Swanseas Francesco Guidolin var först ut säsongen 2016-2017 med att få lämna sin post som manager i Premier League, men med mycket på spel och ett hektiskt jul- och nyårsschema framför oss liksom ett transferfönster i januari går det inte att undkomma frågan; vem får sparken härnäst?

Nedan listas i turordning de troligaste kandidaterna att få lämna sin position till förfogande. Vem tror du drar det kortaste strået? Lämna gärna en rad i kommentarsfältet!

1Slaven Bilic, West Ham 

Säsongen 2016-2017 skulle bli nästa steg i West Hams utveckling och bygga vidare på det fantastiska 2015-2016 som gav både en Europa League-plats och en rejäl utmaning om fjärdeplatsen främst tack vare den oslagbara inbördes statistiken mot de andra topplagen. Men bara ett par månader efter flytten till Olympic Stadium är det desto mörkare hos The Hammers som bara vunnit tre av 15 omgångar och i skrivande stund är på 17:e plats i tabellen, en placering och en poäng över nedflyttningsstrecket. Bortsett 1-5 mot Arsenal fick West Ham med sig 2-2 borta mot Liverpool senast, 1-1 borta mot Man United liksom 2-3 mot Tottenham har ändå visat små tecken på förbättring men antalet individuella misstag och insläppta mål kostar alldeles för många poäng – vilket kan få konsekvenser för Slaven Bilic som bär det yttersta ansvaret. Media har spekulerat länge och kroaten själv var något uppgiven i hemmaförlusten mot Arsenal vilket ytterligare spätt på debatten om han får vara kvar över nyår när ligan vänder eller inte. Om inte formkurvan vänder är det många poäng upp till säkra 37-38 poäng vilket lär krävas för att klara kontraktet, samtidigt som man riskerar att bli av med nyckelspelare som Dimitri Payet, Cheikou Koyate och Angelo Ogbonna.

2Alan Pardew, Crystal Palace 

I somras skrev Alan Pardew på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2020 men frågan är om inte den fem-miljoners klausul som finns inskrivet i kontraktet är en smäll värd att ta. Crystal Palace har haft ett bedrövligt 2016 och även om det lossnat offensivt sett för The Eagles på sistone och förlustraden har fått ett (tillfälligt) stopp går det inte att komma ifrån att Crystal Palace varit en besvikelse på många sätt. Försvarsspelet är stundtals mer eller mindre obefintligt och framförallt de senaste matcherna veckorna som varit, mot Swansea (4-5) och nu senast mot Hull (3-3) är under all kritik. Palace snittar två insläppta mål per match i Premier League och har redan förlorat hälften av sina spelade ligamatcher, åtta av 15, varav sex raka före 3-0 segern över Southampton i början av december. Att släppa Pardew skulle kanske kunna galvanisera truppen och få ut mer av den talang och potential som finns där, och dra Palace ur bottenstriden. Endast tre poäng skiljer dem från Swansea under strecket men då samtliga tre i botten av tabellen börjar hitta form är det av stor vikt att även The Eagles sätter ihop ett par resultat i rad, något som kommer vara ett osäkert kort säkerligen under hela säsongen med tanke på den mentala kollaps som infinner sig var och varannan vecka. Trots samma startelva, spelsystem och så gott som samma taktiska upplägg är det en gåta att Palace inte kan skapa större kontinuitet i vare sig prestationer eller resultat vilket skulle fått vilken annan ägare, förutom Arsenal kanske, att agera. Läge nu till januari?

3Mike Phelan, Hull  

Den tidigare assisterande managern fick endast jobbet på tillfällig basis till att börja med efter det att Steve Bruce ställt sin plats till förfogande inför säsongen, och ett par bra resultat inledningsvis visade sig också räcka för att övertyga klubben om att Phelan i alla fall ska få jobbet på permanent basis. Men, allt eftersom resultaten och prestationsnivån sjönk och så även Hull i tabellen har ordet permanent blivit allt mer lössläppt. Med ett antal erfarna managers inom räckhåll kan det tänkas att det blir ett byte inom kort ändå, och att Mike Phelan då återgår till sin tjänst som assisterande. The Tigers ligger på 19:e plats i tabellen på 12 inspelade poäng och även om det var imponerande att komma tillbaka från 1-2 till 3-3 mot Crystal Palace senast frångår det inte det faktum att Hull bara vunnit en av sina 13 senaste ligamatcher. Inget lag har släppt in fler (32) än dem och bara Middlesbrough (13) har gjort färre än deras 14 på 15 omgångar och fem raka bortaförluster kommer man inte komma särskilt långt med om den trenden fortsätter, varpå det kan krävas förändringar. Ägaren Assem Allam är öppen för en försäljning av klubben och med nya ägare kan det också innebära nya direktiv och ambitioner vilket gör Phelans post allt mer ifrågasatt. Kan ägarstruktur och styrelse motstå om t ex Frank De Boer, Ruud Gullit eller Andrea Stramaccioni av dem som står utan jobb vore intresserade – eller varför inte plocka t ex Jaap Stam från Reading, Paul Heckingbottom från Barnsley eller Lee Johnson från Bristol City som alla gjort bra ifrån sig i Championship?

