Säsongen 2017-2018 är äntligen här och de allra flesta klubbar verkar redo att starta en ny spännande säsong av världens rikaste och mest exploaterade liga. Vi har fram tills dess gått igenom tabellens olika segment och de klubbar vi tror kommer placera sig i toppen, mitten och i botten av Premier League, precis som vi gjort tidigare år, i egna avsnitt som finns länkade nedan där vi också gått igenom lagens förutsättningar inför den kommande säsongen. Här är således en sammanfattning och vårt slutgiltiga säsongstips för Premier League 2017-2018. Var hamnar ditt lag och hur tror du tabellen slutar? 

Sju poäng skiljde titelvinnarna Chelsea från ligatvåan Tottenham ifjol, tre poäng färre än vad som diffade mellan Leicester och Arsenal 2015-2016. Utöver Chelsea och Spurs kommer även Liverpool (kval), Manchester City och Manchester United (vinnare av Europa League) att delta i årets upplaga av Champions League medan Everton och Arsenal får nöja sig med Europa League. Extra intressant den här säsongen är ju att alla topplagen deltar i Champions League och Europa League till skillnad från i fjol då både Liverpool och Chelsea kunde dra nytta av att kunna fokusera på ligan, jämfört med exempelvis Man United (som vann Europa League) samt Arsenal och Man City (som åkte ut i åttondelsfinal av Champions League. Från och med nästa säsong (2018-2019) kommer även ligans fjärde bästa lag vara garanterade en plats i gruppspelet av Champions League tack vare generösa regeländringar, vilket innebär att man skulle slippa kvala i den tredje och sista kvalomgången före gruppspelet som Liverpool behöver göra denna säsong.

Middlesbrough, Hull och Sunderland fick som bekant ta klivet ner till Championship i våras och ersätts av Brighton, Huddersfield (via playoff) och Newcastle som kompletterar tabellens 20 lag som ska ta sig an den 38 matcher långa säsongen av Premier League. Nedan går vi igenom kort de olika segmenten med länkar till våra tidigare inlägg om de olika lagens förutsättningar och troliga slutplacering som är väl värda en extra läsning – och avslutar med en tippad sluttabell för säsongen 2017-2018. Med en dryg vecka kvar till premiären som inleds med Arsenal – Leicester fredagen den 11 augusti är det hög tid att läsa på om lagen, både inför starten av Stryktipset men även för att kunna ta rätt beslut inför Fantasy Premier League – för du är väl med? Gå med i vår liga och tävla om fina supporterpriser! Mer info om Fantasy Football och vår liga Fotbollsportalen FPL hittar du här.

Topplagen – titelstriden

Vad vi tror (med slutplacering 2016-2017 inom parentes):
Tottenham (3), Chelsea (1) och Manchester United (6)

Dessa tre är de lag som behöver göra minst förändringar från fjolåret, som har bäst bredd vad gäller kvalitet och jämnhet. Det är också dessa tre som hade bäst defensivt facit i fjol vilket väger tungt, samtidigt som Chelsea och Tottenham även gjorde flest mål. Denna duo är även de lag som går in som favoriter till titeln med mesta mästarna United, som senast vann 2011-2012, snäppet bakom. Man United bör har lärt sig mycket från föregående säsong samtidigt som de med Lukaku (och möjligen också Zlatan) även har en vass bredd offensivt sett både vad gäller offensivt mittfält och olika spelartyper att tillgå beroende på taktik. Detta tillsammans med Chelseas stabilitet och vinnarkultur och Spurs höga nivå gör att dessa tre sticker ut lite extra vad gäller titelracet. Fler nyförvärv, främst för Tottenhams del, är säkerligen att vänta men förutom lite bättre bredd har Spurs kanske ligans bästa startelva – varpå förändringar måste vara med fingertoppskänsla. Likaså har Chelsea agerat på transfermarknaden med måltjuven Alvaro Morata bl a som efter Cristano Ronaldo räddade flest poäng för Real i fjol och som har god erfarenhet av både storklubbar och Champions League. The Blues har en väl inarbetat taktik och rollfördelning i sin trupp och känns ”färdiga”, men om det samtidigt kommer ge framgångar i Europa (vilket även gäller för Spurs del), är jag tveksam till. Antonio Conte är dock en vinnare och kommer såklart göra allt han kan för att försvara Premier League-titeln. Man United däremot, som bör vara bättre rustade inför denna säsong och även taktiskt bättre, kommer säkerligen att satsa mer på Champions League vilket ställer höga krav på deras rotationsspelare och säkert också kommer fresta på fansens tålamod emellanåt. De har dock alla möjligheter att även kunna utmana om Premier League-titeln vilket i allra högsta grad också gäller för Tottenham, vars projekt under Mauricio Pochettino fortsätter att ta steg framåt – ledda av ligans skyttekung de två senaste säsongerna Harry Kane.

