The Manchester Derby – Man Utd vs Man City

Man Utd - Man CityManchester-derbyt är idag hetare än någonsin tidigare. Särskilt sedan Manchester City fick rika ägare 2008 och därefter tagit sig till toppen av Premier League, och Manchester United efter Sir Alex Fergusons pension inte varit i närheten av det lag vi lärde oss älska – eller hata – under stora delar av 90- och 2000-talet. Varje möte är nu fyllt av oerhörd prestige, ångest, kärlek, hat och där det för lagen och supportrarna endast finns ett mål – att vinna striden och vara bäst i staden. Kanske är det avgörande huruvida man får lyfta Premier League-pokalen eller inte?

Ett citat som jag fastnar för i detta sammanhang är “there we were, now here we are” som syftar på de första orden i en av mina favoritlåtar av Oasis, nämligen ”Columbia”. Ni som kan er musik och Oasis-historia vet att bandet kommer från Manchester, där de slog igenom under tidigt 90-tal. Frontfigurerna, bröderna Liam och Noel Gallagher, är sedan barnsben stora fotbollsfantaster och hängivna supportrar av Manchester City, som de anser är folkets klubb. Ärkerivalen däremot, Manchester United, är ren ondska och det värsta som finns på denna jord. Ja, så kanske majoriteten av Citys fans känt genom alla långa år, särskilt under Oasis storhetsperiod, då ”The Red Devils” lyfte pokal efter pokal mot skyn under Sir Alex Fergusons styre, något som också upprepade sig långt in på 2000-talet.

”THERE WE WERE, NOW HERE WE ARE”

I samma tid hände dock något med Man City. År 2008 fick klubben, som kallas ”The Sky Blues”, eller helt enkelt ”City” – nya ägare vilket resulterade i att de helt plötsligt blev en av världens rikaste klubbar och fick ekonomisk kraft att konkurrera med Manchester United. Sedan dess har rivaliteten klubbarna emellan vuxit sig än starkare och varje gång det vankas Manchester-derby nuförtiden förväntar sig alla supportrar en oerhört tuff drabbning där vinst är det enda som gäller – inget annat är acceptabelt. Hur matcherna slutar är oftast ovisst idag jämfört med förr, då Man United nästintill förväntades vinna trots att derbyt historiskt sett varit väldigt jämt. Eftersom båda klubbarna nu tillhör toppen bland storklubbar i fotbollsvärlden finns det helt klart förståelse om Man Citys supportrar väljer att yttra orden i rubriken – ”there we were, now here we are” (en fras som Gallagher-bröderna faktiskt fick höra från ”scousers” enligt dem själva).

Det första Manchester-derbyt spelades 1881 och fram till idag har lagen mötts i 173 matcher, alla tävlingar inräknade, där Man United vunnit 72 av dem, City 50 och resterande 51 möten har slutat oavgjort. Jag tänker dock bespara er historiska fakta och spola fram bandet till tiden då Manchester United slog sig fram i fotbollens England och under en period etablerade sig som världens största klubb. Det vill säga från den dagen Alex Ferguson tillträdde som manager i november 1986.

Man United mot LFC var mycket större

Trots en något tung start på sin karriär i Manchester United revolutionerade Ferguson klubben, gick från klarhet till klarhet och vann titlar på löpande band. Självklart var det något som Manchester Citys supportrar rent ut sagt hatade, särskilt när deras egen klubb harvade i de lägre regionerna av tabellen, men även pendlade mellan de två högsta divisionerna under en period. Än värre blev det under 1990-talet när Man United totalt dominerade mötena med Man City. Man lyckades faktiskt förbli obesegrade i derbymatcherna under hela årtiondet, en bedrift i sig.

Även om derbyt alltid varit en stor match, både för lagen och dess supportrar, har mötet mellan Manchester United och Liverpool F.C. tagit udden rejält från Manchester-derbyt genom åren, vilket är något annorlunda idag. Dock hälldes bensin på brasan som fick flammorna att skjuta i höjden ordentligt under derbyt i april 2001. Den store Man United-profilen Roy Keane tacklade Man Citys Alf-Inge Håland i knähöjd, en ful tackling som resulterade i rött kort för Keane. Enligt irländaren själv var tacklingen en ren hämndaktion för en händelse som utspelade sig mellan spelarna 1998. Keane ådrog sig nämligen en allvarlig ligamentskada när han drev bollen mot mål och Håland, då i Leeds United, anklagade honom genom en utskällning för att fejka. Tacklingen på Håland var alltså ren ”pay back” som senare visade sig avsluta norrmannens karriär i förtid. Hur som helst påverkade Citys tappade poäng i matchen att laget i slutet av säsongen åkte ut Premier League, medan Manchester United blev mästare.

Engagerar hela världen

Dock skulle det dröja fram till 2008, när Manchester City över en natt blev en av världens rikaste klubbar, innan Manchester-derbyt på riktigt blev en match att verkligen höja på ögonbrynen för. Då var det inte längre bara de båda lagens fans som såg fram emot drabbningen, utan människor över hela världen visade större engagemang än tidigare. Och allt efter som åren gått där Man City fyllts med fler och fler stjärnor och vunnit titlar, och där Manchester Uniteds dominans i Premier League kraftigt dalat sedan Ferguson-eran, har derbyt blivit en kraftmätare mellan klubbarna som inte tidigare skådats. Jag minns personligen mötet med Wayne Rooneys drömmål, eller matchen där Liverpool-bekanta Michael Owen på (nåja) ålderns höst avgör derbyt i sista sekunden för Manchester United. Då utspelade sig det helt fantastiska fotbollsscener och det är just sådana stunder som vi supportrar lever för.

Idag är matchen alltid otroligt het och intensiv samt intressant att skåda, oberoende om man har sympatier för något av lagen, men under de senaste säsongerna är det Man City som varit i toppen, medan United harvat efter. Båda klubbarna är starka, både rent ekonomiskt och fotbollsmässigt, men City drar allt oftare det längsta strået. Jag tror dock inte det betyder att Manchester United inte kommer komma tillbaka, men det är ur ett rent neutralt perspektiv kul att det är ombytta roller. Nu är det Citys fans som går med huvudet högt i Manchester med ett stort leende på läpparna, och Uniteds supportar får för en gång skull knyta näven i desperation och för första gången på väldigt länge känna på hur det är att vara nummer två i staden. Men hur länge dröjer det innan ordningen är återställd, enligt de rödas supportrar?

En sak är säker, Liam och Noel Gallagher har njutit av sin fotboll och sin klubb en längre period nu, men kanske borde de begrava stridsyxan och fira tillsammans? Det behövs mindre rivalitet bröder emellan när rivaliteten mellan Manchesters två största fotbollsklubbar blir allt större och växer säsong efter säsong.

//Kristian Andersson @Fotbollsportalen