38 omgångar har gått av ändlösa timmar av analyserande och beslutsfattande fram och tillbaka för att omgång efter omgång plocka ut det lag, inom sin budget, som kommer ge ditt lag flest poäng i det officiella Fantasy Premier League-spelet, även kallat Fantasy Football. Här presenterar vi den elva och trupp som samlat ihop bäst poäng under säsongen som gått och således förtjänar att ingå i säsongens bästa elva Team of the Year 2016-2017.

Vem som ska vara lagkapten, tre eller fyra backar, två eller tre anfallare, när är spelstopp och vem kommer konkurrenterna byta in? När ska man spela sina ”chips”, vilka toppspelare levererar även mot topplagen och är det verkligen värt att ha tre spelare från samma lag i truppen har alla varit frågor och något att slita sitt hår för, ett stående inslag den här Premier League-säsongen som vi följt lite extra noga. För första gången någonsin har vi på Fotbollsportalen, som även samarbetar med Svensk Spelservice, ställt upp med varsitt lag i Premier Leagues officiella managerspel Fantasy Premier League (du hittar slutställning om du söker efter ligan @Spelservice Fantasy Football). Det här spelet, som vi såklart också som så många andra gjort till en inbördes tävling, har gett extra nerv och intresse åt även den tråkigaste Premier League-match (minns ni West Ham – Everton?) och gjort att vi följt ligan på ett djupare och mer utförligt sätt. Och det gick tämligen bra till slut, där redaktionens frontman (yours truly) slutade på en hedrande 1.284:e plats i Sverige och 79.784:e plats i världen av lite drygt 4,5 miljoner användare. Men vilka spelare var det som i slutändan var bäst på varje position och drog in flest poäng? Och vem lönade det sig att ha med i sitt lag och kanske mest intressant av allt; vem ska man plocka in och hålla kolla på nästa säsong? Nedan presenterar vi den poängmässigt bästa elvan (slutpoäng inom parentes) att ingå i spelets Team of the Year vilket såklart kan diskuteras eftersom det beror på vilken formation som väljs och hur många du redan har från samma lag (max tre per lag), men då de flesta använder sig av en 3-4-3 formation väljer vi vår elva + avbytare därefter med en total trupp om 16 spelare bestående av två målvakter, fem försvarare, fem mittfältare och tre anfallare.

Målvakt: Tom Heaton (149)
Reserv: David De Gea (136)

Försvarare: Gary Cahill (178), Marcos Alonso (177), Kyle Walker (142)
Reserver: Charlie Daniels (134), Leighton Baines (135)

Mittfältare: Alexis Sanchez (264), Dele Alli (225), Eden Hazard (224), Kevin De Bruyne (199)
Reserv: Gylfi Sigurdsson (181)

Anfallare: Harry Kane (224), Romelu Lukaku (221), Zlatan Ibrahimovic (163)

Ovan startelva skulle således ge en trupp som nedan enligt Fantasy Premier League Team of the Year 2016-2017. Notera att det här laget aldrig hade gått att ha då de överstiger budgeten med dryga 23 miljoner (ca 25%), men tar man deras utgångsvärde är det såklart ett klart mindre överskott – varpå det är idé att tänka långsiktigt och fundera över vilka spelare som kommer öka i värde (och bli svårare att köpa in senare under säsongen) osv.

Vad gäller spelare som ger och har gett bäst värde för pengarna, vilket är nog så viktigt i ett spel och inbördes tävling som denna där din budget och position avgör hur många och när du kan göra dina transfers (för att inte slösa pengar eller poäng i onödan), finns det såklart flera utav. Allt från försvarare i lag som ofta håller nollan och/eller gör mål som exempelvis West Brom och Chelsea, eller spelare som under en period är i fin form och verkar göra mål på alla chanser den får som exempelvis Jermain Defoe (under hösten) och Josh King (under 2017). Att ha en målvakt som snittar höga poäng tack vare många räddningar varje match och en och annan hålld nolla, som Tom Heaton (Burnley), är ett måste liksom den här säsongens målfarligaste försvarare Gary Cahill (Chelsea) och Gareth McCauley (West Brom). Att få med mittfältare som mer eller mindre spelar anfallare och få ett par extra poäng per mål för det är även det ett smart drag och där har Alexis Sanchez (Arsenal), Tottenhams Son (som ersatte Harry Kane när han blev skadad) och ovan nämnde Josh King (Bournemouth) spelat fina roller. Att ta in rätt spelare i rätt läge, och gärna sätta denne som kapten, kan vara helt avgörande för hur ditt lag står sig mot dina konkurrenter. Det gjorde ont att missa (jag bytte ut honom) när Romelu Lukaku gjorde 3 respektive 4 mål men fick samtidigt in Zlatans show mot Sunderland och Harry Kanes 7 mål de sista två omgångarna, samt en och annan Coutinho- och Sanchez-omgång.

Ses vi nästa säsong i vår liga för Fotbollsportalen Fantasy Premier League? Vi hoppas det! Ta din chans att vara med i prispoolen och utmana redaktionen! Mer info kommer framöver.
Jämför gärna den här elvan med alla de bästa elvor för Premier League som finns därute, och varför inte börja med den officiella som vi publicerar ett inlägg om inom kort?

//Olle @Fotbollsportalen

Dela