Mycket talar för att Erling Håland tar nästa steg i karriären redan i sommar efter bara 1,5 år i Dortmund, detta även om den tyska storklubben lyckas spela till sig en Champions League-plats nästa säsong. Men var tar världens mest eftertraktade spelare och anfallare vägen och vem har råd att lösa hans signatur?

Rubrikerna lät inte vänta på sig efter att det kommunicerats att både Real Madrid och Barcelona i veckan som gick haft möte med både Håland själv men också hans pappa och rådgivare liksom agent. Inte vilken agent som helst utan Mino Raiola som mitt under brinnande ligaavslutning ändå lyckades få till ett möte med två av världens största klubbar – med moderklubbens tillåtelse dessutom. Kritiken kring att Håland, som okarakteristiskt gått mållös ur flera matcher på sistone, inte haft huvudet på rätt plats och därigenom varit högst delaktig i både Norges och Dortmunds senaste missräkningar har inte heller låtit vänta på sig. En av de främsta kritikerna är f.d tyska landslagsspelaren Dietmar Hamann som bl a säger såhär efter förlustmatchen mot Frankfurt senast vilket innebär sju poängs marginal upp till 4:e platsen:

”It’s the most important game of the season and you are not able to address this behaviour because you are afraid to upset the player. Dortmund should think about why the players are always walking all over them. They lack leadership there.

The behaviour of Haaland’s father and Raiola is unspeakable, disrespectful, a cheek. If he wants to go, let him go. Dortmund paid a lot of money for an 18-year-old, he should be happy that he can play there.”

Med Barcelona och Real Madrid klart intresserade, men också högt skuldsatta, kommer det krävas en rejäl rokad i bägge spanska giganter för att lösa norrmannens signatur. Möjligt, absolut, men fortfarande behöver flertalet andra faktorer klaffa innan en väldigt dyr affär kan bli möjlig. En affär som troligen skulle göra Håland till den tredje dyraste spelaren i historien efter PSG-duon Mbappé och Neymar.

Så om varken Barca eller Real egentligen har råd att lösa Håland, vem har egentligen de ekonomiska möjligheterna i rådande pandemi-tider eller för den delen den sportsliga lockelsen? Ser man till dessa aspekter finns flera alternativ men av dessa går också några av dem bort sett till vad vi vet i nuläget. Chelsea, Liverpool, Man City och PSG skulle nog kunna få fram pengarna men med tanke på investeringarna som både Chelsea och PSG redan gjort är det föga troligt i nuläget. Man City har en ledig plats för en 9:a men har redan uttalat att de inte kommer lägga den typen av pengar på en spelare och likaså är Liverpool inte beredda att bränna så mycket. Bayern München är ett alternativ men där finns ingen plats så länge Lewandowski är kvar och fantasisummor som dessa är heller inte Bayerns melodi.

Med det sagt verkar det onekligen som att de spanska klubbarna alltjämt ligger bäst till och börjar det röra på sig där tidigt när transferfönstret öppnar kan vi nog vara säkra på att det är för att Håland är på väg. Chelsea skulle möjligen vara med men då vill det nog till att man lyckas lägga pengar + en eller två spelare emellan exempelvis Callum Hudson-Odoi och Timo Werner – inte helt omöjligt sett till deras säsonger. Men utöver dessa tre, nja, det vore nog trots allt ändå en skräll i alla fall den här sommaren.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!