Den portugisiska mittbacken som har spelat i Southampton sedan 2010, han har varit med på resan från League One till den övre halvan av Premier League. I somras vann han EM-guld med sitt Portugal men nu har 33-åringen lämnat in en transferbegäran. Den stora frågan är, vart ska José Fonte?

I somras var det han som klev in i mittlåset inför slutspelet efter ett svagt gruppspel från Portugals sida. Det var han som tillsammans med Pepe stabiliserade upp försvaret som var en stark bidragande orsak till att landet sen kunde gå hela vägen. Men för José Fonte är det inget nytt att stabilisera ett försvarsspel. I Southampton har han fått mittback efter mittback att höja sig. Ett tydligt exempel är hur Dejan Lovren gjorde sin livs säsong bredvid Fonte för att sedan inte alls komma upp i samma nivå i Liverpool.

Vad är det som gjort att José Fonte valt att lämna in en transferbegäran? Det mest sannolika är att någon klubb har anmält sitt intresse, men vilken? Liverpool skulle må bra av en stabil mittback, liksom Manchester City. Båda klubbarna skulle med en Fonté i mittlåset förstärkas avsevärt.  På de senaste 20 matcherna i Portugals landslag så är det sex matcher Fonte inte har startat. På dessa matcher har Portugal en seger (mot San Marino), tre oavgjorda och två förluster.

Southampton möter just Liverpool på onsdag i den första ligacupfinalen. Om Jose Fonté är på planen då återstår att se.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.