nuvarande serieledarna med två poäng. När det gäller mest gjorda mål i ligan är det en helt jämn kamp mellan dessa tre storspelande anfallare. Värt att nämna är att Raheem Sterling från Man City inte är långt efter. Räkna med en hård batalj om vem som får sälla till sig sällskapet med spelare som Sheringham, Wright och Keane när säsongen lider mot sitt slut.

Två mål skiljer de sex bästa åt i Premier League 2019

Det är sant att det är Salah och Agüero som har bäst grepp om titeln denna säsongen. Salah leder just nu skytteligan (21 mål), ett före Aguero och Mané som båda står på 20. Med tanke på lagens framskjutna positioner i ligan och dess anfallsglada fotboll är det troligt att den siffran kommer ökas av alla tre. Bakom ledarna hittas fyra spelare i en tät tvåmålsmarginal. Fajten är långt ifrån över.

Den exakta topplistan på de sex första platserna i skytteligan för Premier League ser ut som följer i skrivande stund:

  • Mohamed Salah, Liverpool 21 mål
  • Sergio Agüero, Man City 20 mål
  • Sadio Mané, Liverpool 20 mål
  • Pierre-Emerick Aubameyang, Arsenal 19 mål
  • Jamie Vardy, Leicester 18 mål
  • Harry Kane Tottenham 17 mål
  • Raheem Sterling, Man City 17 mål 

Salah är favorit att vinna skytteligan 2018/19. Betfair ger egyptiern 2.54 i Premier League odds för skytteligavinst, tätt följt av Agüero på 3.45 gånger insatsen. Övriga spelare på topplistan ger mellan sex och tretton gånger insatsen tillbaka. Eden Hazard för Chelsea har en bit kvar till de bästa spelarna för året med sina sexton fullträffar. Spel på den belgiske anfallsstjärnan som skytteligavinnare ger tillbaka respektabla fyrtio gånger pengarna, ett hyggligt spelförslag för den vågade.

En handfull välkända spelare ligger på en teoretisk chans att vinna skytteligan utöver ovan nämnda topplista. Harry Kane ger över hundra gånger insatsen tillbaka hos Betfair och Lukaku samt Jimenez runt tvåhundrafemtio gånger pengarna åter.

Guldskon har bara gått till brittiska klubbar fem gånger under 2000-talet

Luis Suárez vann Europas guldsko med Liverpool FC säsongen 2013/14. Dessförinnan har Cristiano Ronaldo och Thierry Henry vunnit det åtråvärda priset för brittiska klubbar. Det är de enda gångerna spelare från Premier League tagit hem guldskon under 2000-talet.

Källa: Pixbay

Tävlingen har varit kraftigt dominerad av spanska klubbar de senaste åren där kampen mellan Cristiano Ronaldo och Lionel Messi fängslat en publik på världsnivå. I år spelare den portugisiske målsprutan i Juventus vilket öppnat för en ovanligt öppen tävling på Europanivå.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.