Topp 7 – kampen om fjärdeplatsen

Vad vi tror (med slutplacering 2016-2017 inom parentes):
Manchester City (3), Arsenal (5), Liverpool (4) och Everton (7)

Med Manchester Citys fjolårssäsong i åtanke och med de spelare de värvat in till den här säsongen ligger en toppstrid såklart inte långt bort. Det är ju trots allt Pep Guardiolas första fulla säsong som manager och han har kunnat forma laget bättre när han nu vet vad laget går för, och har kunnat lägga om träningen och omsatt vissa positioner i truppen. De lär dock fortsatt satsa hårt på Champions League vilket är ett uttalat mål från ägarhåll och det lär påverka deras chanser i ligan. Arsenal däremot har ett guldläge egentligen att krypa upp bakom toppklubbarna och slå sig in i topp-4 återigen, samtidigt som de bör ha en bra chans att kamma hem Europa League. Dock står väl mycket och hänger på Alexis Sanchez vara eller icke-vara och hur hans form kommer påverkas under säsongen för att de på allvar ska kunna utmana i toppen. Nye Alexandre Lacazette bör bli en hit och spelare som Ramsey, Walcott och Xhaka bör bara bli jämnare och bättre än ifjol. Liverpool sitter lite i samma sits och väntar såklart på ett definitivt besked kring Philippe Coutinho som är en oerhört viktig kugge tillsammans med nye Mohamed Salah för lagets offensiv som också är deras största konkurrensmedel. För första gången på ett par år ska de också dubblera i Champions League vilket kommer ställa höga krav på truppens fysik, något de är känsliga för och som kommer påverka dem i klart högre grad än övriga i topp-7. Därför lär de inte ha något att göra med topp-4 den här säsongen men kommer vara där och nosa, och vem vet vad som händer innan transferfönstret stänger (och vad som kan hända i januari)? Till skillnad från Everton har inte Liverpool fått tag i de spelare de varit ute efter, i alla fall inte än så länge, och ska de kunna utmana behöver truppen breddas med kvalitet. I Evertons fall ser det oerhört ljust ut trots att Romelu Lukaku lämnat (som du kan läsa mer om här där vi går igenom varför Everton är bättre utan Lukaku), och det gäller bara för dem att spela ihop sig vilket inte bör ta så lång tid för att de ska kunna säkra en ny Europa-plats strax bakom ligatoppen.

Mer om topplagen och deras individuella förutsättningar kan du läsa i del 1 av vår inför-serie om topplagen i Premier League-säsongen 2017-2018

Mittenlagen – den övre halvan, best of the rest

Vad vi tror (med slutplacering 2016-2017 inom parentes):
Leicester (12), West Ham (11), Crystal Palace (14), Bournemouth (9) och Southampton (8)

