Video Assistant Referee, alltså VAR, har fortsatt att vara en rejäl vattendelare inte bara i England men i fotbollsvärlden i stort. Kanske är det dock i Premier League motståndet varit störst men ett väldigt lyckat EM-slutspel och kommande regelanpassning bör kunna få även engelsmännen att köpa in sig på konceptet. Premier League har insett att användandet av VAR gällande offside stått högst på agendan vilket Eredivise redan fått att fungera ypperligt, varpå Premier League nu tar efter den holländska vilket bör välkomnas även av de allra största tvivlarna.

Tjockare linjer vid offside

Den holländska regeltolkningen vid offside när det kommer till VAR gör gällande att linjerna som tv-tittarna till slut får se och som även används i reprisbilderna för att avgöra spelarnas positioner kommer bli tjockare. De är ursprungligen lika stora men i Holland har man sedan breddat dem för att ha en viss tillåten felmarginal som är tänkt att gynna det anfallande laget. Man kan med den enkla anpassningen se till att undvika alla de marginella offsideavblåsningarna där exempelvis en tå varit offside i uppbyggnaden eller liknande som Premier League ifjol såg lite väl många gånger för att bara kunna släppa det. Precis som i EM kommer tv-tittarna inte få se när VAR justerar offsidelinjerna utan bara det slutgiltiga beslutet och en bekräftande screenshot för att undvika kontrovers. Linjerna som det handlar om görs fem centimeter bredare än vanligt och om linjerna nuddar varandra döms det inte för offside, vilket ger det anfallande laget och domaren tio centimeters felmarginal. Om det på reprisbilderna är mellanrum mellan linjerna är det alltså tillräckligt mycket offside för att vara ”clear and obvious” och VAR kliver in. I annat fall kommer VAR stötta domarteamet precis som vi såg under EM.

För att läsa mer om VAR och om engelsk fotboll rekommenderas Twitter-kontot tillhörande Dale Johnson som till vardags jobbar för ESPN. Hans konto har blivit ett av de största just vad gäller olika diskussioner och klargörande gällande VAR och är såväl lättsamt som informativt att läsa.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!