PSV, Porto, Celtic och turkiska ligatvåan Istanbul Basaksehir åkte ur Champions League-kvalet redan innan den sista omgången före gruppspelet. Även skandinaviska mästarna FC Köpenhamn, HJK Helsinki och AIK åkte på respass medan fjolårets semifinalist Ajax var illa ute mot grekiska PAOK.

Vad kan man utläsa av detta? Jo, att de mindre ligornas bättre lag med åren har blivit bättre och mer konkurrenskraftiga mot de mer etablerade ligorna t ex den holländska, turkiska och portugisiska. Framförallt lag som vitryska BATE Borisov, kroatiska Dinamo Zagreb, ryska svenskklubben Krasnodar som slog ut Porto, serbiska Röda Stjärnan och rumänska CFR Cluj som slog ut Celtic. Samtidigt ser man om man tittar på de skandinaviska ligorna, vars topplag varierar med ett eller ett par års mellanrum (inte minst i Allsvenskan), att de har en bit kvar innan man på allvar kan konkurrera om gruppspelsplatserna till Champions League – och på så vis höja den egna kvalitén och behålla sina bästa spelare längre.

Att gå in redan i andra eller tredje kvalomgången av Champions League-kvalet, alltså innan det sista playoff-dubbelmötet, är tufft i ett försäsongsskede för alla lag – när vissa dessutom ställs mot klubbar som är i säsong exempelvis de svenska. Ett transferfönster under sommaren som ger både spelarförsäljningar och en viss osäkerhet kring nyförvärv liksom kontrakterade spelares lojalitet är ytterligare en faktor för lag som t ex Ajax fått handskas med under sitt rafflande dubbelmöte med PAOK som man till slut tog sig förbi med 5-4 utan tongivande Mathijs de Ligt (Juventus), Lasse Schöne (Genoa) och Frenkie de Jong (Barcelona). Att nyckelspelare som Donny van de Beek och Hakim Ziyech också ryktas bort till Real Madrid och FC Bayeryn respektive redan innan sommaren gör situationen för Ajax något omständig. Hur ska man lyckas behålla dessa? Vilka kan man ta in istället? Hur påverkar ett missat gruppspel chanserna att förstärka?

Inte är det lätt, och med den rådande konkurrensen som blir allt större kommer det även fortsättningsvis vara hårdvaluta att slippa kvala till gruppspelen i såväl Champions League och Europa League. Inte bara för att säkra ekonomiska fördelar men också för att på sikt ta klubben, oavsett vilken liga man tillhör, ett par kliv framåt och stärka de egna leden för att bibehålla sin plats i toppen. Som t ex Rosenborg, en skandinavisk stormakt i början på 2000-talet som är det enda skandinaviska laget kvar i Champions League – om de lyckas ta sig förbi Dinamo Zagreb i playoff såklart som du kan se nedan. Lyckas man med det väntar många miljoner i potten både jämfört med spel i Europa League men såklart också att delta överhuvudtaget. Seger och/eller avancemang därefter ger ytterligare klirr i kassan vilket för föreningar av Rosenborgs (och Malmö FF:s) storlek är guld värt.

Det är således beklämmande att Sverige, bortsett Malmös bedrifter för ett par säsonger sedan, aldrig har lyckats etablera sig i Champions League i modern tid (Blåvitt-supporters får ursäkta) och på så vis hjälpa övriga topplag i Allsvenskan (genom UEFA:s koefficientplaceringar) och svensk fotboll i allmänhet. Men, å andra sidan kan det inte vara kul att ha sina klubbsympatier i t ex skotska storlaget Celtic som, sedan Rangers fall varit helt ohotade i den inhemska ligan, vilka klantigt och på eget grepp åkte ur med dunder och brak. Eller Porto som vann Champions League 2004 och år efter år både befäst sin position som en klubb som förädlar spelare och säljer dyrt medan de alltjämt hittar nya guldklimpar och ändå behåller sin plats i toppen i Liga NOS (och senast 2011 vann Europa League).

Att gå igenom en lång säsong i sin egen liga för att sedan falla i princip på första hindret i den turnering man siktat på så länge, den mest prestigefyllda av klubblagsturneringar, måste vara ett hårt slag att behöva ta. För PSV, Porto, Celtic och Istanbul Basaksehir är det såklart extra kännbart med tanke på storleken på dessa klubbar – och lite trist för oss allmänna fotbollsälskare som ur ett perspektiv inte får se de bästa klubbarna i Europa drabba samman i gruppspelet. Å andra sidan, man förtjänar alltid (i princip alltid, med några få undantag såklart genom åren) sin plats i finrummet och man ska inte ta något av prestationerna från Krasnodar, CFR Cluj, Olympiakos eller Basel (som slog ut PSV) som den här gången var snäppet starkare.

På så vis kommer maktbalansen antagligen att fortsätta ändras och formas om de kommande åren där de lag som man vid första anblick anser som ”bättre” för att spelar i en större liga inte nödvändigtvis behöver gå in som favoriter mot ett lag från en ”sämre” liga. Resurser och träningsfaciliteter liksom spelarrekrytering blir allt bättre i de sämre ligorna (titta bara vad som sker i Rumänien och Georghe Hagis framgångssaga) vilket gör att de kommer få lättare att hävda sig över ett dubbelmöte med de mer etablerade lagen från ”mellanligorna” under de fem stora. Och en mer jämnt fördelat, mer konkurrenskraftigt spelplan är väl vad vi alla eftersträvar och vill ha – snarare än en stängd superliga med de 20 ”största” klubbarna?

Dela