Av dessa fem är det egentligen bara Bournemouth som vi vet vad vi kommer få utav då de har samma tänk, samma manager och samma trupp som ifjol sånär som på tre viktiga nyförvärv. Jermain Defoe kommer göra gott för klubbens målstatistik, Nathan Aké har redan bevisat vad han kan göra för defensiven i klubben och Asmir Begovic är klart jämnare och mer pålitlig än Artur Boruc. Att de ska återupprepa 9:e platsen från förra säsongen är kanske att ta i då flertalet klubbar, inte minst West Ham och Leicester, underpresterade och förväntas få det tuffare där kring den övre halvan och mitten av tabellen. Bournemouth kan såklart vara där och bör såklart sikta på det med all rätt, men det känns som att Leicester och West Ham efter en lång säsong av trubbel äntligen börjar få lite ordning. Sen ska vi inte glömma bort Crystal Palace och Southampton som har nya managers som ska bli riktigt intressanta att följa, kanske mest Frank De Boer i Palace som har ett mycket bra spelarmaterial sett till den fotboll han vill spela. Southamptons Mauricio Pellegrino har det desto svårare då laget saknar den spetskvalitet som exempelvis Palace har i Zaha och Benteke eller Leicester har i Vardy och Mahrez. West Hams transferfönster har varit en fröjd att skåda med spelare som Marko Arnautovic och Javier Hernandez in. Det gäller nu för Slaven Bilic att bygga ihop det här laget och kanske utgå lite mer från realistiska förväntningar (och även lite mer defensivt tänk) än ifjol för att kunna hota om Europa-platserna. Beroende på hur det går för Everton kan det ju finnas en plats i Europa League att spela om för samtliga dessa – som också kan fokusera fullt ut på ligan och de inhemska cuperna.

För att läsa mer om dessa fem klubbars förutsättningar och varför de anses vara mittenlag, se tidigare inlägg och del 2 om klubbarna under toppen av Premier League 2017-2018

Den undre halvan – precis över botten

Vad vi tror (med slutplacering 2016-2017 inom parentes):
Watford (17), West Bromwich (10), Newcastle (1*), Swansea (15) och Stoke (13)

Förra säsongen skiljde det endast sex poäng från 9:e placerade Bournemouth till 17:e placerade Watford precis över strecket, med ytterligare sex poäng ner till nedflyttade Hull under strecket. Riktigt så tajt mellan ett så pass stort spann lär det inte bli denna säsong men platserna över strecket bör däremot bli en rejält fajt. För Watford, West Brom och Stoke, som alla är etablerade Premier League-lag, blir det således också en kamp mot säsongsförväntningar från både styrelse, fans och sig själva. Watford var illa ute ifjol men Stoke hade det också tufft då de tog två kliv bakåt sett till deras progression tidigare säsonger. Alla dessa tre har också tydliga problem offensivt både vad gäller att göra mål men också att skapa chanser vilket varken Newcastle eller Swansea har i samma utsträckning. För deras del handlar det mera om huruvida deras lagbygge och försvar håller över en hel säsong och hur känsliga de kommer vara om/när de tappar nyckelspelare antingen till andra klubbar eller pga skador. Båda två lär räkna med att befinna sig i botten av tabellen då Newcastle precis flyttats upp och Swansea var oerhört nära förra säsongen att dras in i nedflyttningsstriden på allvar mot slutet. Bortsett möjligen Newcastle som vi ännu inte sett ta sig an Premier League-motstånd på dryga 18 månader erbjuder inget av de andra lagen särskilt ”vacker” fotboll och även om det kommer sina poäng här och där är jag tveksam till att det håller i längden, i alla fall om de satsar på en placering närmre den övre halvan!

Bottenlagen – nedflyttning

Vad vi tror (med slutplacering 2016-2017 inom parentes):
Huddersfield (5*), Burnley (16) och Brighton (2*)

