Manchester United jagade honom i drygt två år men säkrade till slut i somras underskriften som tog Jadon Sancho från Dortmund till den röda sidan av Manchester för en nätt transfersumma i närheten av 73 miljoner pund. Men den tidigare poängmaskinen i den gulsvarta dressen har knappt fått någon speltid och har än så länge varken bidragit med vare sig mål eller assist – vilket väcker frågan; vad händer med Jadon Sancho i Manchester United?

Topp-3 dyraste engelsmannen

Harry Maguire, också han i Man United, var länge den den dyraste övergången för en engelsk spelare men blev förbipasserad av Jack Grealish övergång till Man City i somras – den förste engelske spelaren att passera 100 miljoner pund. Hade United lyckats lösa Sancho föregående sommar hade den unge yttern spräckt bägges övergångar men Dortmund stod på sig och United fick lära sig en läxa att pengar inte alltid är lösningen. När klubbarna väl lyckades komma överens och Sancho skrivit på var det nog inte många som såg framför sig nuvarande scenario inför säsongsstarten, inte minst efter manager Ole-Gunnar Solskjaer uttryckte:

”Jadon epitomises the type of player I want to bring to the club, he is a forward player in the best traditions of Manchester United. He will form an integral part of my squad for years to come and we look forward to seeing him blossom. His goals and assists records speak for themselves and he will also bring tremendous pace, flair and creativity to the team.

Old Trafford will give him the platform he needs to release his untapped talent and perform at the highest level. For a player of his age, Jadon has already achieved a great deal and showed the courage to go and prove himself abroad. We all look forward to welcoming Jadon to the squad as we prepare for the new campaign.”

Kortsiktig framgång och det långa perspektivet

Två starter och tre inhopp har det blivit såhär långt för den explosive yttern utan att göra några större avtryck vilket är på ungefär samma nivå som Anthony Martial, Jesse Lingard och Edinson Cavani. Visst, värvningen av Cristiano Ronaldo spelar säkerligen in med tanke på hans kortsiktiga potential till titlar och framgång men men tanke på vad både Sancho själv sa efter flytten, för att inte tala om vad hans manager sa, liksom sett till vilken investering klubben gjort i honom är det en ytterst märklig händelseutveckling. Sanchos poängskörd under hans fyra säsonger i Dortmund med 114 poäng på 137 matcher talar sitt tydliga språk; han är en inflytelserik spelare som får saker att hända både för andra men också på egen hand och kan agera såväl från en kant som i en mer fri roll över hela offensiva tredjedelen – på många sätt likt en Eden Hazard när han var som bäst i Chelsea. Men visst, än så länge är United bra med både i Champions League och Premier League med mycket fotboll kvar av säsongen speciellt om Solskjaer och United har det långa perspektivet i åtanke. Det gäller dock att ta chansen när den kommer och göra större avtryck än starten i Ligacupen mot West Ham exempelvis för precis som under EM med England är konkurrensen mördande och ingenting är givet utan prestation. Som tur är har Sancho framtiden för sig i en miljö som tidigare värdesatt och gett det egenfostrade chansen att glänsa.

Ytterligare en Van de Beek?

Manchester United har varit här förr vad gäller att värva en spelare med alla intentioner att få den man velat ha framför näsan på konkurrenterna, för en nätt summa pengar i sammanhanget men sen inte få det att stämma. Holländaren Donny Van de Beek är så långt ifrån spelminuter i detta United att man sedan länge börjat undra om det är något väldigt skumt bakom kulisserna som håller mittfältaren kvar men på många sätt utanför klubben. Att Cavani knappt spelat förklaras med Copa América i somras liksom det faktum att han nyligen blivit pappa, men såväl Van de Beek som mysteriet med Sancho förbryllar desto mer. Martial är säkerligen på väg bort om inte i vinter redan så definitivt i sommar medan Lingard fortsätter att kämpa för sin plats – och får också utdelning som en personlig favorit hos Solskjaer. Men är Jadon Sancho på väg att bli den nya Van de Beek eller är det bara en fråga om att långsamt växa in 21-åringen i spelargruppen och tona ner pressen på honom efter den uppmärksammade likväl stora flytten? Sanchos förflutna i Manchester City och såklart hans ålder är faktorer som spelar in i sammanhanget, men att yttern begränsats till 202 minuter och inte ens kom in senast mot Aston Villa trots att United jagade matchen säger en hel del – utan att egentligen säga något alls. Solskjaer var dock snabb att tona ner det hela efter ligacupmötet med West Ham:

“Of course the shirt’s not too big for him. He’s finding his way of course. He’s back into English football, new team-mates.This is his first ninety minutes with new team-mates and that’ll stand him in good stead. He grew into the game and had some good moments. He’ll come.”

Dystra miner i Dortmund

Att Dortmund inte ville sälja Sancho stod klart redan efter hans första säsong i klubben som fick storklubbarna att höra av sig. Att sen också ha möjligheten, eller kylan, att säga nej när de riktigt stora buden läggs upp på bordet adderar ytterligare till hur ogärna Dortmunds VD Hans-Joachim Watzke ville se Sancho bryta med Dortmund och gå till en annan klubb. Det är således inte konstigt att man i Westfahlen tittar konstigt mot Manchester som knappt spelar en spelare med sådan output som Jadon Sancho besitter. Som Watzke själv säger:

”I love Jadon. When you see him playing you get tears in your eyes. It hurts my soul that he is given so little consideration. I think his problem is that he’s not set in the English national team.”

Watzke har tidigare sagt att pengarna man fick för Sancho inte gottgör det faktum att Dortmund blivit av med en poängspelare av högsta snitt, en spelare som gjorde stor skillnad i ett Dortmund som tillsammans med Erling Håland var på väg att göra något stort – för att inte underskatta Jadons betydelse utanför planen som den omtyckta lagkamrat och människa alla som träffat honom beskriver, inte minst Hans-Joachim Watzke.

Vad tror du, kommer Jadon Sancho bli en succé i Manchester United och i så fall när? Eller är det som såg ut att vara en så bra matchning i själva verket inte bättre än att Sancho till slut längtar tillbaka till tryggheten och familjekänslan i Dortmund?

Dela