Från gatorna i Liverpool-förorten Croxteth till bäste målskytt genom tiderna på en av världens största fotbollsscener, ”The Theatre of Dreams”. Det är den magiska resa som Wayne Rooney gjort sedan han debuterade i Premier League 2002, endast 16 år gammal. Vägen har varit kantad av både med- och motgångar men Rooney har alltid blickat framåt med ett mål i sikte – att bli Kung av Manchester.

I över ett decennium har Wayne Rooney gjort mål för Manchester United, klubben han tillhört sedan övergången från barndomsklubben Everton Football Club sommaren 2004. Klubbytet blev oerhört uppmärksammat i media eftersom övergångssumman på närmare £30 miljoner då var världsrekord för en spelare under 20 år. Rooney var blott 18 år gammal. Inte nog med det ansågs han också tillhöra den absoluta toppen inom kategorin ”världens största fotbollstalanger”, en stämpel han burit sedan han som 16-åring gjorde ett magnifikt mål mot Arsenal. Där och då föddes en fotbollsstjärna och ”de blå” på Merseyside började drömma om nya tider, för Wayne Rooney var just det; ”once a blue, always a blue”.

Wayne Mark Rooney föddes den 24 oktober 1985 i Croxteth, en förort i nordvästra Liverpool, på den tiden allmänt känt för sina problem med gängbråk. En uppväxt i Croxteth lärde tidigt unga individer att stå upp för- och ta hand om sig själva. Wayne Rooney valde bort våldet på gatan men vidtog ändå vissa försiktighetsåtgärder. Han började boxas. Sporten utvecklade attribut hos honom som senare skulle visa sig vara användbara på fotbollsplanen.

Från tidig ålder fanns ett stort fotbollsintresse hos Rooney och han var en passionerad Everton-supporter. Starten på vad som komma skulle tog sin början i Liverpool Schoolboys där han under en säsong gjorde hela 72 mål. Ett rekord som stod sig fram till 2010. Därefter spelade han för Copplehouse Boys i den lokala juniorligan för stadsdelarna Walton och Kirkdale. Wayne Rooney gjorde smått otroliga 99 mål under en säsong, vilket fångade scouten Bob Pendletons uppmärksamhet. Pendleton uppfyllde den då nioåriga Waynes dröm när han var en stor bidragande orsak till att Everton värvade honom till sin ungdomsverksamhet 1995.

Under åren och säsongerna som följde gjorde Wayne Rooney mål på löpande band för Evertons U-lag och som 15-åring spelade han ordinarie med U19-laget. 2002 sköt han åtta mål på åtta matcher när Everton tog sig till final i FA Youth Cup. Rooney inkluderades i Evertons A-trupp när laget åkte på försäsongsträning i Österrike sommaren 2002. Han hade redan i april samma år suttit på bänken när Everton bortaslog Southampton med 1-0.

GENOMBROTTET
Premier League-debuten för Wayne Rooney kom den 17 augusti i en hemmamatch mot Tottenham som slutade oavgjort, och han gjorde sina första två seniormål i en och samma match mot Wrexham i Ligacupen. Målen innebar att Wayne Rooney vid den tidpunkten kunde titulera sig Evertons yngste målskytt genom tiderna. Det stora genombrottet kom dock fem dagar före hans 17:e födelsedag, nämligen den 19 oktober 2002 i en match mot Arsenal, i den sista matchminuten…

Den unge scouserns spektakulära mål, som också vid den tidpunkten gjorde honom till Premier Leagues yngste målskytt, blev starten på en lång och framgångsrik karriär som fortsatt pågår. I januari 2003 skrev Wayne Rooney på sitt första proffskontrakt vilket gjorde honom till en av världsfotbollens högst betalda ungdomar. Men även om Rooneys dröm var att återigen ta Everton tillbaka till toppen av engelsk fotboll, blev lockelserna från Manchester United för stora, när de med Alex Ferguson i spetsen kom och knackade på dörren i augusti 2004. Han lämnade sin barndomsklubb i Liverpool och flyttade till Manchester och Old Trafford, där han tilldelades tröja nummer åtta. ”Once a blue – betyder inte alltid – always a blue”. Rooney ville mer.

Debuten för ”The Red Devils” den 28 september 2004 blev något utöver det vanliga. Wayne Rooney gjorde ett hat-trick i en 6-2-vinst över Fenerbahce i Champions League, vilket automatiskt gjorde honom till den yngsta spelaren i historien att göra tre mål i en och samma match i turneringen. 18 år och 335 dagar gammal.

Sedan dess har Wayne Rooney egentligen aldrig tittat bakåt. Han har haft sina motgångar, både på och utanför fotbollsplanen. Han har varit skadad, önskat sig bort och råkat i klorna på media för olika skandaler – men han har aldrig givit upp. Han har löst de situationer som uppstått och kommit tillbaka starkare. I grund och botten är han en pojke från Croxteth som snabbt fick lära sig att bli en man, både i sitt privatliv och i offentligheten. De skyhöga förväntningar som lades på hans då 16-åriga axlar – även om de var biffiga boxaraxlar redan då – klarar inte vem som helst att handskas med. Men för Wayne Rooney fanns det bara en väg – att bli en av de största.

250 MÅL & LEGENDSTATUS
Den 21 januari 2017 kommer för alltid vara en historisk dag för alla som följer Manchester United. Det var dagen då Wayne Rooney gick förbi legendaren Sir Bobby Charlton som klubbens meste målgörare någonsin. I en match mot Stoke City skruvade Rooney in en frispark – sitt 250:e mål – och skaffade sig själv legendstatus.

Även jag som LFC-supporter, och som ser Wayne Rooney som en av min och min klubbs största antagonister, måste lyfta på hatten åt hans bedrift. Då jag endast är ett år yngre än honom, och gedigen Premier League-fanatiker, har jag inte kunnat undgå att snegla lite då och då på hans karriär. Jag kommer ihåg hur Sportspegeln rullade hans mål mot Arsenal på TV när jag var 15 år. Jag minns min tanke från där och då; ”killen är bara ett år äldre än mig. Det är ju sjukt!”. Självklart minns man Rooneys cykelspark mot Manchester City, ett mål som utan tvekan är ett av Premier Leagues snyggaste. Tyvärr kommer jag alltför väl ihåg de mål han gjort mot Liverpool FC, särskilt de jag fått uppleva på plats när jag bodde i England och av logiska själ älskar han ju att göra mål på just oss. Själv är det få ting jag hatar mer.

Hur som helst, Wayne Rooney har gjort 250 mål för Manchester United och slagit in sig i historieböckerna ännu en gång. Han är utan tvekan en av vår tids största fotbollsspelare alla kategorier oavsett vart ens sympatier ligger. Och det anmärkningsvärda är att han fortfarande har några år kvar på sin karriär, men om det är i Manchester United eller inte får framtiden utvisa.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!