Newcastle blir den bästa av nykomlingarna och har således också störst chans att häng kvar, mycket baserat på deras säsong i Championship ifjol men också deras ekonomiska muskler som spänts rejält de senaste två åren. Eftersom de åkte ur 2015-2016 har de också haft helt andra ekonomiska förutsättningar än både Huddersfield, som var på väg till League One för inte alls längesen, och Brighton som gör sin debutsäsong i Premier League. Huddersfield, som kvalade upp, har däremot till skillnad från Brighton scoutat väl och varit aktiva under transfersommaren vilket ger dem en klar fördel. Kanske att det till och med kan räcka ända fram men frågan är då på bekostnad av vilket lag här ovanför? De ska inte räcka till på den här nivån men märkligare saker har ju inträffat (fråga bara Leicester) och man ska heller inte glömma bort att man kan komma en lång väg med ett sammansvetsad gäng som pressar högt och orkar springa 90 minuter. Sämst chans att klara sig kvar anser vi att Burnley, nykomlingar ifjol, och debutanten Brighton har. Burnley är alldeles för defensivt inriktade och för förutsägbara offensivt sett för att säkra ytterligare en säsong i Premier League. Deras värvningar ifjol liksom nu är blygsamma och har alltid en känsla av förberedelse för nedflyttning i beräkningen. Likaså har Brighton som sagt varit förvånansvärt lugna på transfermarknaden sett till deras tunna trupp och det ekonomiska paket de nu tar del av, och kommer fortsätta göra de kommande säsongerna även om de åker ur. Kanske inser de att de behöver 1-2 år till innan de kan utmana på allvar om att etablera sig precis som Burnley gjort?

Läs mer om nykomlingarna i vår inför-analys av bottenlagen och den undre halvan av Premier League 2017-2018, den tredje och sista delen av vårt förhandstips.

Av ovan nämnda uppdelade segment landar vi i nedan slutgiltiga tippad tabell för Premier League säsongen 2017-2018. För spelschemat under de första omgångarna, som kan påverka denna sluttabell tillsammans med transfers in och ut, kan du se vårt tidigare inlägg här. Har du kommentarer, egna tankar och funderingar eller frågor kring denna analys får du gärna höra av dig antingen i kommentarsfältet nedan eller via någon av våra sociala kanaler!

1. Tottenham
2. Chelsea
3. Manchester United
4. Manchester City
5. Arsenal
6. Liverpool
7. Everton
8. Leicester
9. West Ham
10. Crystal Palace
11. Bournemouth
12. Southampton
13. Watford
14. West Bromwich
15. Newcastle
16. Swansea
17. Stoke
18. Huddersfield
19. Burnley
20. Brighton

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!

2 Kommentarer

 1. men seriöst…City 4a? ”Tottenham har den starkaste startelvan”..Va? du får nog äta upp ditt tips är jag rädd..:)Jag tippar att City vinner en fyrling denna säsong!
  2. Man U
  3. Arsenal
  4. Westham
  sådär..frågor på det?

 2. Det vore så tråkigt att tippa om det inte innebär att sticka ut hakan lite och riskera att få äta upp sina ord 🙂

  Tror City kommer kunna ta sig in i titelstriden, de har efter sommarens spelaromsättning bättre förutsättningar ifjol, men tyvärr för dem och Pep så är Champions League en allt större prioritering än det är för exempelvis Spurs och Man United. City har bra bredd och hög högstanivå men är långt ifrån lika jämna som Spurs mot topplagen och dessutom klart sämre i defensiven, både när de tappar boll och när de ska försvara sig (däri ligger också fortsättningsvis en hög risk för egna misstag). United tog två titlar ifjol, Spurs har sitt projekt medan Chelsea vunnit ligan två av tre säsonger – varpå pressen är större på Pep. Spurs kan fortsättningsvis ”leka outsider” medan Chelsea har gjort sig själva till en underdog tack vare sparskrapad rekrytering (att sälja Matic är för mig oförståeligt t ex) och United rustar för fullt för Champions League.

  Angående ditt topptips där så blir det kanske du som får äta upp det? Blir intressant att se huruvida Arsenal kan ta sig tillbaka till topp-4 denna säsong liksom hur väl West Hams värvningar kan göra dem till utmanare. United känns fortfarande inte riktigt färdiga men med ordinarie spelare med, och troligen också en Zlatan framåt jul, kommer hålla dem i toppen (de har ju rätt bra bredd och kommer slås ur CL rätt tidigt tror vi). De enda frågorna som finns efter denna topp-4 är väl egentligen var du tippar Liverpool, Tottenham, Everton och Chelsea?

  PS. Du har väl läst inlägget om topp-7 där topplagen gås igenom? För att läsa mer om just Chelsea, Tottenham och Man City och varför jag tippar dem som jag gör, ta en kik där vetja det är mer fullständigt än detta inlägg!

Comments are closed.