Tidigt visste de om att Romelu Lukaku skulle försvinna. Med rådande marknad visste Everton samtidigt ungefär hur mycket de skulle få för belgaren vars målsnitt tillhör ligans bästa, och Ronald Koeman väntade därmed inte med att leta efter förstärkningar. Vi tittar lite närmare på vad detta betyder för Everton som kommer klara sig galant utan sin bäste målskytt de senaste säsongerna – och att de faktiskt är bättre utan honom.

Det är måhända ett kontroversiellt påstående då Romelu Lukaku, som efter fyra säsonger i klubben ändå stått för 68 ligamål på dryga 133 matcher, tagit med sig sitt målsnitt om 0,51 per match till Manchester United för en av de högsta transfersummorna i Premier League-historien. Att belgaren tagit ett kliv uppåt på karriärstegen är tveklöst och han har alla chanser att utvecklas fullt ut till att bli precis lika hänsynslös som exempelvis Sergio Agüero och Harry Kane – det är helt upp till honom. För det är där problematiken ligger, att det är så mycket som sitter i belgarens eget huvud och hur mycket han bidrar vissa matcher medan han i andra är helt avhängd och inte riktigt med. Om det är ett ”attitydsproblem” låter jag vara osagt eftersom det också har att göra med managerns taktiska val av formation och spelsätt, men att han inte är den allra bästa lagspelaren är jag övertygad om något som också backas upp av det faktum att endast en av hans tidigare lagkamrater i Everton önskat honom lycka till i United offentligt – som annars brukar vara standard oavsett hur lite en spelare sportsligt bidragit med till en klubb vilket gör det anmärkningsvärt att endast Yannick Bolasie, ett nyförvärv i fjol, är den enda spelaren som hittills gjort så. Mer intressant är det således att höra vad landsmannen Kevin Mirallas har att säga om klubbens bäste målskytt de senaste säsongerna:

Everyone knows Romelu scored a lot of goals for Everton. He was so important in the last four seasons. But we have added a lot of players to the squad who have the possibility to score 10 or 15 goals. If five or six players score 10 goals, that is better than one Romelu. That is important. He has gone to United; that is life. I think Everton is better.

Och han är inte fel ute i min mening då Everton stått för ett riktigt vasst transferfönster hittills, som tillsammans med fjolårets värvningar kommer kunna spela en stor roll för The Toffees och Ronald Koeman. Wayne Rooney är trots allt bara 31 och kommer kunna bidra med mycket vid sidan av planen plus det faktum att han har en chans att motbevisa många tvivlare de senaste säsongerna att han inte är slut ännu. Uniteds rekordman kommer troligen starta de flesta matcherna den här säsongen och är en spelare som vill ha mycket boll, men som samtidigt också trivs i rollen som striker som han en gång var så framgångsrik i. Målsinnet finns där någonstans och rörelsemönstret likaså vilket tillsammans med nye Sandro Ramirez har potentialen att bli riktigt dynamiskt för Evertons offensiv. Spanjoren har ett gott målfacit från La Liga bakom sig och visade fin form i sommarens U21-EM och kommer bidra med mycket genom sin rörlighet, killer instinct och teknik. Bakom dem återfinns Mirallas, som endast spelade 23 matcher (plus 12 inhopp), men som kommer få en större roll den här säsongen då Bolasie återhämtar sig från sin korsbandsskada, Gerard Deuloefu och Enner Valencia är sålda och unga duon Ademola Lookman och Dominic Calwert-Levin fortfarande står under utveckling. Samtidigt kommer säkerligen också 33-åriga Arouna Koné lämna innan fönstret stänger och möjligen också Ross Barkley, som verkar vilja lämna och som Koeman trots potentialen han ser i engelsmannen inte värderar tillräckligt högt med tanke på hans ojämnhet och ibland tveksamma attityd.

