David Moyes var länge synonymt med 4-5-1, Everton och Tim Cahill. Sedan hände Manchester United och idag, några år senare är Moyes en av Storbritanniens minst önskvärda tränare. Hur kunde det gå så fel och finns det något skepp kvar för Moyes att sänka?

Många av oss minns säkert hur det såg ut när Everton spelade fotboll på Goodison Park som på bortaplan. Man spelade enkelt anfallsspel och disciplinerat försvarsspel. Man förlitade sig på spetskompetens i form av fokus på huvudspel med Tim Cahill i anfallet och Fellaini på mitten (när den senare väl ankom till klubben). Everton var under väldigt många år aldrig särskilt nära toppen av ligan men de var heller aldrig nära att ramla under mittenstrecket. Mannen som ledde den skutan var David Moyes.

När sedan Sir Alex pension närmade sig och det var dags för United att hitta en värdig efterträdare valdes Moyes på personlig rekommendation av Sir Alex. Med facit i hand så måste det mer ha handlat om Moyes skotska påbrå än hans kunskaper vid sidlinjen. Moyes fick gå och det under dundrande paroller att han var en riktigt, riktigt dålig manager.

Flyttlasset landade något otroligt i Sociedad i La Liga och precis som man kunde förväntat sig så blev den sejouren kortvarig. Vad skulle han där att göra egentligen? Stackars Moyes kunde inte språket och han kunde inte fotbollen. Hans oerhört begränsade erfarenhet av europeisk fotboll kan inte ha gett honom några pluspoäng heller. Med avgångsvederlag och stukat självförtroende hamnade han sedan i Premier League igen och i Sunderland – en klubb som på många sätt matchade hans egen aura vid tiden. Sunderland var i desperat behov av ordning, struktur och poäng och Moyes sågs som en räddning, hans rykte och CV till trots. Sagan höll på i sida efter sida men utan att någonsin närma sig ett lyckligt slut. Det var inte förrän nu i slutet av maj som en blek barnkammarthriller till sist kunde vända sista bladet och sagan Moyes fick ett slut. Sunderland degraderades till Championship och Moyes degraderas till arbetsförmedlingen – dock på eget bevåg den här gången.

som en blind optimistjolle på atlanten

Idag står han så där, David Moyes. Det kan inte vara så att erbjudanden om managerjobb i toppklass duggar tätt eller att telefonen går varm. Vem vill anställa en tränare som uppenbarligen aldrig skulle ha lämnat Everton från första början? Vem vill plocka in en tränare som bidrar med nedflyttningsmentalitet och en manöverskicklighet på transfermarknaden som en blind optimistjolle på Atlanten? Nej du Moyes, kanske vore det bäst att ta ett sabbatsår eller två för att sedan göra comeback i – varför inte en skotsk klubb där förväntningarna är rimliga? För det är där jag tror och hoppas att han kommer hamna. I en miljö där han får utrymme att vara personlig med spelarna, sätta taktiska grunder och än en gång spela 4-5-1 med en stark huvudspelare på topp. Det är vad han kan och det är vad han gör bäst. Sjunker skeppet i skotska Premier League så är det sedan inte heller hela världen. Det havet är på sin höjd 2 dm djupt!

//Anton @Fotbollsportalen

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.