Med en hel del heta värvningar till Premier League redan och dessutom flera spännande klubbyten är det en sak som verkligen sticker ut en månad efter att transferfönstret öppnat. Leicester City är den enda klubben som hittills inte gjort något nyförvärv. Med tanke på att det finns flera klubbar som drar i deras spelare kan man verkligen undra; vad är det egentligen som sker i Leicester?

Tre spår med Brendan Rodgers

Det finns tre möjliga spår att kika på vad gäller manager Brendan Rodgers som efter en fin debutsäsong landade två raka femteplatser med snudd på Champions League-spel. Förra säsongen blev dock snabbt en säsong att glömma för såväl Leicester som Brendan Rodgers, vilket var en rejäl överraskning sett till förra sommarens transferfönster. Kanske är det helt enkelt så att dem spelarna ska börja ge frukt först nu, och Rodgers därför inte känner sig vara i behov av fler spelare in? Att dem spelarna tillsammans med dem som gjort det så bra innan ska få en chans att ’göra rätt för sig’ och ta revansch på fjolåret som blev en enorm besvikelse såväl i Premier League som i Europa.

Det andra spåret är att klubben som redan backat Rodgers, med rätta såklart efter framgångarna, möjligen känner att Leicester kommit så långt dem kan under nordirländaren. Och att det därigenom inte finns särskilt mycket pengar att röra sig med såvida inte det sker några försäljningar, något som inte alls är omöjligt då både James Maddison och Youri Tielemans uttryckt en vilja att spela i en större klubb och regelbundet i Champions League – där den sistnämnde ser ut att göra sin sista säsong alldeles oavsett då kontraktet löper ut 2023.

Sen finns ett tredje spår och det är helt enkelt att i kölvattnet av den svaga fjolårssäsongen och att flera nyckelspelare antingen är på väg bort av en eller annan anledning så är Leicester ett osäkert kort. Både sett till huruvida Rodgers blir kvar, och om han inte blir det vem som då kommer in för att ersätta, och kring det sportsliga projektets framtid. När andra större klubbar rycker i spelare som Leicester själva borde kunna satsa på och dem antingen väljer dessa eller inte ens blivit budade på, ja då börjar man undra. The Foxes har såklart både råd att gå efter spelare på den ’hyllan’ såväl lönemässigt som köpeskilling eftersom dem etablerat sig som ett lag som slåss om inhemska titlar i England och även spelar gruppspel ute i Europa regelbundet. Kanske att dragningskraften inte är tillräckligt stor ändå?

Det gamla gardet

Av det lag som vann titeln 2015-2016 finns endast Kasper Schmeichel och Jamie Vardy kvar av dem som fortfarande räknas in som spelare med garanterad speltid (Daniel Amartey och Marc Albrighton tillhör dock fortfarande klubben). Den förstnämndes kontrakt löper ut efter denna säsong och har ryktats till franska Nice tämligen intensivt på sistone. Vardy däremot visade ifjol att han fortfarande håller hög Premier League-klass och att han, så länge han är skadefri, fortfarande är god för 15+ mål i ligan.

Dessa två kommer dock behöva ersättas inom den närmsta tiden och även om Patson Daka hämtades in ifjol för att börja fylla Vardys skor är det fortfarande tunt bakom Schmeichel. Försvinner dessutom Maddison och Tielemans blir det en stor lucka centralt att fylla och uteblir framgångar och värvningar är det inte säkert att Leicester lyckas behålla sin plats i näringskedjan. Och vad händer då med Leicester City som fotbollsklubb? Vilken dragningskraft finns och vad är egentligen deras långsiktiga plan; nöja sig med kontinuerligt spel i Europa eller gå upp och utmana om titeln på riktigt med de stora?

Bygger för framtiden?

En sak som ändå kan sägas om Leicester som dem alltjämt gör bra är att dem inte låtit framgångarna stiga dem åt huvudet. Det har kontinuerligt investerats rejält i träningsanläggning och ungdomsverksamhet vilket är gynnsamt för klubbens långsiktighet och hållbarhet. Med merparten av värvningarna in också under 26 år och kapaciteten liksom förmågan at utveckla den talang som redan finns är väl utbredd har Leicester ändå många ingredienser för att göra ett framgångsrikt recept. Frågan är bara vilken väg dem väljer att gå och huruvida Brendan Rodgers är rätt man att även ta nästa kliv.

En som hyllar Brendan Rodgers och som också är framtiden för Leicester är unge mittfältaren Kiernan Dewsbury-Hall, född -98, som fick sitt stora genombrott i fjol. Även övriga i Leicester är inne på samma spår som mittfältaren själv och manager Rodgers. Utnämnd till årets unga spelare samt även årets spelare av spelarna själva är inte dåligt för en debutsäsong på den allra högsta nivån inom engelsk fotboll. Rodgers exempelvis har uttryckt att Dewsbury-Hall har potential att bli en ny trotjänare och framtida kapten för klubben. 28 matcher blev det totalt sett och 1+1 och ett nytt kontrakt signat till 2027, något som lär bli fler såväl vad gäller poängproduktion och spelminuter. I alla fall om man får tro honom själv:

”I have a really good relationship with the football club. I’ve been here since I was eight-years-old, so it was a no-brainer really when I sat down and we spoke about the deal. I’ve got big, big ambitions for the future, and I know the football club have too.

Tactically, I’ve evolved a lot as a player. I’ve sat down with the gaffer a lot to talk about how he wants me to play and I’ve added that into my game. Through that, he trusts me enough to keep playing me so there’s a lot more tactical things in the game that I’m now aware of.

Physically and technically, I’ve improved too. We all know how high intensity the Premier League is so you need to be at your optimum fitness level. Obviously, there’s a lot of good players so you have to deal with the ball a lot under pressure in tight areas and try to find that killer pass. I feel like as a whole player I’m evolving so I’m just hoping I can continue that this season.”

Vad tror du, är Kiernan Dewsbury-Hall framtiden för Leicester och ser den verkligen så ljus ut för klubben? Långsiktigt kanske men vad händer inom den närmsta framtiden, denna säsong? Blir Rodgers kvar eller sträcker sig bara tålamodet till brytet för VM i Qatar om säsongen inleds på samma sätt som fjolåret?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!