Så trots de många nyförvärven denna sommar finns det dock både pengar kvar att spendera och platser att fylla i Koemans trupp som förutom Premier League och inhemska cuper också har Europa League att se fram emot. Ytterligare offensiva alternativ vore nyttigt med tanke på det jag skrev ovan och det är heller ingen slump att Everton ryktas dra i både Kamil Grosicki från Hull, Islam Slimani från Leicester och Gylfi Sigurdsson från Swansea – båda skulle passa ypperligt i detta Everton och säkerställa att man inte står och faller om Ross Barkley säljs vad gäller kvalitet och bredd. Eftersom de slugt plockat in Michael Keane från Burnley kommer manager Ronald Koeman också kunna ställa upp med en trebackslinje och således bli än mer taktiskt flexibel än i fjol, både vad gäller formation men även rent spelmässigt. Att ha en spelare som Lukaku längst fram erbjuder mycket och är ingen man tackar nej till men med honom blir spelet också rätt förutsägbart, inte minst då Everton envist ställt upp med honom som ensam spjutspets vilket gör att han i princip deras enda uppspelsalternativ. I praktiken är det förvisso långt ifrån verkligheten men likväl såg vi gång på gång under framförallt fjolåret, som i kontrast blev Lukakus bästa rent målmässigt, alltför många långa och tidiga uppspel på en ensam Lukaku mot tre eller fyra försvarare. Med en Wayne Rooney och Sandro som kan växeldra på djupet och att gå ner och hämta boll, en Kevin Mirallas och möjligen Kamil Grosicki som rör sig från kant till kant och eventuellt en Gylfi Sigurdsson som kan fördela och mer frekvent än Barkley röra sig i ytan mellan backlinje och mittfält kommer Everton kunna hota betydligt mer den här säsongen. Ska de tillhöra toppen av tabellen och utmana om platserna till både Champions League och Europa League, och ta det där nästa steget, är det precis vad som behövs – och något vi tror de kommer kunna lyckas med (vilket du kan läsa mer om här där vi listar toppklubbarna i Premier Leauge 2017-2018).

Som det framgår tämligen tydligt kommer Everton alltså att bli mer dynamiska utan Romelu Lukaku som visserligen bidrog till en hel del mål, 25 stycken i ligan varav inget på straff, men kanske inte så mycket utanför plan eller när laget hade det tungt som fansen velat. Ena matchen bäst på plan och delaktig i allt, för att i andra knappt ta ett löpsteg. Everton är ju ändå ’the peoples club’ där arbetsmoral och klubbkänsla värderas högt, varpå Wayne Rooneys återkomst känns så rätt. Just Lukakus målsnitt är ju också det som är det som kommer saknas mest, eller är det verkligen det? Tittar man närmare på hans tidigare säsonger och framförallt fjolårets säsong som alltså statistiskt var hans bästa ligger det kanske mer bakom – och de är nog ändå bättre utan honom. Eller vad sägs om t ex om Jamie Redknapps kommentar om belgarens påverkan på de stora matcherna och förmågan att hålla en hög nivå när det började framkomma rapporter om Chelseas intresse:

It is one thing to score two goals at the end of a game against 10-man, relegation-threatened Hull and another to do it against the top teams. That is the key difference between Costa and Lukaku — Costa affects the big matches. Should Lukaku return to Chelsea, that is what he would need to bring to his game.

Och sedan han skrev på för Everton har endast ett dussintal av hans totala målskörd kommit mot lagen i toppen av tabellen, de flesta under hans debutsäsong då han var utlånad, och bara en handfull har varit så att säga avgörande ’match-winning goals’ – vilket får en att undra hur värdefull han faktiskt är och om det nog ändå inte är Everton som har gjort bäst affär med tanke på Uniteds övergångssumma? Han kommer visserligen få ut mer av sina lagkamrater i United och troligen också få bättre erfarenhet av matcher på den allra högsta nivån, med pressen som kommer därtill, och bli bättre och jämnare till slut men för ett hårt satsande Everton var det här det bästa som kunde hända. Tittar man dessutom också på hans fjolårssäsong och plockar bort alla hans 25 ligamål skulle Everton fortfarande sluta på 7:e plats med god marginal före Southampton, detta eftersom de nio poäng Everton skulle tappat utan hans mål fortfarande skulle inneburit sex poängs försprång. The Toffees skulle alltså ändå tagit sig till Europa League vilket säger en del om dem men desto mer om ”kvalitén” bakom Premier Leagues topp-7.

Avslutningsvis, här är några av de formationer Everton kan tänkas ställa upp med både med nuvarande trupp och om de får in Sigurdsson och Grosicki som bägge är de två troligaste nyförvärven sett till mediespekulationer men även till tillgänglighet:

Pickford; Holgate, Jagielka, Williams, Baines; Schneiderlin, Gana Gueye; Grosicki, Rooney, Mirallas; Sandro

Stekelenburg; Jagielka, Keane, Williams; Lennon, Gana Gueye, Sigurdsson, Davies, Baines; Rooney, Sandro

Pickford; Coleman, Keane, Williams, Baines; Barry, Gana Gueye, Schneiderlin; Mirallas, Sandro, Rooney

Stekelenburg; Funes Mori, Jagielka, Williams; Coleman, McCarthy, Sigrudsson, Baines; Barkley; Rooney, Sandro

Pickford; Holgate, Williams, Jagielka, Baines; Bolasie, Barry, Gana Gueye, Mirallas; Rooney, Sandro

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!