4Walter Mazzarri, Watford 

Att italienaren Walter Mazzarri är med på listan trots Watfords nuvarande 7:e plats och 21 inspelade poäng beror egentligen på klubbens tidigare historia av att byta manager utan någon rimlig anledning, t ex när de flyttades upp från Championship eller klarade sig kvar ifjol. Kravbilden är inte helt lätt att förstå sig på och då familjen Pozzo, som äger klubben, också har andra åtaganden i La Liga och Serie A är det inte otroligt att vid första bästa motgång senare under säsongen får ett infall när ett namn de är intresserade av blir tillgänligt. Men med det sagt och sett till formtabellen och tabellpositionen är inte Mazzarris position särskilt hotad i nuläget och det kommer troligen hända saker i andra klubbar före, men precis som nämnts vad gäller Hull så finns det andra erfarna och intressanta managers som gärna kan tänka sig Premier League – och då The Hornets bara lyckats vinna två raka matcher en gång hittills så är det svårt att säga exakt vad och var Mazzarri faktiskst gjort avtryck i Watford. Han har t ex inte lyckats väcka Odion Igahlos målform till liv vilket gör det faktum att klubben tackade nej till ett mega-bud i januari på nigerianen än mer ironiskt.

5David Moyes, Sunderland 

Han sa det själv för ett par veckor sedan, den gode David Moyes, när det gick som allra tyngst för Sunderland: det hjälper inte att sparka mig, problemen går djupare än så. Och det är helt klart så, men det går ändå inte att komma ifrån att genom att sparka en manager och byta mot en annan kan man åstadkomma ett nödvändigt lyft och kanske klara sig kvar i ekonomiskt oslagbara Premier League – något The Black Cats lyckats med de senaste säsongerna. Men nog vore det bäst för klubben om de tog klivet ner och började om? Och byggde upp en struktur som kan vara mer än att bara med nöd och näppe klara sig kvar i Premier League, utan egentlig identitet eller tydlig färdriktning? Då kanske David Moyes är rätt man för jobbet, det verkar i alla fall som att han får fortsatt förtroende oavsett hur det går under säsongen även om jag inte kommer känna mig säker förrän jag ser det med egna ögon. Sunderland är alltjämt jumbo men har den senaste tiden börjar plocka in viktiga poäng vilket tätat till bottenstriden och de kan inom kort också ta sig upp över strecket. 0-3 mot Swansea senast var visserligen ett bakslag men tre segrar på fyra matcher dessförinnan ledda av bl a bäste målskytten Jermain Defoe har i alla fall skapat kontakt med lagen ovanför – och även bildat en grund att bygga vidare på. 14 mål framåt och hela 27 insläppta på 15 omgångar är dock något som måste förbättras och precis som övriga lagen runt dem i botten, även bortaformen eftersom Sunderland förlorat sex av åtta bortamatcher hittills.

6Bubblare 1: Ronald Koeman, Everton 

Nu är det kanske inte särskilt troligt att Ronald Koeman får sparken först med tanke på vilka fem som nämnts ovan, men att inte holländaren fått bättre ordning på detta Everton som fortsätter att falla kort match efter match egentligen och inte hittar någon kontinuitet förblir en smärre gåta. Everton har varit ute på hal is de två senaste säsongerna och börjar man inte hitta formen snart är det mer eller mindre kört om en topp-sex placering. Nu är ju Koeman precis ny efter att ha tagit över från Southampton i somras så lite mer tid än såhär kommer han antagligen att få, men beroende på insatserna framöver och fler uteblivna resultat garanterar inte att han kommer ha spelare som Romelu Lukaku, Ross Barkley och Phil Jagielka på sin sida – och då blir det tufft. Att tappa spelartruppen gör det så gott som omöjligt att fortsätta ha ansvaret över den och även om holländaren säkerligen är omtyckt och lätt att ha att göra med handlar fotboll till syvende och sist om resultat.

7Bubblare 2: Claudio Ranieri, Leicester 

Att det handlar i slutändan handlar om resultat och bibehållda prestationsnivåer, en utveckling, är också det som gör Claudio Ranieri något hotad. Mästarna Leicester har underpresterat något enormt hittills även om fjolårets överprestation såklart ökat förväntningarna enormt inför den här säsongen, något spelartruppen inte lyckats hantera. Ranieri kan därför tänkas lämna över innan minnet från fjolåret bleknar till förmån för årets besvikelse och möjlig nedflyttningsstrid varpå det kan vara läge att ”do the right thing” för klubben innan den sjunker ännu mer. Men, 4-2 segern över Man City i omgång 15 i lördags var kanske vändpunkten för The Foxes som helt plötsligt såg ut som laget från i fjol både offensivt som defensivt, och som ett lag som Manchester City inte hade något egentligt svar på. Riyad Mahrez assisterade Jamie Vardy som själv rann igenom ytterligare en gång på äkta Vardy-manéer, vilket kan visa sig nog så viktigt framöver. Är det till och med så att vi om ett par månader kommer se tillbaka på segern över City och peka ut den som den absoluta vändpunkten och det resultatet som räddade Leicesters säsong?

//Ohlsson @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!