För den som följde Premier League under helgen gick det inte att missa det faktum att den välrenommerade fotbollsprofilen Jimmy Greaves har gått bort. Den tidigare engelske landslagsspelaren var en av tidernas bästa målskyttar på de brittiska öarna, med en fin karriär i både Tottenham och Chelsea, och hade senare också en glittrande karriär som tv-expert. Men utöver att vara en stor målskytt var Greaves även en bärande spelare i det landslag som säkrade Englands hittills enda VM-titel någonsin.

Mannen som missade finalen

Jimmy Greaves var en bärande spelare i det som sedermera blev ett guldlag på Wembley i London. Men Greaves fick aldrig spela i finalen då han ådrog sig en skada, vilket också betydde att hans insatser tidigare i turneringen på den tiden inte kunde generera en guldmedalj. Efter att FIFA ändrat hållning 2009 fick både han och en hel del övriga i och runt laget sina rättmätiga medaljer, men även om han alltid haft en legendstatus och senare också fick sin belöning kommer han alltid bli ihågkommen som ’mannen som missade finalen’. Hans insatser för England liksom Tottenham och Chelsea kommer dock aldrig överskuggas om man ska tro den engelska pressen liksom föredetta storspelare som alla minns Jimmy Greaves som den stora målskytt han var.

Harry Kane jagar

Det är inte så många år sedan som Wayne Rooney tog över förstaplatsen på listan över flest landslagsmål för England. Med sina 53 mål från 120 landskamper gick han förbi Sir Bobby Charltons 49 på 106 matcher. Gary Lineker är som bekant trea på listan och var också en av dem som tidigt hyllade Greaves när nyheten kom om hans bortgång, men strax därefter på 44 fullträffar i den engelska tröjan återfinns Jimmy Greaves. Ytterligare tre mål bakom jagar Harry Kane som lägligt nog också är den som jagar klubbrekordet i Tottenham som Greaves också innehar med 220 mål. När Harry Kane nu blivit kvar i alla fall ett år till kan såklart allt hända i slutändan men nog är målrekordet i Tottenham-tröjan, liksom den i den engelska landslagsdressen, något som motiverat och drivit Harry Kane under hans karriär. Frågan är om det fortsättningsvis driver honom eller om hungern efter titlar väger tyngre?

Mörkret

Jimmy Greaves hade en lång karriär även om den inte fick den avslutning den förtjänade. Efter tiden med Tottenham väntade West Ham som han skrev på för 1970 men efter bara någon säsong, när han redan passerat sin peak som fotbollsspelare, började saker och ting gå utför. Alkohol blev en för stor del av vardagen och det gick således inte att upprätthålla den nivå och målproduktion han tidigare hållit. Han själv säger såhär om sin mörka tid som alkoholist:

”I lost the ’70s completely. They passed me by. I was drunk from 1972 to 1977. I woke up one morning and realised that it was a different world. I’d been living in it, but I hadn’t been aware of it.”

Rekordmannen Jimmy Greaves

Jimmy Greaves har gjort fjärde flest landslagsmål för England och flest mål någonsin för Tottenham. Men han hann också med att notera 124 ligamål för Chelsea under sin tidiga karriär innan flytten till Milan som en mycket lovande yngling. Snabb, påpasslig och med en ’killer instinct’ fortsatte Greaves att göra mål även om tiden i Italien blev kort. Kanske att det var den tiden som gjorde det som skulle komma näst möjligt då han själv ska ha sagt:

 ”I always felt I went to Milan a boy and came back a man thanks to all the physical treatment I withstood from their defenders.”

För när Tottenham knackade på dörren var Greaves inte sen att öppna vilket ledde till att han fortfarande än idag är den spelare som gjort flest mål i den engelska högstaligan. Alan Shearer har ju rekordet i modern tid vad gäller Premier League-mål med sina 260, men Jimmy Greaves’ 491 mål totalt varav 357 i engelska First Division är inte desto mindre imponerande. BBC:s Chief Football Writer Phil McNulty gjorde en, vad man får anse, en passande liknelse i och med nyheten om hans död:

Greaves’ ability to glide past defenders with ease, his ruthlessness and his knack of being able to pass the ball into the net did justice to those who compare his gifts with that of modern-day superstar Lionel Messi.

It was a fitting tribute to one of the most natural goalscorers the world has ever seen – and a man who overcame personal demons to make himself a national institution in his second career on TV.”

Är det en lite väl långsökt jämförelse att sätta honom och Leo Messi i samma kategori, eller finns det något i det påståendet om man tar hänsyn till dåtidens fotbollsvärld i jämförelsen ungefär som alla listor som rankar Pelé före mer moderna spelartyper?

Dela