Fyra omgångar har klarats av och nästa vecka (v47) går vi in på matchdag fem i gruppspelet av Champions League den 22-23 november, där några lag redan är klara för åttondelsfinalen. Men att ta sig förbi gruppen är bara ett hinder på vägen mot finalen som de senaste säsongerna sett en del ”landsderbyn” – nu senast i maj mellan Atletico Madrid och Real Madrid i Milano.

Så vilka lag har vad som krävs? Och vad finns det för underdogs och möjligheter att nå finalen om man inte är en av de stora? Kan Arsenal ta sig förbi kvartsfinalen och har PSG:s projekt avstannat i och med Zlatans avsked? Sett till nuvarande form och trupp är det sex lag som sticker ut och som det antagligen kommer stå emellan men, debattera gärna med mig om jag har ”fel” angående nedanstående lags chanser att vinna den mest åtråvärda av klubblagsturneringar, Champions League, säsongen 2016-2017!

1Bayern München

Carlo Ancelotti har tagit över efter Pep Guardiola och det är såklart ett annat Bayern, men ett som ändå bygger på föregående upplagor med ett possession-baserat spel. Besitter enorm kvalitet och är en av turneringens tungviktare med världsklass i varje lagdel och det gäller att få ut det mesta av det gamla och det nya, samt hålla alla spelare i matchform och kanske främst att hitta en plats åt Thomas Müller. Bayern har redan förlorat mot Atletico och kan få problem med både Dortmund och Juventus i en eventuell kvart eller semi, men bör realistiskt ta sig till semifinal.

2Real Madrid

Zinedine Zidanes främsta mål den här säsongen är måhända att ta tillbaka titeln i La Liga men ett lag med Cristiano Ronaldo går aldrig att räkna bort i en sån här turnering, men då portugisens målform (ännu) inte kommit upp på den nivå vi vant oss vid är de lite mer av en underdog. Real har också ändrat spelstil något och blickar mot den rödvita delen av staden, men känns inte lika starka gentemot de bättre lagen och riktningen klubben tar och ska ta är något oklar. Kvartsfinal som sämst och troligen en semifinal som bäst, men det hänger såklart på mittfältsskadorna och hur produktiva Ronaldo, Benzema och Bale är framåt.

3Atletico Madrid

Ligan, Spanska Cupen och Champions League är tre fronter som Atletico ska vara med och utmana den här säsongen och Diego Simeone verkar inte redo att släppa sitt projekt förrän han gett dem en Champions League-seger, något som hans mer offensiva approach kanske kan ge den här säsongen. Argentinaren förfogar över en riktigt vass trupp men som dock börjar närma sig toppen av sin potential vilket, sett till två finaler på tre säsonger, minskar chansen att nå målet. ”Sista” chansen nu? Rätt taktiska drag och Antoine Griezmann i fjolårsform kommer räcka riktigt långt och jag tror mycket väl att Los Rojiblancos kan upprepa bedriften från i våras när man nådde finalen – men den här gången istället vara dem som tar hem det på straffar.

4Barcelona

Världens i särklass bästa fronttrio, och kanske den bästa genom alla tider, är svår att argumentera bort. Och även om Messi, Suarez och Neymar ännu inte varit lika produktiva som förra säsongen och de redan bränt en hel del lägen i La Liga bl a är det långt kvar av säsongen, och många matcher innan det är dags att prestera som bäst. Framåt kvartsfinalerna lär vi snarare prata om hur det ska gå att stoppa Barcelona när dessa tre formtoppar och Luis Enrique fått lite bättre ordning på försvarsspelet – och Andrés Iniesta är tillbaka i matchform. Skador har visat sig påverka lite mer än Enrique velat medge och i mål har Marc-Andre Ter Stegen varit ojämn, likt Claudio Bravo i Man City, och så mycket hyllningar som Barca ådrog sig ifjol börjar det återigen knorras kring den där ”plan-b”. Semifinal bör det dock minst kunna bli men beroende på motstånd kan det mycket väl bli tidigare utgång än så!

5Juventus

Den gamla damen är likt Atletico på många sätt på toppen av sin potential för tillfället även om det för Juve främst gäller defensiven som är tämligen ålderstigen. Framåt har det inte riktigt klaffat helt mellan Higuain och Dybala men det är bara en tidsfråga innan det samarbetet sätter skräck även utanför Italien, och med ett par månader till att finslipa mittfältet kan Juventus segla upp som den motståndare inget av de andra lagen vill möta eftersom Juve på sin dag i princip är omöjliga att göra mål på. Är ett av de bästa kollektiven i tävlingen och ett hårdjobbande sådant som även dem har haft en del otur med skador. Men med Serie A-titeln inom räckhåll lär Juve gå extra hårt för Champions League i år, med en mycket möjlig finalplats i potten.

6Manchester City

Sakta men säkert börjar Man City närma sig Europa-toppen och genom att införskaffa Pep Guardiola ”försäkrar” man sig att ha de allra bästa förutsättningarna, även om det kan dröja något transferfönster eller två innan The Citizens är större favoriter till titeln i världens bästa klubblagsturnering. En lyckosam lottning och nyckelspelare som Kevin De Bruyne, Sergio Agüero och Ilkay Gündogan skadefria kan göra detta till ett riktigt intressant år för City som redan ”spelat bort” Barcelona. Vissa svagheter finns det dock och det är förutom målvaktsfrågan också den stundtals bristande förmågan att utföra Guardiolas matchplan, främst kortpassningsspelet, eftersom det ännu inte är invant och lagets identitet – vilket förkroppsligas först och främst av John Stones. Ett par månaders ”övning” kommer dock ge färdighet och med det också skapa vinnare som bör sikta på en semifinal som sämst.

7Sevilla (bubblare)

Först och främst ska de ta sig vidare och överleva åttondelsfinalen, men med tanke på deras facit i Europa League och den erfarenhet det gett av viktiga europeiska cupmatcher är det inte helt otänkbart att Sevilla skulle kunna skrälla sig hela vägen till finalen. Spansk fotboll mår bra just nu och precis som Man City har t ex Sevilla spelat väldigt bra mot Barcelona och kommer ju längre tid som går spela allt bättre under nye Jorge Sampaoli. Resultaten har ändå varit bra såhär långt och bortaspöket är på väg att försvinna, vilket med en bred trupp och gott självförtroende kan räcka långt även om det ska mycket till för att slå sig in bland de 4-8 bästa.

8Dortmund (bubblare)

Skador har stört Dortmunds säsongsinledning och storstjärnan Marco Reus har ännu inte gjort säsongsdebut, men ge detta ett par veckor till och läget kan se helt annorlunda ut. Bundesliga-titeln är möjligen det man prioriterar först och främst men 2-2 mötet med Real Madrid lovade gott och Thomas Tuchel lär inte nöja sig med ett tidigt uttåg ur Champions League – och säkerligen inte hans spelare heller som offensivt sett även de bästa lagen fruktar. Bättre ordning på defensiven och en mer ordinarie startelva gör dock Dortmund till en realistisk uppstickare som också har erfarenhet av att nå långt i Europa och Champions League. Lite tur med lottningen och det kan bli en rolig vår för Dortmund som ändå måste sikta på minst kvartsfinal men sätta semifinalen som mål.

//Ohlsson @Fotbollsportalen

 

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!