Först blev han historisk som Englands bäste målskytt genom tiderna när han passerade Sir Bobby Charltons 50 landslagsmål 2015. Sedan blev han även Manchester Uniteds bäste målskytt genom tiderna och sedan hösten 2017 också den blott andra att nå 200 mål i Premier League. Wayne Rooney slutar nu i landslaget och tar med sig en 14-årig epok, och 53 landslagsmål, med sig för att helt fokusera på hans nya klubb Everton. 

Målrekordet i Premier League innehas av Alan Shearer som under sin aktiva karriär nätade 266 gånger. Wayne Rooney är tack vare sina två mål under de första omgångarna i Premier League 2017-2018 på väg att närma sig då han klev över den magiska 200-gränsen tack vare 1-0 målet mot Manchester City. Säkerligen skönt för honom att det kom mot just City men med hans landslagskarriär nu ett passerat kapitel är det 67 mål till som är hans nya mål och ambition. Och av det vi sett hittills i Everton där cirkeln nu alltså ska slutas för den blott 31-årige Rooney verkar lovande. För dem som under ett flertal säsonger hävdat att engelsmannen är slut som fotbollsspelare och avslutningen i Manchester United, där han varit så framgångsrik och vuxit till en av sportens absolut största ikoner, blev något löjeväckande. Rooney själv kände dock uppenbarligen att det fanns mer att ge och tros ha tackat nej till stora pengar från bl a Kina och USA för att återvända till klubben där han slog igenom och bl a satte det här minnesvärda målet mot Arsenal 2002 – följt av kommentatorns ”…remember this name! Wayne Rooney, a new star is born on Merseyside!

Han sista mål i landslagströjan kom under EM 2016 i Frankrike där England slogs ut i åttondelsfinalen av överraskningen Island trots att de tog ledningen i och med Rooneys välplacerade straff. Sortin där tillsammans med den massiva kritiken han fått utstå de senaste säsongerna har säkerligen vägt in tungt i hans beslut att nu alltså släppa landslaget trots sin fina nuvarande form – och hjälpa Everton ut i Europa. Endast en match står mellan The Toffees och gruppspelet i Europa League och fjolårets 7:e plats i Premier League ser ut att kunna bli deras återigen, eller kanske rent av att de är med och slåss om topp-6?

Han är kanske inte lika snabb som förr, och är inte heller lika mycket vän med bollen som under hans bästa år. För som ni kan se i videon nedan var han, och vad jag hoppas han också kommer bli mest ihågkommen för utöver sina målrekord, en fantastiskt talangfull spelare som var motståndarnas mardröm. Nog kan han smälla in 67 ligamål ytterligare på de tre-fyra åren han har kvar på den här nivån om han slipper skador? Motivationen lär i alla fall finnas där och kanske, kanske kan den här säsongen vara den där Wayne Rooney eller ”Wazza” återupplivar sin karriär med upprättelse från sina många kritiker. Better watch out!

Så nu när Rooney slutar, vem ska ta över? Det mest självklara valet är givetvis Premier Leagues Golden Boot-vinnare de två senaste säsongerna, Tottenhams Harry Kane. 24-åringen har nätat åtta mål på 19 matcher för landslaget men kommer vara den absolut största anfallsstjärnan, möjligen i en duo med Marcus Rashford, de kommande åren för The Three Lions. VM 2018 i Ryssland hägrar och med 8-10 år kvar av internationell toppfotboll är det inte omöjligt att Kane, som har ett mycket bra facit för ungdomslandslagen liksom Spurs, kommer ikapp Rooneys 53 mål. Kvalmatcherna till mästerskapen mot länder som Andorra, Liechtenstein, San Marino osv erbjuder fina möjligheter att snabbt komma upp på 30+. Vad tror du, kommer Kane kommer ifatt och gå förbi Rooney?

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!